17-19 Mayıs 2024 tarihleri arasında üniversitemizin de paydaşı olduğu Uluslararası Helal Kongresi Ankara’da düzenlenecektir. Uluslararası Helal Kongresi 2024 Düzenleme Kurulu kongrenin ana temasını ‘’Helal Ürün ve Hizmetlerde İzlenebilirlik ve Helal Ekosistemde Güncel Gelişmeler’’ olarak belirlemiştir. Kongrenin ana teması kapsamında gerçekleştirilecek olan oturumlarda Helal Ürün ve Hizmetlerde İzlenebilirlik, Dijital Dünya ve Helal Yaşam, Helal Kazanç Bilinci-Duyarlılığı, Helal Belgelendirme, Helal Akreditasyon ve Uluslararası Tanınırlık, Helal Yaşam Alanları ve Helal Ekosistemde Güncel Gelişmeler (Helal Gıda, Helal Kozmetik, Helal Turizm, Helal İlaç, Helal Finans, Helal Tekstil, Helal Lojistik, Helal Yönetim, Helal Dijital Yaşam) başlık ve alt başlıklarında davetli ve çağrılı sunular gerçekleştirilecektir. Kongre çıktısı olarak temel hedef, dijitalleşmiş dünya hayatının her alanında Müslümanlar için vazgeçilmez olan helal kavramı ile ilgili en güncel gelişmeleri ortaya koymak, konunun akademik, etik, hukuki, sosyal ve vicdani boyutlarını ön plana çıkarmaktır. Bu yaklaşımla helal yaşam tarzı kapsamının, sadece Müslümanlara hitap etmesinin ötesinde uluslararası yaşam arenasında tüm insanlar için sığınılacak güvenli bir liman olduğunun altını çizmek hedeflenmektedir.
Kongre ile İlgi Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız
BİLİMSEL PROGRAM
17 Mayıs Cuma
08:00-09:30 : Kayıt
09:30-9:45 : Açılış Töreni
9:45-10:45 : Protokol Konuşmaları
10:45-11:15 : Müzik Dinletisi (Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi)
11:15-12:00 : Açılış Konuşması:
Günlük Yaşam ve Helal Farkındalık – Prof. Dr. Abdurrahman HAÇKALI (Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı)
12:00-14:00 : Öğle Yemeği, Cuma Namazı
Moderatör: İhsan ÖVÜT, Prof. Dr. Mehmet GÜNAY
14:00-15:30 I. Oturum: Standardizasyon Helal Belgelendirme, Helal Akreditasyon, Uluslararası Tanınırlık, Helal Ürün ve Hizmetlerde İzlenebilirlik
- Helal Ürün ve Hizmetlerde İzlenebilirlik; Kavramsal Çerçeve, Kapsam, İşleyiş ve Sürdürülebilirlik – Prof. Dr. Hamzah Mohd. Salleh (Halalan Thayyiban Araştırma Merkezi, Sultan Şerif Ali İslam Üniversitesi, BRUNEI SULTANLIĞI)
- Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarının Uyması Gereken Standartlar ve HAK – Erdem BAŞDEMİRCİ (HAK Helal Akreditasyon Dairesi Başkanı)
- OIC/SMIIC Helal Akreditasyonu ve IFHAB (Uluslararası Helal Akreditasyon Kuruluşları Forumu) Konusunda Güncel Gelişmeler – Zafer SOYLU (IFHAB Yönetim Kurulu Üyesi, HAK Başkanı)
- Tüketici ve Üretici Dostu Bir Uygulama Örneği: Gıda Ölçer® – Prof. Dr. Fatih GÜLTEKİN (Rektör, Lokman Hekim Üniversitesi)
15:30-15:44 : Kahve Arası
Modaratör: Prof. Dr. Mehmet AKBULUT, Prof. Dr. Hasan YETİM
15:45-17:15 : II. Oturum: Helal Gıdada Biyoteknolojik Yaklaşımlar
- Gıda ve Yem Üretiminde Biyoteknolojik Yöntemler – Prof. Dr. Osman SAĞDIÇ (Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü)
