Uluslararası Helal Kongresi

    17-19 Mayıs 2024 tarihleri arasında üniversitemizin de paydaşı olduğu Uluslararası Helal Kongresi Ankara’da düzenlenecektir. Uluslararası Helal Kongresi 2024 Düzenleme Kurulu kongrenin ana temasını ‘’Helal Ürün ve Hizmetlerde İzlenebilirlik ve Helal Ekosistemde Güncel Gelişmeler’’ olarak belirlemiştir. Kongrenin ana teması kapsamında gerçekleştirilecek olan oturumlarda Helal Ürün ve Hizmetlerde İzlenebilirlik, Dijital Dünya ve Helal Yaşam, Helal Kazanç Bilinci-Duyarlılığı, Helal Belgelendirme, Helal Akreditasyon ve Uluslararası Tanınırlık, Helal Yaşam Alanları ve Helal Ekosistemde Güncel Gelişmeler (Helal Gıda, Helal Kozmetik, Helal Turizm, Helal İlaç, Helal Finans, Helal Tekstil, Helal Lojistik, Helal Yönetim, Helal Dijital Yaşam) başlık ve alt başlıklarında davetli ve çağrılı sunular gerçekleştirilecektir. Kongre çıktısı olarak temel hedef, dijitalleşmiş dünya hayatının her alanında Müslümanlar için vazgeçilmez olan helal kavramı ile ilgili en güncel gelişmeleri ortaya koymak, konunun akademik, etik, hukuki, sosyal ve vicdani boyutlarını ön plana çıkarmaktır. Bu yaklaşımla helal yaşam tarzı kapsamının, sadece Müslümanlara hitap etmesinin ötesinde uluslararası yaşam arenasında tüm insanlar için sığınılacak güvenli bir liman olduğunun altını çizmek hedeflenmektedir.

    Kongre ile İlgi Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

    BİLİMSEL PROGRAM

    17 Mayıs Cuma

    08:00-09:30 : Kayıt

    09:30-9:45 : Açılış Töreni

    9:45-10:45 : Protokol Konuşmaları

    10:45-11:15 : Müzik Dinletisi (Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi)

    11:15-12:00 : Açılış Konuşması:
    Günlük Yaşam ve Helal Farkındalık – Prof. Dr. Abdurrahman HAÇKALI (Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı)

    12:00-14:00 : Öğle Yemeği, Cuma Namazı

    Moderatör: İhsan ÖVÜT, Prof. Dr. Mehmet GÜNAY

    14:00-15:30 I. Oturum: Standardizasyon Helal Belgelendirme, Helal Akreditasyon, Uluslararası Tanınırlık, Helal Ürün ve Hizmetlerde İzlenebilirlik

    1. Helal Ürün ve Hizmetlerde İzlenebilirlik; Kavramsal Çerçeve, Kapsam, İşleyiş ve Sürdürülebilirlik – Prof. Dr. Hamzah Mohd. Salleh (Halalan Thayyiban Araştırma Merkezi, Sultan Şerif Ali İslam Üniversitesi, BRUNEI SULTANLIĞI)
    2. Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarının Uyması Gereken Standartlar ve HAK – Erdem BAŞDEMİRCİ (HAK Helal Akreditasyon Dairesi Başkanı)
    3. OIC/SMIIC Helal Akreditasyonu ve IFHAB (Uluslararası Helal Akreditasyon Kuruluşları Forumu) Konusunda Güncel Gelişmeler – Zafer SOYLU (IFHAB Yönetim Kurulu Üyesi, HAK Başkanı)
    4. Tüketici ve Üretici Dostu Bir Uygulama Örneği: Gıda Ölçer® – Prof. Dr. Fatih GÜLTEKİN (Rektör, Lokman Hekim Üniversitesi)

    15:30-15:44 : Kahve Arası

    Modaratör: Prof. Dr. Mehmet AKBULUT, Prof. Dr. Hasan YETİM

    15:45-17:15 : II. Oturum: Helal Gıdada Biyoteknolojik Yaklaşımlar

    1. Gıda ve Yem Üretiminde Biyoteknolojik Yöntemler – Prof. Dr. Osman SAĞDIÇ (Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü)
    2. Yapay Et Süreci – Prof. Dr. Halit CANATAN (Erciyes Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Anabilim Dalı, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı)
    3. Gıdalarda Çözücü Olarak Kullanılan Etil Alkol: Alternatif Yöntemler ve Kaynaklar – Prof. Dr. Mehmet Akbulut (Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü)
    4. Fıkıh Değerlendirmesi – Prof. Dr. Orhan ÇEKER (Selçuk Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, İslam Hukuku Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi) – Doç. Dr. Mahmut SAMAR (Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, İslam Hukuku Anabilim Dalı)

