Üniversite-sanayi iş birliği çalıştayı düzenlendi

    Üniversitemiz Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu koordinasyonunda TTMER, BTSO ve Bolu Organize Sanayi Bölgesi iş birliğinde “Üniversite Sanayi İş Birliği, Projeler ve İstihdam Çalıştayı” düzenlendi.

    Bolu Teknik Bilimler MYO Organize Sanayi Bölgesi Kampüsü’nde gerçekleştirilen çalıştaya; Bolu Vali Yardımcısı Osman Demir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aydın Him ve Prof. Dr. Coşkun Karaca, Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ömer Özyurt, TTMER  Müdürü Prof. Dr. Mustafa İmren, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Abdullah Alemdar, Bolu Organize Sanayi Bölge Müdürü Mustafa Gülen, akademisyenler, il müdürleri, kamu ticaret ve sanayi destek kurumlarının yönetici ve temsilcileri, sanayici ve iş insanları katıldı.

    Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından çalıştayın açılış konuşmasını Üniversitemiz Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TTMER) Müdürü Prof. Dr. Mustafa İmren yaptı. Teknoloji Transferi Merkezi’nin temel görevleri arasında üniversite-sanayi iş birliğinin geldiğini kaydeden İmren, “Bolu TTMER olarak, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında 2022 yılında 33 firmaya 60 adet, 2023 yılında 35 firmaya 68 adet Ar-Ge ve danışmanlık hizmeti verilmiştir. 2023 yılında 11 firmaya 18 adet teknik ziyaret gerçekleştirilmiş ve akademisyen eşleştirmesi yapılmıştır. Bu kapsamda, TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İş Birliği Destek Programına yönelik çalışmalar devam etmektedir. TTMER tarafından üniversite-sanayi iş birliği çalışmalarının da içinde olduğu toplam 35 patent başvurusu yapılmış; bunlardan 7 ulusal ve 1 uluslararası olmak üzere patent tescili alınmıştır.” diye konuştu.

    Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ömer Özyurt ise, çalıştayın içeriği hakkında bilgi vererek, “Geçtiğimiz sene “Tez Havuzu” başlığı altında üniversite-sanayi iş birliği çalışması gerçekleştirmiştik. Bu çalıştay da üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirecek bir çalışma olacak. İçeriği, sonuçları ve niyetiyle, arzu edilen çıktılarıyla değerli bir çalıştay gerçekleştireceğiz. 3 oturumda değerli katılımcılar bizlere bilgi ve bu iş birliğini daha güçlü kılacak ipuçlarını verecekler. Daha nitelikli bir süreci oluşturacak mekanizmaları kurmak için neler yapılacağı görüşülecek.” dedi.

    “Üniversite-sanayi iş birliğini ortak paydada bir araya getirmeyi hedefliyoruz.”

    Üniversite-sanayi iş birliğinde üniversite ve sanayi açısından farklı beklentilerin olduğuna dikkati çeken Özyurt, “Bu beklentileri ortak bir zeminde, paydada bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Bizim beklentilerimiz, akademik çalışmalara sanayicilerden destek bulmak. Sanayicinin ihtiyacı olan inovasyona hizmet edecek şekilde inovatif ürün fikirlerini paylaşmak. Bu fikirleri projelerle bir araya getirerek, Ar-Ge’ye ve sanayiciye katkı sunmak ve akademik çıktılara yansımalarını oluşturmak.” diye konuştu.

    “Bolu Teknik Bilimler MYO’daki 3+1 eğitim sistemi, sanayide ara eleman sorununun çözümüne son derece faydalı oldu.”

    Bolu Organize Sanayi Bölge Müdürü Mustafa Gülen ise, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yapılmış çalışmalara değinerek, “2021-2022 yılında Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Organize Sanayi Bölgesi Kampüsünde, 3+1 eğitim sistemine geçildi. Yani öğrencilerin 3 dönemi okulda, bir dönemi tamamen sanayide geçiyor. Bu sistem, sanayide ara eleman sorununun çözümüne son derece faydalı oldu. Şu anda, endüstriyel kalıpçılık ve eski usül sanat okullarına ihtiyacımız var. Şu anda en çok aranan elemanlar sanat okulu mezunları oluyor. Bunu da özellikle belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

    “Günümüz sanayi sektörünün en önemli sorunu ara eleman ihtiyacıdır.”

    Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Abdullah Alemdar ise, üniversitelerin sanayi ile iş birliğindeki önemine vurgu yaparak, “Üniversiteler bilginin kaynağı ve geleceğin liderlerini yetiştiren merkezlerdir. Bilim ve teknolojideki ilerlemeler, sadece akademik dünyanın sınırları içinde kalmamakta, aynı zamanda iş dünyasına da büyük fırsatlar sunmaktadır. Bu noktada, bilim ve teknolojideki ilerlemeler neticesinde şirketlerin, kuruluşların ihtiyaçları değişmektedir. Bu da bu yeniliklere ayak uydurabilecek, profesyonel ve nitelikli personel ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Çünkü günümüz sanayi sektörünün en önemli sorunu ara eleman ihtiyacıdır.” değerlendirmesini yaptı.

    Sanayi sektöründe faaliyet gösteren pek çok işletmenin, nitelikli iş gücü eksiği ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Alemdar, “Bu sorunun çözümü noktasında üniversiteler hem nitelikli personelin yetiştirilmesi hem de bilginin kullanılması açısından eğitim sisteminin vazgeçilmez bir unsurudur ve stratejik öneme sahip kurumların başında gelmektedir. Ticaret ve Sanayi Odamız ile Üniversitemiz arasındaki karşılıklı faydalar sağlayacak iş birliği oluşturulması çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

    Üniversitemizin sanayi sektöründen beklentilerini sıraladı

    Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Karaca ise yaptığı konuşmada, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, bir paydaş ve üniversite-sanayi iş birliğine işlerlik kazandıracak önemli bir kurum olarak beklentilerinin neler olduğunu anlattı.

    Akademisyenlerimizle sektördeki firmaların yönetici ve temsilcilerini bir araya getirmek istediklerinin altını çizen Karaca, “Eğer bir ihtiyaç varsa TTMER ya da Rektörlüğümüzle irtibata geçilebilir; akademisyenlerimize ulaşılabilir. Yeter ki, üretime, bilime, şehrimize, bölgemize bir katkımız olsun. Üniversitemizde önemli alt yapıya sahip, çok büyük cihaz envanterine sahip araştırma merkezlerimiz var. İkinci oturumda, bu merkezlerimiz sizlere sunum yapacaklar. Oturum sonrasında bir araya gelebilirsiniz; merkezlerimizi ziyaret edebilirsiniz. PDO’dan proje konusunda yardım alabilirsiniz.” diye konuştu.

    Çalıştay kapsamında 3 oturum yapıldı

    Açılış konuşmalarının ardından 3 oturum gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Fatma Öztürk’ün yaptığı Proje Destekleri başlıklı ilk oturumda KOSGEB İl Müdürü Abdurrahman Usta, MARKA İl Koordinatörü Mesut Çınar, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ali Gülen, Üniversitemiz Proje Destek Ofisi (PDO) Koordinatörü Prof. Dr. Fatma Öztürk ve İŞKUR Müdürü İsmail Yalçın sunum yaptı.

    Moderatörlüğünü Prof. Dr. İbrahim Çakır’ın yaptığı BAİBÜ Uygulama ve Araştırma Merkezleri ve Projeler başlıklı ikinci oturumda ise, NÜRDAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Kalkan, YENİGIDAM Müdürü Prof. Dr. Turgay Pekdemir, BETUM Müdürü Prof. Dr. İbrahim Çakır ve KARMER Müdürü Doç. Dr. Murat Tarhan sunum yaptı.

    Moderatörlüğünü Mustafa Gülen’in yaptığı Sanayicinin Üniversiteden Beklentileri ve Talepleri başlıklı son oturumda ise, Dr. Öğr. Üyesi Mithat Önder, Sektör Kampüste projesinin ayrıntılarını paylaştı. Sektör temsilcileri görüşlerini belirtti.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/7tf4
    Önceki İçerikGazze’ye Yardım Gecesi
    Sonraki İçerikEngelli Bireylerin İstihdamı Paneli gerçekleştirildi