BAİBÜ’de Göynük Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu Düzenleniyor

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından Göynük Kaymakamlığı ve Göynük Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen Göynük Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu başladı. Birçok bilimsel ve sanatsal etkinliğin yer aldığı zengin içeriğiyle dikkat çeken sempozyum, 25, 26 ve 27 Kasım 2022 tarihlerinde Üniversitemiz ve Göynük’te gerçekleştirilecek.

    Sempozyum kapsamında doğal güzellikleri, kent dokusu, tarihi ve kültürel mirası ile Türkiye’nin Sakin Şehirleri arasında yer alan Bolu’nun şirin ilçesi Göynük, tarihinden turizm ve mimarisine, halk kültürü ve sosyal yaşamından giyim kuşamına, tarım ve hayvancılığından biyoçeşitliliğine, eğitimden basın yayına, Türk şiiri, romanı ve Türk sinemasına katkılarından türküleri, geleneksel sanatları ve yemek kültürüne kadar geniş bir yelpazede ele alınıyor. Sempozyum ilk iki gün Üniversitemizde, son gün Göynük’te düzenlenecek.

    Sempozyum kapsamında ayrıca Akşemseddin Çalıştayı ve El Sanatları Çalıştayı ile atölye çalışmaları, konserler, halk oyunları, defileler, belgesel gösterimleri ile sergiler düzenleniyor.

    Göynük Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu, Üniversitemizin ev sahipliğinde Kongre Merkezi Bordo Salonda düzenlenen açılış programıyla başladı. Programa; Bolu Valisi Erkan Kılıç, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Keleş, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Haluk Saygılı, Göynük Kaymakamı Ferhat Gür, Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya, Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, İl Milli Eğitim Müdür Cemil Sarıcı, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) Müdürü ve Sempozyum Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa, konuk bilim insanları ve akademisyenler, dekanlar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

    Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını BAMER Müdürü ve Sempozyum Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa yaptı. Yasa, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de öncelikli gündem maddelerinden birini, kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının oluşturduğunu belirtti.

    “Seben, Mudurnu ve Kıbrıscık’tan Sonra Bu Kez Göynük’ü Ele Alıyoruz.”

    Konuşmasında BAMER’in çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Yasa, “Bolu’nun halk kültürü unsurlarını korumak, tanıtmak ve gelecek nesillere iletmek, Bolu ve çevresine ait tarihi, kültürel ve edebi kaynakları yayımlayarak kültürümüze hizmet etmek görevini üstlenen Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi BAMER’de bu konuda farkındalık yaratmak, kültürel değerlerimizi ve doğal zenginliklerimizi halkımıza ve özellikle kendi öz kültüründen uzaklaşan, ona yabancılaşan gençlerimize tanıtmak, sevdirmek, bunların korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusundaki hassasiyeti artırmak için çalışmalar yapıyor. Yapılan çalışmalara destek veriyor. Seben, Mudurnu ve Kıbrıscık’tan sonra bu kez de Göynük’ü ele alıyor ve Göynük Araştrımaları ve Halk Kültürü Sempozyumu ve sempozyum kapsamında düzenlenen etkinlikler ile Göynük’ün hem doğal hem kültürel zenginliklerini gözler önüne seriyor. BAMER öncülüğünde Göynük Kaymakamlığı ve Göynük Belediyesi iş birliği, sivil toplum kuruluşları katkısıyla gerçekleştirilen sempozyumumuz, ayrıca üniversite ile halkı buluşturmak, sunulacak bildirilerin ve yapılacak atölye çalışmalarının kayıt altına alınması ile bir Göynük arşivi oluşturmak, Göynük’ün el sanatları, turizmi, Akşemseddin Hazretleri ve benzeri konularda sahip olduğu potansiyeli ortaya koymak ve Üniversitemizin Göynük konusunda yaptığı araştırmaların sonuçlarını ilim âleminin istifadesine sunmak amacıyla hazırlanıyor.” diye konuştu.

    “132 Bilim İnsanı 101 Bildiri Sunacak; 10 Akademisyen Öncülüğünde 7 Atölye Çalışması Yapılacak.”

    Yasa; 92’si sempozyumda, 9’u çalıştayda olmak üzere toplam 101 bildiri, 132 bilim adamı ve araştırmacının çalışmalarının sonuçları olarak sunulacak. 10 hocamız liderliğinde 7 atölye çalışması yapılacağını ifade etti.

