Page 26 - PDO_13_Sayi
P. 26

Proje bünyesinde birer doktora, yüksek lisans ve   uygun bir ürün elde edilecek, hem de ekmek ma-
                lisans öğrencisine de burs sağlamaktayız. Projede   yası kültürlerinde yurt dışına bağımlılığı ortadan
                geliştirilecek ekşi hamur mayası ile ekmek üretim   kaldıracak bir alternatif oluşturulacak, ayrıca yerel
                denemelerinde  PAKMAYA  A.Ş.  Ar-Ge  ve  Çevre    mikrobiyal gen kaynaklarımızın korunmasına da
                Direktörü Doç. Dr. Mustafa TÜRKER Proje Danış-    katkı sağlanacaktır.
                manı olarak yer almaktadır.
                                                                  Proje kapsamından biraz daha ayrıntılı söz etmek
                Size  göre  projenizin  araştırma  alanı  ya  da  sizin   gerekirse  farklı  coğrafi  bölgelerden  temin  edilen
                araştırma alanınız neden önemli?                  geleneksel ekşi hamur mayalarından Saccharom-
                                                                  yces  cerevisiae  ve  laktik  asit  bakterilerini  izole
                Fermente  gıdaların  gıda  güvenline  uygun  olarak
                üretilmesinde  starter  kültürler  kritik  öneme  sa-  edip,  markör  destekli  bir  gruplandırma yöntemi
                hiptir.  Ülkemizde  fermente  gıdaların  üretimin-  oluşturarak  teknolojik  özelliklerin  belirlenme-
                de kullanılan starter kültürler ne yazık ki ağırlıklı   sinde  kullanmayı  hedefliyoruz.  Böylece yüzlerce
                olarak yurt  dışından  temin  edilmekte.  Fermente   mikroorganizmanın  her  bir  teknolojik  ve  probi-
                bir  ürünün  daha  güvenli  ve  standart  bir  şekilde   yotik özelliğine teker teker bakmak yerine, mali-
                üretilebilmesi  için  üretimin  mutlaka  starter  kül-  yet ve iş yükü açısından verimli ve uygulanabilir
                tür dediğimiz canlı mikroorganizma kültürleri ile   bir  eleme yöntemi  geliştirmeye  çalışıyoruz.  Pro-
                yapılması  gerekmektedir.  Diğer  taraftan  Türkiye   je  tamamlandığında  geliştirilecek  olan  markör
                geleneksel  fermente  gıdalar  açısından  oldukça   destekli  seçim/eşleştirme yöntemi  sadece  ekmek
                zengin  bir  çeşitliliğe  sahip  bir  Ülke.  Bizim  alış-  starter kültürleri için değil, diğer fermente ürün-
                kın  olduğumuz  damak  zevkimize  uygun  gıdala-  lerin üretiminde kullanılan starter kültürlerin se-
                rın  üretiminde  kullanılabilecek  starter  kültürler   çiminde de uygulanabilecek bir yöntem olacaktır.
                aslında bizim geleneksel fermente ürünlerimizin   Projenizin çıktısı ne olacak? Günlük hayatımızda
                bileşiminde  mevcut.  Biz  bu  proje  kapsamında   sizin projenizin çıktı ve/veya çıktılarını nasıl kul-
                kendi  mayasını  kullanarak  geleneksel  yöntem-  lanabiliriz?
                lerle yapılan ekşi hamurlardan endüstriyel olarak   Proje  çıktılarımızı  üç  ana  başlık  altında  toplaya-
                kullanılabilecek potansiyele sahip maya ve laktik   biliriz. Bilimsel çıktılar, endüstriyel ve teknolojik
                asit bakteri kültürlerinden yeni bir preparat oluş-  çıktılar ve bir de genç araştırıcıların eğitim öğre-
                turacağız.  Böylece  hem  kendi  damak  zevkimize


           26  PDO E-BÜLTEN (13. SAYI) - ŞUBAT 2022
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31