Page 27 - PDO_13_Sayi
P. 27

timine  sağlayacağı  katkılardır.  Bilimsel  çıktılar   doktora  öğrencisi,  bir yüksek  lisans  öğrencisi ve
        olarak proje kapsamında elde edilecek veriler etki   bir  de  lisans  öğrencisine  burs  sağlanacaktır. Ay-
        faktörü  yüksek  uluslararası  bilimsel  dergilerde   rıca  TÜBİTAK  2247-C  Stajyer  Araştırmacı  Burs
        yayımlanacak  ve  bilimsel  toplantılarda  sunula-  Programı (STAR) kapsamında da lisans öğrencisi
        caktır.  Bize  göre  en  önemli  çıktı  endüstriyel  ve   talebinde bulunduk, sonuçları beklemekteyiz.
        teknolojik  çıktılardır.  Projede  bu  anlamda  Ülke-  Daha önce TÜBİTAK ve/veya dış kaynaklı diğer
        mizin bu alanda önde gelen gıda kuruluşlarından   projeleriniz oldu mu? Olduysa bunlar hakkında
        PAKMAYA A.Ş. ile birlikte çalışmak bizim için ayrı   kısaca bilgi verebilir misiniz?
        bir  önem  taşıyor.  Proje  sonunda  ekmek  mayası
        üretiminde kullanılabilecek yerel bir ekşi hamur   Gıda Mühendisliği Bölümüne 2004 yılında gelen
        kültürü elde edilecektir. Çalışmada elde edilecek   ilk  2  öğretim  üyesinden  biriyim.  Gıda  Mikrobi-
        bilimsel verilerle genotipik farklılıkların teknolo-  yolojisi,  Gıda  Biyoteknolojisi  ve  Gıda  Güvenliği
        jik bir özellikle bağdaştırılması, starter kültür se-  alanlarında  çalışmalarımı  yürütüyorum.  Özel
        çiminde  ise  ilgili  teknolojik  özelliğin  tespiti  için   çalışma alanım ise probiyotikler, starter kültürler
        direkt  olarak  uygun  markör  sisteminin  kullanıl-  ve gıda patojenleri. Bolu’ya gelmeden önce 1996-
        ması  sayesinde  hamurun  mayalanması  için  hali   2004 yılları arasında, doktora öğrenimim sırasın-
        hazırda  ticari  firmaların  kullandığı  S.  cerevisiae   da  ve  sonrasında  Ankara  Üniversitesi  Gıda  Mü-
        suşlarına  alternatif,  teknolojik  özellikleri  üstün   hendisliği Bölümünde çalışırken 4 adet TÜBİTAK
        mikroorganizma suşları Üniversitemiz kültür ko-  projesinde  araştırmacı  olarak  görev  yapmıştım.
        leksiyonlarında ve ulusal gen bankasında koruma   Burada görev başladıktan sonra yürütücü olarak
        altına alınmış olacaktır. S. cerevisiae suşları aynı   görev  yaptığım  ilk  TÜBİTAK  projesi  2007-2010
        zamanda şalgam ve boza gibi fermente ürünlerin   yılları  arasında  tamamlanan  TÜBİTAK-TOVAG
        üretiminde  de  aday  kültür  olarak  kullanılabile-  Kariyer  Projesi  (Projesi  No:  106O559)  oldu.  Bu
        cektir.                                          projede probiyotik kültürlerin mikroenkapsülas-
                                                         yon yöntemi ile canlılık kayıplarının engellenme-
        Projenin bir diğer çıktısı ise genç araştırmacıların   si ve model gıda ortamlarında kullanılabilirliğini
        yetiştirilmesine  sağlayacağı  katkılardır.  Projede   araştırdık. Proje kapsamında 2 yüksek lisans ve 1
        biri  araştırmacı  biri  de  bursiyer  olmak  üzere  2
                                                         doktora tezi tamamlandı.




                                                                          PDO E-BÜLTEN (13. SAYI) - ŞUBAT 2022  27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32