Page 31 - PDO_13_Sayi
P. 31
mizde kalan, starter kültür potansiyeli olan tüm tesi Gıda Mühendisliği Bölümünde 1995 yılında
mikroorganizma kültürlerini TAGEM Tarafından açılan sınavları kazanarak Araştırma Görevlisi ol-
Bursa’da kurulan Ulusal Starter Kültür Gen Ban- dum. Burada çalıştığım 8 yıl benim akademik ka-
kasına teslim etmiş bulunmaktayız. riyerimin ilk dönemi diyebilirim. Doktora tezim
esnasında 2000 yılında probiyotik kültürlerin
Eğer araştırma alanınızda yeni bir çığır açacak bir
icat yapmak ya da bir ürün geliştirmek isterseniz, moleküler tanısı konusunda ihtiyaç duyduğum
bu ne olurdu? DNA dizi analizlerini gerçekleştirmek üzere “ki o
yıllarda probiyotik bakteri dediğiniz zaman gerek
Aranan tüm kriterlere sahip probiyotik veya star- bilimsel camiada gerekse gıda sektöründe sizi an-
ter kültür geliştirmek isterdim. Her bir gıda için layabilecek insan sayısı çok azdı ve DNA dizi ana-
ayrı ayrı starter kültür üretmek yerine, gıda or- lizleri yapabilen laboratuvar sayısı da çok azdı” 1
tamına verildiğinde hangi ürüne dönüştüreceği yıl süreliğine Cornell University, Department of
bilen bir starter kültürüm olsa ya da gastrointges- Food Science and Technology, NY, ABD’ne, Prof.
tinal sistemde bulunan gıda kaynaklı patojenlerin Dr. Randy WOROBO’nun laboratuvarına gittim.
tamamını inhibe eden bir probiyotik mikroorga- Dr. WOROBO, bilimsel birikimi, çalışma disiplini
nizmaya sahip olmak çok güzel olabilirdi. ve araştırmaya bakış açısı ve yakın ilgisi ile benim
Bilim insanı (araştırmacı) olmaya ne zaman karar bu mesleğimi daha çok sevmeme neden oldu. Bu
verdiniz? Örnek aldığınız birisi/birileri var mıydı? yolda adını anmadan geçemeyeceğim bir diğer
bilim insan da, tüm akademik kariyerim boyunca
Akademik kariyerim süresince bana örnek aldı- her zaman desteğini gördüğüm, 2002 yılından bu
ğım ve çalışmalarıma yön veren birçok Hocam yana Gıda Teknolojisi Derneği Yönetim Kurulun-
oldu. Öncelikle Ankara Üniversitesi Gıda Bilimi da ve GIDA Dergisi Editörlüğünde halen birlikte
ve Teknolojisi Bölümünde lisans 2. sınıf öğren- çalıştığım, gıda mikrobiyolojisinin duayen isimle-
ci iken mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılan rinden Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN’dır. Hocamız
çalışmalara katılarak başladım. Lisans bitirme ders anlatma yöntemi, öğrencileriyle iletişimi ve
tezimde değerli Hocam Prof. Dr. M. Lüftü ÇAK- çalışma disiplini ile her zaman bize örnek olmuş-
MAKÇI’nın yönlendirmeleri ile 1993 yılında, di- tur. Son olarak da Bolu’ya gelmeme ve yıllardır
yet erişte üretimi gerçekleştirdik. Hocamın tek- burada olmama vesile olan sabır, vefa ve tevazu
lifi ve yönlendirmesi ile yüksek lisansa başladım. konusunda her zaman örnek aldığım Hocam, Mü-
Ancak bir yandan çalışıyor bir yandan da tezimi hendislik Fakültesinin de Kurucu Dekanı Prof. Dr.
yürütmeye gayret ediyordum. Ankara Üniversi- Ali BAYRAK’tır.
PDO E-BÜLTEN (13. SAYI) - ŞUBAT 2022 31