    18 Mayıs Cumartesi

    Moderatör: Prof. Dr. Murat ŞİMŞEK, Doç. Dr. Hüseyin PAMUKÇU

    09:00-10:30 :  III. Oturum: Helal Turizm ve Helal Finans

    1. Helal Konsept Otelciliğin Yönetimi ve Standardizasyonu ile Helal Turizm ve Tüketici Davranışları – Prof. Dr. Orhan Batman (Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Turizm Fakültesi)
    2. Helal Turizm: Bir Standardizasyon Perspektifi – Yasin ZÜLFİKAROĞLU (Uzman, SMIC Genel Sekreterliği)
    3. Makâsıdü’ş-şerîʿa Bağlamında Helal Kavramı ve İslami Finans – Prof. Dr. Abdurrahim KOZALI (Marmara Üniversitesi, İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü)
    4. Helal Ürün ve Hizmetlerde Helal Finans, Finans Uygulamalarında Güncel Yaklaşımlar: Helal Gıda, Helal Turizm, Helal Tekstil ve Helal Kozmetik Bağlamında Helal Finansın Konumu – Dr. Mustafa DERECİ (ISFA, İslami Finans Danışmanlığı)

    10:30-10:44 : Kahve Arası

    Moderatör: Prof. Dr. İlhan ÇİFTÇİ, Dr. Muhlis AKAR

    10:45-12:15 : IV Oturum: Helal Yaşam ve Mekanlar

    • Hayatı Zarafetle Yaşamak – Prof. Dr. Sadettin Ökten 
    1. İslam Mimarisi ve Çevre Psikolojisi – Yrd. Doç. Dr. Navid KHALEGHIMOGHADDAM (Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü)
    2. Tarihsel Süreçte Kutsal Mekânlar ve Mahremiyet – Doç. Dr. Zekiye Sönmez (Afyon Kocatepe Üniversitesi, İslami İlimler Fakültesi)
    3. Mekanda Güç ve Ahlak – Dr. Savaş Şafak BARKÇİN (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi)

    12:15-14:00 : Öğle Yemeği

    Moderatör: Prof. Dr. Hamzah MOHD. SALLEH, Prof. Dr. Erdoğan KÜÇÜKÖNER

    14:00-15:30 : V. Oturum: Dünyada Helal Uygulamalarında Güncel Gelişmeler

    1. Helal Konularında İİT/SMIIC Standartları ve Helal Kalite Altyapısı – İhsan ÖVÜT (SMIIC Genel Sekreteri, Türkiye)
    2. Endonezya’da Helal Endüstrisinde Ulusal Deneyimler: Düzenleyici, Yasama ve Pratik Deneyimler – Mr. Muhammad Aqil Irham (Endonezya Helal Ürün Güvence Ajansı (BPJPH) Başkanı)
    3. Malezya’da Helal Endüstrisinde Ulusal Deneyimler: Düzenleyici, Yasama ve Pratik Deneyimler – Mohd Amri Bin Abdullah, Malezya Helal Analiz Merkezi (MyHAC) Başkanı, Helal Yönetim Bölümü, Malezya İslam Kalkınma Departmanı
    4. Nijerya’da Helal Kavramındaki Güncel Gelişmeler – Dr. Mohammed Zakir İbrahim (Nijerya)

    15:30-15:44 : Kahve Arası

    Moderatör: Prof. Dr. Hüsamettin VATANSEV, Prof. Dr. Fahri BAYIROĞLU

    15:45-17:15 : VI Oturum: Helal Yaşam ve Sağlık Uygulamaları

    1. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) Uygulamaları Örneğinde Sağlıklı Beslenme İlkeleri – Doç. Dr. Tülay OMMA (Lokman Hekim Üniversitesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları AD)
    2. Hayvan Hücrelerinden Elde Edilen Takviyeler ve Biyofarmasötikler – Prof. Dr. Seyfullah Oktay ARSLAN (Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı)
    3. Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünlerinde Helal Kavramı – Dr. Amal A. M. Elgharbawy (Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi, Uluslararası Helal Araştırma ve Eğitim Enstitüsü (INHART) Başkanı)
    4. Sağlık Hizmeti Sunumunda Helal Kavramı – Prof. Dr. Aminud Che Ahmad (International Islamic University, Kulliyyah of Medicine, Malezya)

