Page 29 - PDO_13_Sayi
P. 29
Projesi No: 2015/4) proje danışmanı olarak görev Gıda Mühendisliği Bölümü olarak bakteriyofaj
yaptım. Proje kapsamında yeni peynir tebliğine çalışmaları yapabilen sayılı Ünivesitelerden biri
uygun, yüksek besleyici özelliklere sahip Beyaz olduğumuzu gururla belirtmek isterim.
peynir formülasyonunun geliştirilmesi ve üretim • Tıp Fakültesi öğretim üyeleri tarafından yürütü-
sisteminin kurulumu çalışıldı.
len ve araştırmacı yer aldığım, 2020-2021 yılları
• Görev yapmaktan en çok mutlu olduğum bir arasında tamamlanan bir diğer proje kapsamın-
proje de 2018-2021 yılları arasında tamamla- da da (Proje No: 220S322) enfekte iskemik yara
nan TÜBİTAK KAMAG 1007 projesi (Proje No: modelinde probiyotik bir bakteri kültürü olan La-
116G024) oldu. Bu projede Ülkemize özgü yogurt ctobacillus plantarum kültürünün iyileşme süre-
ve peynir kültürü geliştirilmesi ve pilot ölçekte cine etkileri araştırıldı.
üretilmesi amaçlanan ve Ülkemizde bugüne ka- Sizce iyi bir proje yazmanın sırrı ve/veya sırları
dar gerçekleştirilen en geniş kapsamlı proje oldu. nelerdir?
Projede PAKMAYA A.Ş., TÜBİTAK MAM, Yıldız
Teknik Üniversitesi, Tarım ve Orman Bakanlığı, İyi bir projenin en önemli kriteri özgün değe-
Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma ridir. Özgün değer denince dünyada ilk defa
Enstitüsü Müdürlüğü yer aldı. Proje kapsamın- yapılacak bir çalışma olarak düşünülmemeli. O
da ulusal düzeyde yerli peynir ve yogurt starter alandaki mevcut çalışmalardan elde edilen bil-
kültürleri üretildi ve Bursa’da kurulan Ulusal gi birikimine hangi noktalarda katkı sağlayacak,
Starter Kültür Gen Bankasına kazandırıldı. Bu projeden elde edilecek çıktılar hangi açılardan
projenin yoğurt kültürü üretimi ekibinde yüksek değerli, hangi sorunun çözümüne katkı sağla-
lisans öğrencim Şeyma Betül KULOĞLU ile bir- yacak gibi konuları düşünerek proje hazırlan-
likte görev yaptık. Bu projede ayrıca elde edilen ması gerekiyor. Bilim artık çok hızlı bir şekilde
starter kültürlerin bakteriyofajlara direnç çalış- ilerliyor. Bilimsel verilere ulaşmak eskiden ol-
malarına bilgi birikimi, faj kültürü koleksiyonu duğundan daha kolay. Proje hazırlanacak alan-
ve deneyimleri ile destek olan değerli meslekta- daki çalışmaları çok iyi takip etmek ve mevcut
şım, Yeniçağa Yaşar Çelik MYO Öğretim Üyesi literatürü çok iyi taramak gerekiyor. Burada
Doç. Dr. Esra ACAR SOYKUT’un da katkılarını dikkat edilmesi gereken bir konu da o alanda
anmadan geçemeyeceğim. Hocamız sayesinde, Ülkemizde yapılan çalışmaları da göz ardı etme-
PDO E-BÜLTEN (13. SAYI) - ŞUBAT 2022 29