- Yapay Et Süreci – Prof. Dr. Halit CANATAN (Erciyes Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Anabilim Dalı, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı)
- Gıdalarda Çözücü Olarak Kullanılan Etil Alkol: Alternatif Yöntemler ve Kaynaklar – Prof. Dr. Mehmet Akbulut (Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü)
- Fıkıh Değerlendirmesi – Prof. Dr. Orhan ÇEKER (Selçuk Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, İslam Hukuku Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi) – Doç. Dr. Mahmut SAMAR (Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, İslam Hukuku Anabilim Dalı)
18 Mayıs Cumartesi
Moderatör: Prof. Dr. Murat ŞİMŞEK, Doç. Dr. Hüseyin PAMUKÇU
09:00-10:30 : III. Oturum: Helal Turizm ve Helal Finans
- Helal Konsept Otelciliğin Yönetimi ve Standardizasyonu ile Helal Turizm ve Tüketici Davranışları – Prof. Dr. Orhan Batman (Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Turizm Fakültesi)
- Helal Turizm: Bir Standardizasyon Perspektifi – Yasin ZÜLFİKAROĞLU (Uzman, SMIC Genel Sekreterliği)
- Makâsıdü’ş-şerîʿa Bağlamında Helal Kavramı ve İslami Finans – Prof. Dr. Abdurrahim KOZALI (Marmara Üniversitesi, İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü)
- Helal Ürün ve Hizmetlerde Helal Finans, Finans Uygulamalarında Güncel Yaklaşımlar: Helal Gıda, Helal Turizm, Helal Tekstil ve Helal Kozmetik Bağlamında Helal Finansın Konumu – Dr. Mustafa DERECİ (ISFA, İslami Finans Danışmanlığı)
10:30-10:44 : Kahve Arası
Moderatör: Prof. Dr. İlhan ÇİFTÇİ, Dr. Muhlis AKAR
10:45-12:15 : IV Oturum: Helal Yaşam ve Mekanlar
- Hayatı Zarafetle Yaşamak – Prof. Dr. Sadettin Ökten
- İslam Mimarisi ve Çevre Psikolojisi – Yrd. Doç. Dr. Navid KHALEGHIMOGHADDAM (Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü)
- Tarihsel Süreçte Kutsal Mekânlar ve Mahremiyet – Doç. Dr. Zekiye Sönmez (Afyon Kocatepe Üniversitesi, İslami İlimler Fakültesi)
- Mekanda Güç ve Ahlak – Dr. Savaş Şafak BARKÇİN (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi)
12:15-14:00 : Öğle Yemeği
Moderatör: Prof. Dr. Hamzah MOHD. SALLEH, Prof. Dr. Erdoğan KÜÇÜKÖNER
14:00-15:30 : V. Oturum: Dünyada Helal Uygulamalarında Güncel Gelişmeler
- Helal Konularında İİT/SMIIC Standartları ve Helal Kalite Altyapısı – İhsan ÖVÜT (SMIIC Genel Sekreteri, Türkiye)
- Endonezya’da Helal Endüstrisinde Ulusal Deneyimler: Düzenleyici, Yasama ve Pratik Deneyimler – Mr. Muhammad Aqil Irham (Endonezya Helal Ürün Güvence Ajansı (BPJPH) Başkanı)
- Malezya’da Helal Endüstrisinde Ulusal Deneyimler: Düzenleyici, Yasama ve Pratik Deneyimler – Mohd Amri Bin Abdullah, Malezya Helal Analiz Merkezi (MyHAC) Başkanı, Helal Yönetim Bölümü, Malezya İslam Kalkınma Departmanı
- Nijerya’da Helal Kavramındaki Güncel Gelişmeler – Dr. Mohammed Zakir İbrahim (Nijerya)
15:30-15:44 : Kahve Arası
Moderatör: Prof. Dr. Hüsamettin VATANSEV, Prof. Dr. Fahri BAYIROĞLU