    PARALEL OTURUMLAR

    17 Mayıs Cuma

    SALON 1

    14:00-15:00 1.OTURUM 

    Moderatör: Prof. Dr. Erdoğan KÜÇÜKÖNER

    • Bazı Fermente ve Aromalı İçeceklerde Etil Alkol İçerikleri

    Fatma Nur GÜMÜŞ, Hacer ÇOKLAR, Mehmet AKBULUT

    • Boza Üretim Sürecinde Helalliği Etkileyen Unsurların Belirlenmesi

    Nazire Kardelen TABAKLAR

    • Katkılı Zeytinyağının Gc Yöntemiyle Tayin

    Abdullah ÖKSÜZ, Şenay Burçin ALKAN

    • Domuz Etinin Hızlı ve Yerinde Tespiti İçin Bir Aptasensörün Geliştirilmesi

    Mediha Esra ALTUNTOP YAYLA, Canan DOĞAN EKİNCİ

    15:15-16:15 2.OTURUM 

    Moderatör: Prof. Dr. Süleyman ALEMDAR

    • Yapay Etin SMIIC Helal Belgelendirme Yaklaşımı Açısından Değerlendirilmesi 

    İsra YİĞİTVAR

    • Ayçiçeği Lesitininin İnsan Periferal Lenfositlerindeki Genotoksisitesi 

    Doğukan EROĞLU, Selçuk ÇEKER

    • Deniz Yosunun Gıda Olarak Önemi 

    Belma KONUKLUGİL

    • Gıdalarda Ekstraksiyon Yöntemleri ve Gıda Ekstraktlarının Helal Açıdan Değerlendirilmesi

    Serdar YEŞİL, Mehmet AKBULUT, Hacer ÇOKLAR

    16:30-17:30 3.OTURUM 

    Moderatör: Prof. Dr. Metin YILDIRIMKAYA

    • Çok Yemeyi Önlemeye Yönelik Bir Tedbir Olarak Manevi Doygunluk veya Soyut Beslenme

    Hediye GÜLTEKİN

    • İslami Bakış Açısıyla Beslenme ve Sağlık İlişkisi

    Hasan Hüseyin YILDIRIM

    • Helal Beslenmenin Etik Epistemolojisi 

    Nurefşan BULUT USLU

    • Protein Takviyelerinin Egzersiz Performansı ve Kas Kütlesi Üzerindeki Etkileri 

    Fatih GÜLTEKİN, Kübra İZLER, Sümeyye KOÇ, Ayşe Şeyma ÇOBAN

    SALON 2

    14:00-15:00 1.OTURUM 

    Moderatör: Doç. Dr. Ayhan DAĞ 

    • Helâl Gıda İzlenebilirliğinde Yapay Zekâ

    Ayten EROL

    • Kombu Çayı: Fonksiyonel Özellikleri ve Helallik Boyutu 

    Süleyman GÖKMEN, Hasan YETİM

    • Sürdürülebilir Alternatif Hayvansal Protein Kaynaklarının Helal Gıda Perspektifindeki Yeri

    Sümeyra ŞAHİN BAYRAM

    15:15-16:15 2.OTURUM 

    Moderatör: Doç. Dr. Tülay OMMA

    • Mizaca Göre Beslenmenin Sağlıklı Yaşama Etkisi

    Tuğba KUNDAKCI, Hüsamettin VATANSEV

    • Müslümanların Beslenme Davranışlarında İnanç ve Kültürün Etkisi

    Hediye GÜLTEKİN

    • Yetişkinlerde Besin Etiketi Okuma Bilinci ile Sağlıklı ve Helal Beslenme Tutumu Arasındaki İlişki

    Fadime OVALI, Fatma ŞENGÜL, Hüsamettin VATANSEV

    • Helal Beslenme Perspektifi Sağlıklı ve Sürdürülebilir Bir Yaşam Yaklaşımı Zeynep ERKOÇ, Solmaz Ece YILMAZ

    16:30-17:30 3.OTURUM 

    Moderatör: Prof. Dr. Hür Mahmut YÜCER

    • Modern İslami Finans Uygulamalarında Risk Azaltma Yöntemleri Bağlamında Leasing ve Sukûk Uygulamaları

    Yunus ARAZ

    • Sorumlu Yatırım Perspektifinden Katılım Finans ve Helal Değer Zinciri İşbirliği

    Mahmut SAMAR, Nafiye AYDIN

    • Bütüncül Bir Ekosistem Olarak Helal Finans ve Helal Gıda Üzerine Bir İnceleme

    Ömer Faruk GÜNEŞER, Eyyüp Yakup GEDİKLİ

    • Vakıfların İslami Sosyal Finans Üzerindeki Rolü: Etkileşimler, Katkılar ve Finans Kurumlarıyla İlişkilerin Analizi

