Page 31 - PDO_13_Sayi
P. 31

mizde  kalan,  starter  kültür  potansiyeli  olan  tüm   tesi  Gıda  Mühendisliği  Bölümünde  1995  yılında
        mikroorganizma kültürlerini TAGEM Tarafından      açılan sınavları kazanarak Araştırma Görevlisi ol-
        Bursa’da kurulan Ulusal Starter Kültür Gen Ban-   dum. Burada çalıştığım 8 yıl benim akademik ka-
        kasına teslim etmiş bulunmaktayız.                riyerimin ilk dönemi diyebilirim. Doktora tezim
                                                          esnasında  2000  yılında  probiyotik  kültürlerin
        Eğer araştırma alanınızda yeni bir çığır açacak bir
        icat yapmak ya da bir ürün geliştirmek isterseniz,   moleküler  tanısı  konusunda  ihtiyaç  duyduğum
        bu ne olurdu?                                     DNA dizi analizlerini gerçekleştirmek üzere “ki o
                                                          yıllarda probiyotik bakteri dediğiniz zaman gerek
        Aranan tüm kriterlere sahip probiyotik veya star-  bilimsel camiada gerekse gıda sektöründe sizi an-
        ter  kültür  geliştirmek  isterdim.  Her  bir  gıda  için   layabilecek insan sayısı çok azdı ve DNA dizi ana-
        ayrı  ayrı  starter  kültür  üretmek  yerine,  gıda  or-  lizleri yapabilen laboratuvar sayısı da çok azdı” 1
        tamına  verildiğinde  hangi  ürüne  dönüştüreceği   yıl  süreliğine  Cornell  University,  Department  of
        bilen bir starter kültürüm olsa ya da gastrointges-  Food Science and Technology, NY, ABD’ne, Prof.
        tinal sistemde bulunan gıda kaynaklı patojenlerin   Dr.  Randy WOROBO’nun  laboratuvarına  gittim.
        tamamını inhibe eden bir probiyotik mikroorga-    Dr. WOROBO, bilimsel birikimi, çalışma disiplini
        nizmaya sahip olmak çok güzel olabilirdi.         ve araştırmaya bakış açısı ve yakın ilgisi ile benim
        Bilim insanı (araştırmacı) olmaya ne zaman karar   bu mesleğimi daha çok sevmeme neden oldu. Bu
        verdiniz? Örnek aldığınız birisi/birileri var mıydı?  yolda  adını  anmadan  geçemeyeceğim  bir  diğer
                                                          bilim insan da, tüm akademik kariyerim boyunca
        Akademik  kariyerim  süresince  bana  örnek  aldı-  her zaman desteğini gördüğüm, 2002 yılından bu
        ğım  ve  çalışmalarıma  yön  veren  birçok  Hocam   yana Gıda Teknolojisi Derneği Yönetim Kurulun-
        oldu.  Öncelikle  Ankara  Üniversitesi  Gıda  Bilimi   da ve GIDA Dergisi Editörlüğünde halen birlikte
        ve  Teknolojisi  Bölümünde  lisans  2.  sınıf  öğren-  çalıştığım, gıda mikrobiyolojisinin duayen isimle-
        ci  iken  mikrobiyoloji  laboratuvarlarında  yapılan   rinden Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN’dır. Hocamız
        çalışmalara  katılarak  başladım.  Lisans  bitirme   ders anlatma yöntemi, öğrencileriyle iletişimi ve
        tezimde değerli Hocam Prof. Dr. M. Lüftü ÇAK-     çalışma disiplini ile her zaman bize örnek olmuş-
        MAKÇI’nın yönlendirmeleri  ile  1993 yılında,  di-  tur.  Son  olarak  da  Bolu’ya  gelmeme  ve  yıllardır
        yet  erişte  üretimi  gerçekleştirdik.  Hocamın  tek-  burada  olmama vesile  olan  sabır, vefa ve  tevazu
        lifi ve yönlendirmesi ile yüksek lisansa başladım.   konusunda her zaman örnek aldığım Hocam, Mü-
        Ancak bir yandan çalışıyor bir yandan da tezimi   hendislik Fakültesinin de Kurucu Dekanı Prof. Dr.
        yürütmeye  gayret  ediyordum.  Ankara  Üniversi-  Ali BAYRAK’tır.



                                                                          PDO E-BÜLTEN (13. SAYI) - ŞUBAT 2022  31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36