“İzzet Baysal’ın Hayırseverlik Geleneği Bilinenden Çok Daha Eskilere Dayanıyor”

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selami Özsoy, Bolu’nun basın tarihini ele alan konferansta, Yeni Hamle gazetesinde 1959 yılında çıkan bir haberde, merhum İzzet Baysal’ın yardım geleneği başlattığının anlatıldığını vurgulayarak, “Biz, İzzet Baysal Vakfı’nı 1987 yılında kurulmuş ve faaliyetlerine başlamış bir vakıf olarak biliyoruz ama İzzet Baysal’ın hayırseverliğinin çok daha öncelere dayandığını bu haberlerden öğreniyoruz.” dedi.

    Tarihi Gülezler Konağı’nda düzenlenen geleneksel BAMER Konferanslarının bu haftaki konuğu olan Doç. Dr. Selami Özsoy, “Geçmişte Bolu Basını” konulu konferansta, Bolu’nun basın tarihi hakkında önemli bilgiler verdi. Yaklaşık 100 yıllık bir basın tarihi geçmişi olan Bolu’da ilk kez 1913 yılında vilayet matbaası ve gazetesi kurulduğunu anlatan Özsoy, “Bu matbaanın açılmasıyla dönemin yerel hafızasını oluşturan birçok gazete ve dergi yayınlanma imkânı buldu. Bolu Vilayet gazetesinin de 1980’lere kadar yayın yaparak en uzun süreli yayın yapan gazete olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

    Bolu Vilayet gazetesinin Milli Mücadele yıllarında Ankara hükümetini desteklediğini anlatan Özsoy, “Milli Mücadele yıllarında ayrıca Dertli ve Türkoğlu gazetelerini görüyoruz. Dertli gazetesinin şu anda bulunduğumuz mekânla çok yakın bir ilişkisi var. Çünkü, Gülezler Konağı’nın sahibi aynı zamanda Dertli gazetesinin de sahibi olan Mehmet Şükrü Gülez’di. 16 Ağustos 1919’da ilk sayısı çıkan gazete, çok zor şartlarda yayın yapıyor. Gazetenin 1925 yılına kadar yayın yaptığını biliyoruz.” şeklinde konuştu.

    1958-1964 yılları arasında Bolu’nun basın tarihinde önemli isimlerden biri olan Vahap Tuncer tarafından çıkarılan Yeni Hamle gazetesinde merhum İzzet Baysal’ı konu alan haberlere rastladıklarını anlatan Özsoy, “Bunlardan biri İzzet Baysal’ın o dönemde yardım faaliyetlerine başlamasıyla ilgili bir haberdi. Yıl 1959. Biz, İzzet Baysal Vakfı’nı 1987 yılında kurulmuş ve faaliyetlerine başlamış bir vakıf olarak biliyoruz ama İzzet Baysal’ın yardım geleneğinin ve hayırseverliğinin çok daha öncelere dayandığını bu gazeteden öğreniyoruz. Yeni Hamle’de çıkan bu haber, bu yardımseverlik örneği bugünlerin bir habercisi gibi. İzzet Baysal’ın o dönemlerde tanınmaya ve sevilmeye başladığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı. Konferansın sonunda Doç. Dr. Selami Özsoy’a BAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

    Haber:Aylin Öztürk-Şeyma Kurtçu 09-12-2016

    Önceki İçerikTalha Uğurluel’den Mukaddes Emanetlerin Öyküsü…
    Sonraki İçerikAİBÜ Rektörlüğü Başsağlığı Mesajı