Page 29 - PDO_13_Sayi
P. 29

Projesi No: 2015/4) proje danışmanı olarak görev   Gıda  Mühendisliği  Bölümü  olarak  bakteriyofaj
              yaptım.  Proje  kapsamında  yeni  peynir  tebliğine   çalışmaları yapabilen sayılı Ünivesitelerden biri
              uygun,  yüksek  besleyici  özelliklere  sahip  Beyaz   olduğumuzu gururla belirtmek isterim.
              peynir formülasyonunun geliştirilmesi ve üretim   •   Tıp Fakültesi öğretim üyeleri tarafından yürütü-
              sisteminin kurulumu çalışıldı.
                                                              len ve araştırmacı yer aldığım, 2020-2021 yılları
          •   Görev  yapmaktan  en  çok  mutlu  olduğum  bir   arasında tamamlanan bir diğer proje kapsamın-
              proje  de  2018-2021  yılları  arasında  tamamla-  da da (Proje No: 220S322) enfekte iskemik yara
              nan TÜBİTAK KAMAG 1007 projesi (Proje No:       modelinde probiyotik bir bakteri kültürü olan La-
              116G024) oldu. Bu projede Ülkemize özgü yogurt   ctobacillus plantarum kültürünün iyileşme süre-
              ve  peynir  kültürü  geliştirilmesi  ve  pilot  ölçekte   cine etkileri araştırıldı.
              üretilmesi amaçlanan ve Ülkemizde bugüne ka-  Sizce iyi bir proje yazmanın sırrı ve/veya sırları
              dar gerçekleştirilen en geniş kapsamlı proje oldu.   nelerdir?
              Projede PAKMAYA A.Ş., TÜBİTAK MAM, Yıldız
              Teknik Üniversitesi, Tarım ve Orman Bakanlığı,   İyi  bir  projenin  en  önemli  kriteri  özgün  değe-
              Bursa  Gıda  ve  Yem  Kontrol  Merkez  Araştırma   ridir.  Özgün  değer  denince  dünyada  ilk  defa
              Enstitüsü  Müdürlüğü yer  aldı.  Proje  kapsamın-  yapılacak bir çalışma olarak düşünülmemeli. O
              da ulusal düzeyde yerli peynir ve yogurt starter   alandaki mevcut çalışmalardan elde edilen bil-
              kültürleri  üretildi  ve  Bursa’da  kurulan  Ulusal   gi birikimine hangi noktalarda katkı sağlayacak,
              Starter Kültür Gen Bankasına kazandırıldı. Bu   projeden  elde  edilecek  çıktılar  hangi  açılardan
              projenin yoğurt kültürü üretimi ekibinde yüksek   değerli,  hangi  sorunun  çözümüne  katkı  sağla-
              lisans öğrencim Şeyma Betül KULOĞLU ile bir-  yacak  gibi  konuları  düşünerek  proje  hazırlan-
              likte görev yaptık. Bu projede ayrıca elde edilen   ması gerekiyor. Bilim artık çok hızlı bir şekilde
              starter  kültürlerin  bakteriyofajlara  direnç  çalış-  ilerliyor.  Bilimsel  verilere  ulaşmak  eskiden  ol-
              malarına  bilgi  birikimi,  faj  kültürü  koleksiyonu   duğundan daha kolay. Proje hazırlanacak alan-
              ve  deneyimleri  ile  destek  olan  değerli  meslekta-  daki çalışmaları çok iyi takip etmek ve mevcut
              şım,  Yeniçağa  Yaşar  Çelik  MYO  Öğretim  Üyesi   literatürü  çok  iyi  taramak  gerekiyor.  Burada
              Doç. Dr. Esra ACAR SOYKUT’un da katkılarını   dikkat  edilmesi  gereken  bir  konu  da  o  alanda
              anmadan  geçemeyeceğim.  Hocamız  sayesinde,   Ülkemizde yapılan çalışmaları da göz ardı etme-



                                                                          PDO E-BÜLTEN (13. SAYI) - ŞUBAT 2022  29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34