Page 26 - PDO_13_Sayi
P. 26
Proje bünyesinde birer doktora, yüksek lisans ve uygun bir ürün elde edilecek, hem de ekmek ma-
lisans öğrencisine de burs sağlamaktayız. Projede yası kültürlerinde yurt dışına bağımlılığı ortadan
geliştirilecek ekşi hamur mayası ile ekmek üretim kaldıracak bir alternatif oluşturulacak, ayrıca yerel
denemelerinde PAKMAYA A.Ş. Ar-Ge ve Çevre mikrobiyal gen kaynaklarımızın korunmasına da
Direktörü Doç. Dr. Mustafa TÜRKER Proje Danış- katkı sağlanacaktır.
manı olarak yer almaktadır.
Proje kapsamından biraz daha ayrıntılı söz etmek
Size göre projenizin araştırma alanı ya da sizin gerekirse farklı coğrafi bölgelerden temin edilen
araştırma alanınız neden önemli? geleneksel ekşi hamur mayalarından Saccharom-
yces cerevisiae ve laktik asit bakterilerini izole
Fermente gıdaların gıda güvenline uygun olarak
üretilmesinde starter kültürler kritik öneme sa- edip, markör destekli bir gruplandırma yöntemi
hiptir. Ülkemizde fermente gıdaların üretimin- oluşturarak teknolojik özelliklerin belirlenme-
de kullanılan starter kültürler ne yazık ki ağırlıklı sinde kullanmayı hedefliyoruz. Böylece yüzlerce
olarak yurt dışından temin edilmekte. Fermente mikroorganizmanın her bir teknolojik ve probi-
bir ürünün daha güvenli ve standart bir şekilde yotik özelliğine teker teker bakmak yerine, mali-
üretilebilmesi için üretimin mutlaka starter kül- yet ve iş yükü açısından verimli ve uygulanabilir
tür dediğimiz canlı mikroorganizma kültürleri ile bir eleme yöntemi geliştirmeye çalışıyoruz. Pro-
yapılması gerekmektedir. Diğer taraftan Türkiye je tamamlandığında geliştirilecek olan markör
geleneksel fermente gıdalar açısından oldukça destekli seçim/eşleştirme yöntemi sadece ekmek
zengin bir çeşitliliğe sahip bir Ülke. Bizim alış- starter kültürleri için değil, diğer fermente ürün-
kın olduğumuz damak zevkimize uygun gıdala- lerin üretiminde kullanılan starter kültürlerin se-
rın üretiminde kullanılabilecek starter kültürler çiminde de uygulanabilecek bir yöntem olacaktır.
aslında bizim geleneksel fermente ürünlerimizin Projenizin çıktısı ne olacak? Günlük hayatımızda
bileşiminde mevcut. Biz bu proje kapsamında sizin projenizin çıktı ve/veya çıktılarını nasıl kul-
kendi mayasını kullanarak geleneksel yöntem- lanabiliriz?
lerle yapılan ekşi hamurlardan endüstriyel olarak Proje çıktılarımızı üç ana başlık altında toplaya-
kullanılabilecek potansiyele sahip maya ve laktik biliriz. Bilimsel çıktılar, endüstriyel ve teknolojik
asit bakteri kültürlerinden yeni bir preparat oluş- çıktılar ve bir de genç araştırıcıların eğitim öğre-
turacağız. Böylece hem kendi damak zevkimize
26 PDO E-BÜLTEN (13. SAYI) - ŞUBAT 2022