    Dr. Öğr. Üyesi Yasa, Sempozyumun Hazırlanmasında Emeği Geçenlere Teşekkür Etti

    Dr. Öğr. Üyesi Yasa, sözlerini “Böylesine dolu bir programın ortaya çıkmasında çalışmalarımıza her zaman destek olan ve yolumuzu açan başta Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mustafa Alişarlı olmak üzere Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Samettin Gündüz’e ve Rektörlük birimlerimize, özellikle çalışmalarımızın görünürlülüğünü sağlayan Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne şükranlarımızı sunuyoruz. Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Turizm Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TÖMER, Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin sanat ve tasarım fakültelerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Üniversitemizden ve diğer üniversitelerden sempozyumumuza katılarak katkı sunan tüm hocalarımıza şükranlarımızı arz ediyoruz. Sempozyum çerçevesinde birlikte çalıştığımız, maddi ve manevi destekleri her zaman bizimle olan Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya ve ekibine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Göynük ile ilgili her konuda bilgi ve tecrübelerine başvurduğumuz, bu süreçte bizleri evlerinde ağırlayan, yüreklerini ve sandıklarını açan tüm Göynüklülere minnetarız. Sempozyumda görev alan tüm öğrencilerimize de teşekkür ediyoruz.” diyerek tamamladı.

    Göynük Belediye Başkanı Çankaya: “Köklü Bir Kültüre Sahip Göynük’ü Ele Alan Üniversitemize Şükranlarımı Sunuyorum.”

    Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya ise, “Göynük çok önemlidir. Akşemseddin Hazretleri türbesi ve Kuvayı Milliye’ye ilk destek veren Cumhuriyet’in ilk Kaymakamı Hurşit Bey’in yaptırdığı Zafer Anıtı ile çok değerli bir beldedir.  Üniversitemize gerçekten köklü bir kültürü olması nedeniyle Göynük’ü işlediği için şükranlarımı arz ediyorum. Katılımlarınızdan dolayı da sizlere çok teşekkür ediyorum. Programımızın başarılı geçmesini diliyorum.” dedi.

    Rektör Alişarlı: “Üniversite Olarak Yaşadığımız Kente Katkı Vermek Üzere Büyük Bir Motivasyonla Çalışmalarımızı Yürütüyoruz.”

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, Üniversite olarak yaşadığımız kente, sosyal, kültürel ve akademik alanların tamamında katkı vermek üzere büyük bir motivasyonla çalışmalarımızı yürüttüğümüzü vurgulayarak, “Bu kapsamda Seben, Mudurnu ve Kıbrıscık halk kültürü sempozyumlarıyla Bolu’muza katkı sunmaya çalıştık. Bu sempozyumlar çerçevesinde çok değerli akademisyen, araştırmacı ve sanatçıların çalışmaları ile kadim kültürümüzün, sanat, kültür ve bilimsel yönlerle ortaya çıkarılması ve görülebilir olmasını sağlamış olmakla, geçmişimizden bugünümüze ve geleceğimize uzanan kültürel belleğimiz adına büyük kazanım sağlamış bulunmaktayız.” dedi.

    “Göynük Sempozyumu, Üniversitemiz Koordinasyonunda, Göynük Kaymakamlığı ve Göynük Belediyesi İle Birlikte Büyük Bir Titizlikle Hazırlandı.”

    Bolu’nun gözbebeği ilçelerinden biri olan Göynük’ün ele alınacağı sempozyumun, Üniversitemizin koordinasyonunda, Göynük Kaymakamlığı ve Göynük Belediyesi’yle birlikte büyük bir titizlikle hazırlandığını kaydeden Rektör Alişarlı, kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinliklerin hepsinin, sempozyum kapsamında büyük bir özveriyle karşımıza geldiğini söyledi.

    “Kültürümüze Sahip Çıkma ve Gelecek Kuşaklara Aktarma Sorumluluğumuz Var.”

    “Değişen yaşam tarzı ve tüketim alışkanlıkları bu kayboluşların hızını arttırmakta, zamanın en çok rağbet edilen eşyaları ve yaşam biçimini ortaya koyan ürünleri unutulup gitmektedir. Bu çerçevede büyük bir kültürel ve tarihi hazineye sahip vatanımızda, geleneksel sanatların zaman içerisinde ustalarıyla birlikte kaybolup gittiğine üzüntüyle şahitlik ediyoruz.” diyerek konuşmasını sürdüren Rektör Alişarlı,  “Kültürümüze sahip çıkma ve gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğu, ilgili tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarının dikkate alması gereken bir zorunluluk önümüzde durmaktadır. Üniversite olarak bizler bu görevin farkında olarak, dünden bugüne kadar yaptığımız halk kültürü sempozyumlarımızı ve çalışmalarımızı, bu sorumluğun bir tezahürü olarak görmenizi arzu ederim.” ifadelerini kullandı.

    “Üniversitemizin Yaptığı Çalışmalar Neticesinde Kabalar Basmasını Yok Olmaktan Kurtarmış Olduk.”