    Mehmet Emin KARAASLAN

    18 Mayıs Cumartesi

    SALON 1

    09:00-10:00 1. OTURUM

    Moderatör: Prof. Dr. Mete KÖKSAL

    • Helal Bilinci Oluşturma Bağlamında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programında Helal ve Haram Kavramları

    Muharrem ATABAY, H. Yusuf ACUNER

    • Helale Farklı Bir Bakış Erken Dönem Sûfîlerinin Helal Gıda Hakkındaki Görüşlerinin Ahlâkî Yetkinlik Doğrultusunda Değerlendirilmesi

    Edibe TAŞ

    • İslam İktisat Düşüncesinde Helal Ticaretin Maddi Manevi Genel Kaideleri ve Hisbe Teşkilatının Rolü

    Mehmet Emin NAS

    • Takva Tutumunun Helal Kazanç Bilincinin Gelişimine Katkısı Sûfî Psikolojisi Açısından Bir Değerlendirme

    İbrahim IŞITAN

    10:15-11:15 2. OTURUM

    Moderatör: Doç. Dr. Mevlüt KARADAĞ

    • İş Dünyasında Dijital İletişim Ahlakı

    Hasan Fehmi ATASAGUN, Ayça GÖKYER, Ebru GÖNÜLAL, Yasemin FINDIK

    • Helal Yaşam Bağlamında Dijital Tüketimin İsrafa Etkisi

    Büşra ÖKTEN

    • Helal Kazanç Kapsamında Şirketlerin Finansal Tablolarından Zekât Matrahı Belirlenmesi

    Mehmet Ali DURMUŞ, Yunus CERAN

    11:30-12:30 3. OTURUM

    Moderatör: Prof. Dr. Erdoğan KÜÇÜKÖNER

    • Helal Endüstrisi Büyüyen Bir Pazarın Karmaşıklığı ve Sorunları

    Sümeyye AKTAŞ, Cengiz CANER, Muhammed YÜCEER

    • Türkiye Helal Medikal Turizm Pazarının SWOT Analizi

    Muhammet Raşit AKSOY, Mehmet YORULMAZ, İlhan ÇİFTÇİ

    • Helalin Titiz Kontrolü Güveni Artırır ve Helal Ekosistemi İyileştirir

    Ali Abd El-Razig Ali Lutfi

    • Özbekistan ile Türkiye Arasında Kültürel Alandaki İş Birliği

    Imamov Bobir Khojanazarovich

    14:00-15:00 4.OTURUM

    Moderatör: Prof. Dr. Mete KÖKSAL

    • Helal Bütünlüğünü Güçlendirmek: Sertifikasyon Şeffaflığını, Verimliliğini ve Erişilebilirliğini Artırmada Dijital Çözümlerin Temel Rolü

    Musab Talha AKPINAR, Muhammed Emin KARABACAK

    • Blockchaın ve Hızlı Yanıt Kodu Teknolojisinin Entegrasyonu Yoluyla Helal Sertifikasyon Doğrulamasının Geliştirilmesi

    Heesong Koh, Elif Kübra ÖVÜT

    • Helal Kalite Altyapısında İzlenebilirlik Sisteminin OIC/SMIIC Standartları Temelinde İncelenmesi 

    Fatma Betül TELLİOĞLU

    • Helal Sertifikasyonun Toplumumuzdaki Ölçeği

    Muhammet Ali BAL, Bahadır ÖZTÜRK, Esranur BAL, Hüsamettin VATANSEV, Muslu Kazım KÖREZ

    15:15-16:15 5. OTURUM

    Moderatör: Prof. Dr. Erdoğan KÜÇÜKÖNER

    • Almanya’da Helal Gıda Alanında Dijital Medyanın Rolü: Şirketler, Sertifikacılar ve Müslüman Tüketiciler Üzerine Bir İnceleme

    Dilara Sultan FASLAK

    • Yapay Etin Helal Sertifikasyonu İçin Düşünceler: Singapur Perspektifi

    Zalman Putra Ahmad Ali, Nurul Hidayah Abubakar, Izal Mustafa Kamar

    • Afrika’da OIC/SMIIC Helal Standartlarının Uygulanması: Mevcut Durum ve Zorluklar

    Abdoul Fathi SANOGO

    • Helal Temelli Sağlık Hizmeti: Hastaların Hastanede Namaz Kılma Deneyimleri ve Karşılaştıkları Zorluklar