15:45-17:15 : VI Oturum: Helal Yaşam ve Sağlık Uygulamaları
- Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) Uygulamaları Örneğinde Sağlıklı Beslenme İlkeleri – Doç. Dr. Tülay OMMA (Lokman Hekim Üniversitesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları AD)
- Hayvan Hücrelerinden Elde Edilen Takviyeler ve Biyofarmasötikler – Prof. Dr. Seyfullah Oktay ARSLAN (Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı)
- Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünlerinde Helal Kavramı – Dr. Amal A. M. Elgharbawy (Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi, Uluslararası Helal Araştırma ve Eğitim Enstitüsü (INHART) Başkanı)
- Sağlık Hizmeti Sunumunda Helal Kavramı – Prof. Dr. Aminud Che Ahmad (International Islamic University, Kulliyyah of Medicine, Malezya)
PARALEL OTURUMLAR
17 Mayıs Cuma
SALON 1
14:00-15:00 1.OTURUM
Moderatör: Prof. Dr. Erdoğan KÜÇÜKÖNER
- Bazı Fermente ve Aromalı İçeceklerde Etil Alkol İçerikleri
Fatma Nur GÜMÜŞ, Hacer ÇOKLAR, Mehmet AKBULUT
- Boza Üretim Sürecinde Helalliği Etkileyen Unsurların Belirlenmesi
Nazire Kardelen TABAKLAR
- Katkılı Zeytinyağının Gc Yöntemiyle Tayin
Abdullah ÖKSÜZ, Şenay Burçin ALKAN
- Domuz Etinin Hızlı ve Yerinde Tespiti İçin Bir Aptasensörün Geliştirilmesi
Mediha Esra ALTUNTOP YAYLA, Canan DOĞAN EKİNCİ
15:15-16:15 2.OTURUM
Moderatör: Prof. Dr. Süleyman ALEMDAR
- Yapay Etin SMIIC Helal Belgelendirme Yaklaşımı Açısından Değerlendirilmesi
İsra YİĞİTVAR
- Ayçiçeği Lesitininin İnsan Periferal Lenfositlerindeki Genotoksisitesi
Doğukan EROĞLU, Selçuk ÇEKER
- Deniz Yosunun Gıda Olarak Önemi
Belma KONUKLUGİL
- Gıdalarda Ekstraksiyon Yöntemleri ve Gıda Ekstraktlarının Helal Açıdan Değerlendirilmesi
Serdar YEŞİL, Mehmet AKBULUT, Hacer ÇOKLAR
16:30-17:30 3.OTURUM
Moderatör: Prof. Dr. Metin YILDIRIMKAYA
- Çok Yemeyi Önlemeye Yönelik Bir Tedbir Olarak Manevi Doygunluk veya Soyut Beslenme
Hediye GÜLTEKİN
- İslami Bakış Açısıyla Beslenme ve Sağlık İlişkisi
Hasan Hüseyin YILDIRIM
- Helal Beslenmenin Etik Epistemolojisi
Nurefşan BULUT USLU
- Protein Takviyelerinin Egzersiz Performansı ve Kas Kütlesi Üzerindeki Etkileri
Fatih GÜLTEKİN, Kübra İZLER, Sümeyye KOÇ, Ayşe Şeyma ÇOBAN
SALON 2
14:00-15:00 1.OTURUM
Moderatör: Doç. Dr. Ayhan DAĞ
- Helâl Gıda İzlenebilirliğinde Yapay Zekâ
Ayten EROL
- Kombu Çayı: Fonksiyonel Özellikleri ve Helallik Boyutu
Süleyman GÖKMEN, Hasan YETİM
- Sürdürülebilir Alternatif Hayvansal Protein Kaynaklarının Helal Gıda Perspektifindeki Yeri
Sümeyra ŞAHİN BAYRAM
15:15-16:15 2.OTURUM
Moderatör: Doç. Dr. Tülay OMMA
- Mizaca Göre Beslenmenin Sağlıklı Yaşama Etkisi
Tuğba KUNDAKCI, Hüsamettin VATANSEV
- Müslümanların Beslenme Davranışlarında İnanç ve Kültürün Etkisi
Hediye GÜLTEKİN
- Yetişkinlerde Besin Etiketi Okuma Bilinci ile Sağlıklı ve Helal Beslenme Tutumu Arasındaki İlişki
Fadime OVALI, Fatma ŞENGÜL, Hüsamettin VATANSEV
- Helal Beslenme Perspektifi Sağlıklı ve Sürdürülebilir Bir Yaşam Yaklaşımı Zeynep ERKOÇ, Solmaz Ece YILMAZ
