Dedektör ve sensör teknolojilerinde ilk bilimsel etkinlik 

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM) tarafından ülkemizde ilk kez sensör, dedektör ve malzeme bilimi alanında bilimsel bir kongre düzenleniyor.

    Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı himayesinde Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cabir Terzioğlu başkanlığında NÜRDAM tarafından düzenlenen Uluslararası Sensör, Dedektör, Malzeme Bilimi ve Teknolojileri Konferansı (SensDeTech), 5 – 7 Ekim 2023 tarihleri arasında Üniversitemizde gerçekleştirilecek.

    ODTÜ, Erciyes, Aksaray, İstanbul, Uludağ, Karabük, Kastamonu, İstanbul Cerrahpaşa, Çukurova, Recep Tayyip Erdoğan ve Bartın Üniversitelerinden akademisyenlerin yanı sıra uluslararası üniversitelerden akademisyenlerin katkı sunduğu konferans, İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen açılış programı ile başladı. Açılışa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Karaca, Genel Sekreter İhsan Ağcan, ulusal ve uluslararası akademisyen ve araştırmacılar, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

    “Kongre, entelektüel bir yolculuk olacak.”

    Kongre’nin açılış konuşmasını SensDeTech Konferans Başkanı Prof. Dr. Cabir Terzioğlu yaptı. Terzioğlu, konferansın hibrit bir model benimsenerek gerçekleştirildiğini belirterek, özetle “3 gün boyunca gündemimiz sensör teknolojisi, dedektör tasarımı ve malzeme biliminin panoramik bir görünümünü kapsayan genel oturumlar, teknik tartışmalar ve panel tartışmaları ile doludur. Seçkin davetli ve konuşmacılar, bu alanlarda ortaya çıkan konular ve eğilimler hakkında daha derin bir anlayış sunarak, paha biçilmez görüşleri ve potansiyeli ile bizleri aydınlatacaklardır.” diye konuştu.

    Bu alanda yeni projeler ve ortaklıkların önemine dikkat çeken Prof. Dr. Terzioğlu, konuk bilim insanlarına seslenerek, “Gelin bu entelektüel yolculuğa birlikte çıkalım; sensör ve teknolojisi ve malzeme bilimi dünyasında çığır açan araştırma ve geliştirmelerin yolunu açalım. Daha yenilikçi ve aydınlığa giden bir yolda öncülük edelim.” dedi.

    “Bu alanda Türkiye’de ilk kez düzenlenen butik bir kongreye ev sahipliği yapıyoruz.”

    NÜRDAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Kalkan ise, dedektör ve sensör teknolojilerinin öneminin dünyada ve ülkemizde giderek arttığının altını çizerek, ülkemizde bu alanda ilk kez düzenlenen konferansın, bu açıdan önemli olduğunu söyledi. Kalkan, “Ülkemizin butik olarak bu alanda ilk bilimsel etkinliğinin üniversitemizde düzenlenmesi, bizlere gurur veriyor. Konferansın birinci amacı, araştırmalarımızı paylaşmak, ortak iş birlikleri kurmak. Bunun dışında diğer bir amacımız da araştırma merkezimizi siz kıymetli araştırmacılara tanıtmak, projelerimizde ortaklıklar kurmak ve bunlara yol açmak.” diye konuştu ve NÜRDAM teknolojileri hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

    “Dedektör ve sensör teknolojileri stratejik bir sektördür.”

    Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Karaca ise, NÜRDAM’ın kurulduğu günden bu yana, alanında gerçekleştirdiği çalışmalarla hem üniversitemize hem ülkemize önemli katkılar sunduğunu vurgulayarak, “Merkezimiz, düzenlediği bu konferans ile kuruluş gayesini gerçekleştirmek üzere önemli bir adım atmış, ulusal ve uluslararası alandaki bilim ve teknolojiye katkı sunmuş, bilimsel çalışmalara destek sağlayarak, insanlığa fayda sağlama misyonuyla önemli bir görevi ifa etmiştir.” dedi.

    Dedektör ve sensör teknolojilerinin global ölçekte önemi giderek artan stratejik bir sektör olduğunu belirten Karaca, “Nitekim güvenlikten sağlığa, enerjiden bilimsel araştırma yöntemlerine kadar birçok alanda bu teknolojilere sıklıkla başvurulmaktadır. Ülkemizin bu ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla kurulan NÜRDAM, düzenlediği konferans ile dedektör, sensör ve malzeme teknolojileri alanında ülkemizde düzenlenen ilk uluslararası bilimsel etkinlik olma başarısını göstermiştir. Bu konferansta paylaşılacak bulguların, yeni iş birliklerini doğuracağına ve ayrıca dedektör ve sensör teknolojileri alanında önemli çıktıları sağlayacağına inanıyorum.”  ifadelerini kullandı.

    5’i online toplam 13 oturumun yapılacağı kongre kapsamında, Kobe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Atsuhiko Ochi, Johannes Kepler Üniversitesi’nden Dr. Mihai Irimia-Vladu, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Gencer, Czech Teknik Üniversitesi’nden Dr. Andre Filipe Cortez, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Suat Özkorucuklu ve Instituto Superior Tecnico Prof. Dr. Mustafa Erkovan davetli konuşmacı olarak konferans verecek.

     

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/tg61
    Önceki İçerikSağlık Bilimleri Fakültesi’nden Hemşirelik Öğrencilerine Kalite Standartları Eğitimi
    Sonraki İçerikGerede Uygulamalı Bilimler Fakültesi Akademik Kurul Toplantısı yapıldı