    Göynük’ün önemli bir sembolü olan Kabalar Basması’nın da zamana yenik düştüğünü vurgulayan Rektör Alişarlı, “Çok değerli Ali Haydar Ustamızın ahirete irtihal etmesiyle, maalesef yok olma seviyesine gelmişti. Bu önemli konu hakkında malumatımız olduktan hemen sonra, bu kültürel değerin yok olmasının önüne geçmek üzere çalışmalara başladık. Merhum Ali Haydar Usta’nın vefatı ile Kabalar Basması’nın kalıplarının uygun olmayan koşullarda tutulduğunu ve neredeyse yok olma aşamasına geldiğini öğrendikten sonra bu kalıpları, Ali Haydar Beyin ailesiyle yapılan görüşmeler sonrasında temin ederek, korunması ve aslına uygun şekilde çoğaltılması için çalışmalara başladık. Milli Eğitim Müdürlüğü’müzün destekleriyle, İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile yapılan çalışmalar neticesinde Kabalar Basması kalıplarının, aslına uygun şekilde ıhlamur ağacından, CNC sistemlerinde tekrar çıkarılmasını başarı ile tamamladık. Bu çalışmamızla neredeyse yok olmak üzere olan Kabalar Basmasını yok olmaktan kurtarmış olduk. Ayrıca söz konusu çalışmamızla kaybolmaya yüz tutan diğer ahşap baskı kalıpların, özel tekniklerle çoğaltılarak yok olmaktan nasıl kurtarılacağına da örneklik oluşturmuş olduk.” şeklinde konuştu.

    Diğer hedeflerinin Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ile yapılacak proje ile Göynük Kabalar Basması kursları açarak, bu geleneksel zanaatin öğrenilmesini sağlamak olduğunun altını çizen Rektör Alişarlı, böylece kültürel zenginliğimizin önemli bir değerini ve zanaatini yok olmaktan kurtarıp geleneksel sanatlarımıza ve kültürümüze önemli bir katkı vermiş olacağımızı kaydetti.

    Rektör Alişarlı: “Akşemseddin Hazretlerini Ele Alacak Bir Çalıştay Düzenlemekten Onur Duyuyoruz”

    Sempozyum kapsamında düzenlenecek Akşemseddin Çalıştayı’na da değinen Rektör Alişarlı, “Yeni Çağı açan İstanbul’un fethinin manevi fatihi Akşemseddin’i ve hayatını çok yönlü ele alacak ‘Farklı Yönleri İle Akşemseddin Hazretleri Çalıştayı’na değerli akademisyenler ve araştırmacılar katkıda bulunacaklar. Göynük’te metfun Akşemseddin Hazretlerini konu edinecek böylesine bir akademik faaliyetten dolayı büyük bir onur duyuyoruz. Çalıştay çıktılarının Akşemseddin Hazretleri için yapılacak nice çalışmalara zemin teşkil edeceğine yürekten inanıyorum.” dedi.

    Rektör Alişarlı, Sempozyumda Emeği Geçenlere Teşekkür Etti

    Rektör Alişarlı, sözlerini “İlk iki günü Üniversitemizde, son günü Göynük’te olmak üzere 3 günlük etkinlikler öylesine dolu dolu hazırlandı ki, atölyeler, sergiler, konserler, belgeseller, defileler, halk oyunları gösterileri, paneller ve çalıştayları ile Bolu’muza, Üniversitemize ve Göynüğümüze yaraşan ve değer katacak bu sempozyumu gerçekleştiriyor olmaktan gurur duyduğumuzu, tüm katkı verenler adına ifade etmek istiyorum. Bu vesileyle organizasyonda emekleri geçen başta BAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa’ya, BAMER çalışanlarımıza, Kaymakamımız Sayın Ferhat Gür’e, Göynük Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çankaya’ya, belediye çalışanlarına, emeği geçen öğrencilerimiz, akademik ve idari personellerimize gönülden şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

    Vali Kılıç: “Göynük’te Türk Kültürünün Son Derece Önemli Eserlerini Görmekteyiz.”

    Bolu Valisi Erkan Kılıç ise yaptığı konuşmada Bolu’nun önemine değinerek, “Her tarafı ayrı güzelliklerle dolu, doğal, tarihi, kültürel ve turizm özellikleri açısından paha biçilemez bir ilimiz. Bu ilimizde de Göynük, ayrı bir öneme ve değere sahip. Fatih Sultan Mehmet’in hocalığını yapan Akşemseddin Hazretlerinin yaşadığı ve türbesinin olduğu, aynı zamanda Selçuklu ve Osmanlı döneminde çok önemli bir yerleşim yeri olan Göynük’te, Türk kültürünün son derece önemli eserlerini görmekteyiz. Başta Akşemseddin türbesi, Süleyman Paşa hamamı ve camii ile Zafer Kulesi olmak üzere pek çok esere sahip. Göynük’te atalarımızın bizlere bırakmış olduğu birçok güzellik bulunmakta. Bunlara hep beraber sahip çıkmamız gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.