16:30-17:30 3.OTURUM
Moderatör: Prof. Dr. Hür Mahmut YÜCER
- Modern İslami Finans Uygulamalarında Risk Azaltma Yöntemleri Bağlamında Leasing ve Sukûk Uygulamaları
Yunus ARAZ
- Sorumlu Yatırım Perspektifinden Katılım Finans ve Helal Değer Zinciri İşbirliği
Mahmut SAMAR, Nafiye AYDIN
- Bütüncül Bir Ekosistem Olarak Helal Finans ve Helal Gıda Üzerine Bir İnceleme
Ömer Faruk GÜNEŞER, Eyyüp Yakup GEDİKLİ
- Vakıfların İslami Sosyal Finans Üzerindeki Rolü: Etkileşimler, Katkılar ve Finans Kurumlarıyla İlişkilerin Analizi
Mehmet Emin KARAASLAN
18 Mayıs Cumartesi
SALON 1
09:00-10:00 1. OTURUM
Moderatör: Prof. Dr. Mete KÖKSAL
- Helal Bilinci Oluşturma Bağlamında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programında Helal ve Haram Kavramları
Muharrem ATABAY, H. Yusuf ACUNER
- Helale Farklı Bir Bakış Erken Dönem Sûfîlerinin Helal Gıda Hakkındaki Görüşlerinin Ahlâkî Yetkinlik Doğrultusunda Değerlendirilmesi
Edibe TAŞ
- İslam İktisat Düşüncesinde Helal Ticaretin Maddi Manevi Genel Kaideleri ve Hisbe Teşkilatının Rolü
Mehmet Emin NAS
- Takva Tutumunun Helal Kazanç Bilincinin Gelişimine Katkısı Sûfî Psikolojisi Açısından Bir Değerlendirme
İbrahim IŞITAN
10:15-11:15 2. OTURUM
Moderatör: Doç. Dr. Mevlüt KARADAĞ
- İş Dünyasında Dijital İletişim Ahlakı
Hasan Fehmi ATASAGUN, Ayça GÖKYER, Ebru GÖNÜLAL, Yasemin FINDIK
- Helal Yaşam Bağlamında Dijital Tüketimin İsrafa Etkisi
Büşra ÖKTEN
- Helal Kazanç Kapsamında Şirketlerin Finansal Tablolarından Zekât Matrahı Belirlenmesi
Mehmet Ali DURMUŞ, Yunus CERAN
11:30-12:30 3. OTURUM
Moderatör: Prof. Dr. Erdoğan KÜÇÜKÖNER
- Helal Endüstrisi Büyüyen Bir Pazarın Karmaşıklığı ve Sorunları
Sümeyye AKTAŞ, Cengiz CANER, Muhammed YÜCEER
- Türkiye Helal Medikal Turizm Pazarının SWOT Analizi
Muhammet Raşit AKSOY, Mehmet YORULMAZ, İlhan ÇİFTÇİ
- Helalin Titiz Kontrolü Güveni Artırır ve Helal Ekosistemi İyileştirir
Ali Abd El-Razig Ali Lutfi
- Özbekistan ile Türkiye Arasında Kültürel Alandaki İş Birliği
Imamov Bobir Khojanazarovich
14:00-15:00 4.OTURUM
Moderatör: Prof. Dr. Mete KÖKSAL
- Helal Bütünlüğünü Güçlendirmek: Sertifikasyon Şeffaflığını, Verimliliğini ve Erişilebilirliğini Artırmada Dijital Çözümlerin Temel Rolü
Musab Talha AKPINAR, Muhammed Emin KARABACAK
- Blockchaın ve Hızlı Yanıt Kodu Teknolojisinin Entegrasyonu Yoluyla Helal Sertifikasyon Doğrulamasının Geliştirilmesi
Heesong Koh, Elif Kübra ÖVÜT
- Helal Kalite Altyapısında İzlenebilirlik Sisteminin OIC/SMIIC Standartları Temelinde İncelenmesi
Fatma Betül TELLİOĞLU
- Helal Sertifikasyonun Toplumumuzdaki Ölçeği
Muhammet Ali BAL, Bahadır ÖZTÜRK, Esranur BAL, Hüsamettin VATANSEV, Muslu Kazım KÖREZ
15:15-16:15 5. OTURUM
Moderatör: Prof. Dr. Erdoğan KÜÇÜKÖNER
- Almanya’da Helal Gıda Alanında Dijital Medyanın Rolü: Şirketler, Sertifikacılar ve Müslüman Tüketiciler Üzerine Bir İnceleme
Dilara Sultan FASLAK
- Yapay Etin Helal Sertifikasyonu İçin Düşünceler: Singapur Perspektifi
