Page 27 - PDO_13_Sayi
P. 27
timine sağlayacağı katkılardır. Bilimsel çıktılar doktora öğrencisi, bir yüksek lisans öğrencisi ve
olarak proje kapsamında elde edilecek veriler etki bir de lisans öğrencisine burs sağlanacaktır. Ay-
faktörü yüksek uluslararası bilimsel dergilerde rıca TÜBİTAK 2247-C Stajyer Araştırmacı Burs
yayımlanacak ve bilimsel toplantılarda sunula- Programı (STAR) kapsamında da lisans öğrencisi
caktır. Bize göre en önemli çıktı endüstriyel ve talebinde bulunduk, sonuçları beklemekteyiz.
teknolojik çıktılardır. Projede bu anlamda Ülke- Daha önce TÜBİTAK ve/veya dış kaynaklı diğer
mizin bu alanda önde gelen gıda kuruluşlarından projeleriniz oldu mu? Olduysa bunlar hakkında
PAKMAYA A.Ş. ile birlikte çalışmak bizim için ayrı kısaca bilgi verebilir misiniz?
bir önem taşıyor. Proje sonunda ekmek mayası
üretiminde kullanılabilecek yerel bir ekşi hamur Gıda Mühendisliği Bölümüne 2004 yılında gelen
kültürü elde edilecektir. Çalışmada elde edilecek ilk 2 öğretim üyesinden biriyim. Gıda Mikrobi-
bilimsel verilerle genotipik farklılıkların teknolo- yolojisi, Gıda Biyoteknolojisi ve Gıda Güvenliği
jik bir özellikle bağdaştırılması, starter kültür se- alanlarında çalışmalarımı yürütüyorum. Özel
çiminde ise ilgili teknolojik özelliğin tespiti için çalışma alanım ise probiyotikler, starter kültürler
direkt olarak uygun markör sisteminin kullanıl- ve gıda patojenleri. Bolu’ya gelmeden önce 1996-
ması sayesinde hamurun mayalanması için hali 2004 yılları arasında, doktora öğrenimim sırasın-
hazırda ticari firmaların kullandığı S. cerevisiae da ve sonrasında Ankara Üniversitesi Gıda Mü-
suşlarına alternatif, teknolojik özellikleri üstün hendisliği Bölümünde çalışırken 4 adet TÜBİTAK
mikroorganizma suşları Üniversitemiz kültür ko- projesinde araştırmacı olarak görev yapmıştım.
leksiyonlarında ve ulusal gen bankasında koruma Burada görev başladıktan sonra yürütücü olarak
altına alınmış olacaktır. S. cerevisiae suşları aynı görev yaptığım ilk TÜBİTAK projesi 2007-2010
zamanda şalgam ve boza gibi fermente ürünlerin yılları arasında tamamlanan TÜBİTAK-TOVAG
üretiminde de aday kültür olarak kullanılabile- Kariyer Projesi (Projesi No: 106O559) oldu. Bu
cektir. projede probiyotik kültürlerin mikroenkapsülas-
yon yöntemi ile canlılık kayıplarının engellenme-
Projenin bir diğer çıktısı ise genç araştırmacıların si ve model gıda ortamlarında kullanılabilirliğini
yetiştirilmesine sağlayacağı katkılardır. Projede araştırdık. Proje kapsamında 2 yüksek lisans ve 1
biri araştırmacı biri de bursiyer olmak üzere 2
doktora tezi tamamlandı.
PDO E-BÜLTEN (13. SAYI) - ŞUBAT 2022 27