Türkiye’de ilk kez tescil edilen yerli şeker pancarı çeşitlerine BAİBÜ’den katkı

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili kuruluşlarından Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin (Türkşeker) ortaklaşa yaptığı çalışmalar sonucunda, Türkiye’de ilk kez yerli şeker pancarı çeşitleri tescil edildi.

    Türkşeker’e bağlı Şeker Enstitüsü’nde yerli şeker pancarı çeşidi geliştirme çalışmalarına son yıllarda hız verildi ve uzun yıllardır devam eden çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. 

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Songül Gürel ve Prof. Dr. Ekrem Gürel ile Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu’nun “Hastalık ve Zararlılara Dayanıklı Yerli ve Milli Şeker Pancarı Çeşitlerinin Islahı ve Tohum Üretimi” projesi kapsamında Türkşeker A.Ş. ile protokol imzalayarak, ortak çalışmalar yürütmüşlerdir.

    Yerli şeker pancarı çeşitleri Milli Çeşit Listesi’ne kaydedildi

    Bu kapsamda, moleküler biyoloji yöntemleri kullanılarak kalite ve verimin en üst düzeyde olacağı, hastalık ve zararlılara dayanıklı yerli şeker pancarı çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik atılan adımlar sonucu Ocak 2022’de üretim izinleri alınan “Türkşeker 2023” ve “Türkşeker 2053” adlı şeker pancarı çeşitleri 4 Nisan 2024’te tescil edildi. Böylelikle her iki çeşit de Milli Çeşit Listesi’ne kaydedilmiş oldu.

    Tescillenmiş çeşitlerin tohum üretimine 2024 itibariyle başlanmış olup 2025 ve sonraki yıllarda bu yerli şeker pancarı çeşitleri Türk çiftçisi ile buluşacak. Yerli şeker pancarı tohumu üretiminin yaklaşık 7 yıl içinde hem Türkiye’nin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek hem de ihraç edilecek bir düzeye erişmesi hedefleniyor.

    Bakan Yumaklı ve Rektör Alişarlı’dan tebrik ve teşekkür 

    Tarım ve Ormanı Bakanı İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili değerlendirmesinde uzun yıllardır hayalini kurdukları yerli şeker pancarı tohumunun tescil edilmesinin önemine vurgu yaptı. Çalışmalarda emeği geçen akademisyenlere ve Türkşeker A.Ş. çalışanlarına teşekkür eden Yumaklı, gelecek yıl yerli şeker pancarı tohumlarının toprakla buluşturulacağını söyledi.

    Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı da, başta Üniversitemiz akademisyenleri olmak üzere bu önemli projenin hayata geçirilmesinde emeği olanlara teşekkür etti.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/o229
    Önceki İçerikİDEÇ Disiplinlerarası Öğrenci Kongresi
    Sonraki İçerikdeneme erişimi: heinonline – hukuk veri tabanı