Zalman Putra Ahmad Ali, Nurul Hidayah Abubakar, Izal Mustafa Kamar
- Afrika’da OIC/SMIIC Helal Standartlarının Uygulanması: Mevcut Durum ve Zorluklar
Abdoul Fathi SANOGO
- Helal Temelli Sağlık Hizmeti: Hastaların Hastanede Namaz Kılma Deneyimleri ve Karşılaştıkları Zorluklar
Ratna Zuhairah Abdul Halim, Sanisah Saidi, Mohamad Firdaus Mohamad Ismail, Nazri Mohd Yusof, Aminudin Che-Ahmad
SALON 2
09:00-10:00 1. OTURUM
Moderatör: Prof. Dr. Fatih BAKIR
- Sağlık Çalışanlarının Eczacılıkta Helal Kavramına İlişkin Farkındalık Düzeyinin İncelenmesi
Fatma SENGUL, Fadime OVALI, Husamettin VATANSEV
- Küçük Isırıkla Gelen Güzellik
Fatma ÇORUK, Hüseyin AYHAN
- Malezya Perspektifinden Helal Yetenek Sürdürülebilirlik Anlayışlarını ve Helal Ekosistem İçin Stratejileri Yönetmek
Norhayati Rafida, Abdul Rahim, Muhammad Nizam, Awang@Ali
- Tüp Bebek Merkezlerinde Tedavi Kavramının Aşındırılması ve Helal Yaşam Sınırlarının İhlali
Ülfet GÖRGÜLÜ, Fatma Zehra ÖZASLAN
10:15-11:15 2. OTURUM
Moderatör: Prof. Dr. İsmet ŞAHİN
- Dijital Dünyada Helal Yaşam: Toplumsal Farkındalık Ve Tutum Analizi
Eissa ALMAGHREBİ, Fatma AKAT, Hakan VATANSEV, Hüsamettin VATANSEV
- Helal Standardının Küresel Boykot Hareketi Doğrultusunda Güncellenmesi
Adnan A.M OWEIDA
11:30-12:30 3. OTURUM
Moderatör: Prof. Dr. Zehra GÖLBAŞI
- Hz. Muhammed (Sav)’İn Dönüşümcü Liderliği
Hasan Fehmi ATASAĞUN, Yasemin FINDIK, Ebru GÖNÜLAL, Ayça GÖKYER
- Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Aracılığıyla Filipinler’deki Helal Endüstrisinin Güçlendirilmesi
Sales, Anthony C., Parcon, Ma. Rachel V., Morales, Agnes G., Lamparas, Alma R., Domingo, Mirasol G., Catoera, Christine Esther Flor L.
- Yağlı Karaciğer Hastalığı Olan Çocuklarda Hepatotoksisitenin İncelenmesi
Esranur BAL, Hakan CANDAN, Fuat BUĞRUL, Meltem GÜMÜŞ, Hüsamettin VATANSEV, Muhammet Ali BAL
14:00-15:00 4. OTURUM
Moderatör: Prof. Dr. Mehmet ÖZDEMİR
- Kozmetik Kullanımı ve Helal Ürün Tercihleri: Katılımcı Görüşlerinin Analizi
Fatma AKAT, Eissa ALMAGHREBİ, Hakan VATANSEV2, Hüsamettin VATANSEV
- Sağlık Uygulamalarında Helal Sertu İçin Potansiyel Malzemeler Olarak Kaolin ve Bentonit Kilinin Karşılaştırmalı Çalışması
Aminudin Che-Ahmad, Abdul Rahman Al-Azmi, Zuraida Ahmad, Noorasikin Samat, Norshahida Sarifuddin, Mohd Shukrimi Awang
- Otizm Spektrum Bozukluğu ile Mikrobiyota ve Beyin Bağırsak İlişkisi Hakkında Ne Biliyoruz
Behiye Nur KARAKUŞ, Faik ÖZDENGÜL
- Tarımsal Faaliyetlerde Helal Pazar Yaklaşımları ve Ekonomiye Katkıları
Tuba ALBAYRAK, Nevzat ARTIK
15:15-16:15 5. OTURUM
Moderatör: Mine ATAMAN
- 21. Yüzyıl Planlama Teorisi Arayışlarında Helal Yaşam Alanları
Fatiha Nur TERLEMEZ, Rumeysa YILDIZ
- Ağız-Diş Sağlığı ve Hijyeninde Helal Uygulamalar
Hatice Feyza AKBULUT
- Helal Eğitim ve Eğitim Sunumunda Boşluklar Ve Fırsatlar: Pakistan’ın Faısalabad Hükümet Koleji Üniversitesi’nde Yeni Helal Bilim Lisans Programı Örneği
Muhammad Umair Arshad