    Ratna Zuhairah Abdul Halim, Sanisah Saidi, Mohamad Firdaus Mohamad Ismail, Nazri Mohd Yusof, Aminudin Che-Ahmad

    SALON 2

    09:00-10:00 1. OTURUM

    Moderatör: Prof. Dr. Fatih BAKIR 

    • Sağlık Çalışanlarının Eczacılıkta Helal Kavramına İlişkin Farkındalık Düzeyinin İncelenmesi

    Fatma SENGUL, Fadime OVALI, Husamettin VATANSEV

    • Küçük Isırıkla Gelen Güzellik

    Fatma ÇORUK, Hüseyin AYHAN

    • Malezya Perspektifinden Helal Yetenek Sürdürülebilirlik Anlayışlarını ve Helal Ekosistem İçin Stratejileri Yönetmek

    Norhayati Rafida, Abdul Rahim, Muhammad Nizam, Awang@Ali

    • Tüp Bebek Merkezlerinde Tedavi Kavramının Aşındırılması ve Helal Yaşam Sınırlarının İhlali

    Ülfet GÖRGÜLÜ, Fatma Zehra ÖZASLAN

    10:15-11:15 2. OTURUM

    Moderatör: Prof. Dr. İsmet ŞAHİN

    • Dijital Dünyada Helal Yaşam: Toplumsal Farkındalık Ve Tutum Analizi 

    Eissa ALMAGHREBİ, Fatma AKAT, Hakan VATANSEV, Hüsamettin VATANSEV

    • Helal Standardının Küresel Boykot Hareketi Doğrultusunda Güncellenmesi

    Adnan A.M OWEIDA

    11:30-12:30 3. OTURUM

    Moderatör: Prof. Dr. Zehra GÖLBAŞI

    • Hz. Muhammed (Sav)’İn Dönüşümcü Liderliği

    Hasan Fehmi ATASAĞUN, Yasemin FINDIK, Ebru GÖNÜLAL, Ayça GÖKYER

    • Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Aracılığıyla Filipinler’deki Helal Endüstrisinin Güçlendirilmesi

    Sales, Anthony C., Parcon, Ma. Rachel V., Morales, Agnes G., Lamparas, Alma R., Domingo, Mirasol G., Catoera, Christine Esther Flor L.

    • Yağlı Karaciğer Hastalığı Olan Çocuklarda Hepatotoksisitenin İncelenmesi

    Esranur BAL, Hakan CANDAN, Fuat BUĞRUL, Meltem GÜMÜŞ, Hüsamettin VATANSEV, Muhammet Ali BAL

    14:00-15:00 4. OTURUM

    Moderatör: Prof. Dr. Mehmet ÖZDEMİR

    • Kozmetik Kullanımı ve Helal Ürün Tercihleri: Katılımcı Görüşlerinin Analizi 

    Fatma AKAT, Eissa ALMAGHREBİ, Hakan VATANSEV2, Hüsamettin VATANSEV

    • Sağlık Uygulamalarında Helal Sertu İçin Potansiyel Malzemeler Olarak Kaolin ve Bentonit Kilinin Karşılaştırmalı Çalışması

    Aminudin Che-Ahmad, Abdul Rahman Al-Azmi, Zuraida Ahmad, Noorasikin Samat, Norshahida Sarifuddin, Mohd Shukrimi Awang

    • Otizm Spektrum Bozukluğu ile Mikrobiyota ve Beyin Bağırsak İlişkisi Hakkında Ne Biliyoruz

    Behiye Nur KARAKUŞ, Faik ÖZDENGÜL

    • Tarımsal Faaliyetlerde Helal Pazar Yaklaşımları ve Ekonomiye Katkıları 

    Tuba ALBAYRAK, Nevzat ARTIK

    15:15-16:15 5. OTURUM

    Moderatör: Mine ATAMAN

    • 21. Yüzyıl Planlama Teorisi Arayışlarında Helal Yaşam Alanları

    Fatiha Nur TERLEMEZ, Rumeysa YILDIZ

    • Ağız-Diş Sağlığı ve Hijyeninde Helal Uygulamalar

    Hatice Feyza AKBULUT

    • Helal Eğitim ve Eğitim Sunumunda Boşluklar Ve Fırsatlar: Pakistan’ın Faısalabad Hükümet Koleji Üniversitesi’nde Yeni Helal Bilim Lisans Programı Örneği

    Muhammad Umair Arshad

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/uvqd
    Önceki İçerikBAİBÜ SÜYAM Yüzme Kursu Kayıtları Başladı
    Sonraki İçerikMedyanın gücüne dikkat çekildi