    “Köklerimizle Bağlantımızı İyi Kurmamız Gerekiyor.”

    Göynük’ün tarihi ve kültürel eserlerinin öneminin bu sempozyumda enine boyuna ele alınacağını kaydeden Vali Kılıç, “Dünyada kültürel yozlaşmalar, erozyonlar devam ediyor. Bir toplumu, milleti ayakta tutan en önemli şeyler tarihi ve kültürel değerler, bunları yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak. Biliyorsunuz dünyada tek kültüre doğru, tek yaşam tarzına doğru bir yöneliş var. Bunun sonucu, ülkelerin ortadan kaybolması olabilir. Bu kültürel yozlaşma, ülkemizi ve milletimizi de çok olumsuz etkileyecektir. Bizler bu topraklarda kültürümüze bunun için sahip çıkmak zorundayız.  Köklerimizle bağlantımızı iyi kurmamız gerekiyor. Bu programlar da buna katkı sağlaması açısından son derece önemli. Bizim dünyada yaşanan kültürel erozyondan kendimizi muhafaza etmemiz, kültürel değerlerimize, varlıklarımıza sahip çıkmamız ve ayakta durmamız gerekiyor. İnsanları ve milletleri geçmişten kopardığın zaman, o ülkeleri işgal etmek, istediğin gibi yönetmek ve yönlendirmek mümkün oluyor. Bizim bir kimliğimiz var. Kimliğimiz parçaları da yöresel ürünlerimiz, tarihi ve kültürel değerlerimiz. Bunlara mutlaka sahip çıkacağız. Üniversitemiz ve başta Sayın Rektörümüz olmak üzere bu konulara çok değer veriyor. Bu programlar, Bolu’yla ve vatandaşlarla kaynaşma noktasında da, ilimizin kalkınması noktasında da bizlere son derece katkı veriyor ve gücümüzü artıyor. Bu nedenle kendilerine buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

    Açılış Konseri Büyük Beğeni Topladı

    Konuşmaların ardından sempozyum açılış konseri gerçekleştirildi. Şef Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece yönetiminde Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ile Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan sanatçılar, aralarında Bolu ve Göynük yörelerinin de olduğu türküleri icra ettiler. Beğeniyle dinlenen konserin sonunda Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece’ye Vali Kılıç ve Rektör Alişarlı tarafından teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

    “Göynük Ramazan Sofrası” Belgeseli Gösterildi

    Yönetmenliğini Üniversitemiz Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Fatih Peker’in yaptığı “Göynük Ramazan Sofrası” belgeseli gösterildi. Göynük Belediyesi iş birliği ile çekilen belgeselin sonunda Fatih Peker’e Cumhuriyet Başsavcısı Ali Keleş tarafından teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

    Uluslararası Öğrencilerimizden Göynük Zeybeği

    BAMER ve TÖMER iş birliğinde hazırlanan Göynük halk oyunları gösterisi sunuldu. Öğr. Gör. Melike Çağlar ve Halk Oyunları Eğitmeni Orhan Aytar’ın hazırladığı uluslararası öğrencilerimizden oluşan grup, Göynük Zeybeği oynadı. Beğeniyle izlenen zeybeğin sonunda Öğr. Gör. Melike Çağlar ve Orhan Aytar’a Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

    Göynük Kıyafetleri Defileleri Sergilendi

    Dr. Öğr. Üyesi Filiz Yıldız’ın hazırladığı “Geçmişten Geleceğe Geleneksel Göynük Kıyafetleri” defilesi sunuldu. Göynük’ün yöresel kıyafetlerinin sergilendiği defilede öğrencilerin performansları tam not aldı. Ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Elemanları defilesi gerçekleştirildi. Dr. Öğr. Üyesi Filiz Yıldız ile “Göynük’ten Moda Dünyasına” defilesini hazırlayan öğretim elemanları adına Prof. Dr. Neşe Yaşar Çeğindir’e Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him tarafından teşekkür belgeleri ve çiçekleri takdim edildi.

    Göynük Halk Oyunları Oynandı; Göynük El Sanatları Sergisi Açıldı 

    Göynük Halk Oyunları ekibinin gösterisi sunuldu. Ekip lideri İsmail Kavak’a Göynük Kaymakamı Ferhat Gür ve Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya tarafından teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

    Göynük El Sanatları Sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından 3 gün sürecek sempozyumun oturumlarına geçildi.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/tohc
    Önceki İçerikBAİBÜ’de 24 Kasım Öğretmenler Günü Programı Düzenlendi
    Sonraki İçerikBağımlılıktan Uzak Sağlıklı Gençlik / Konferans