Page 25 - PDO_13_Sayi
P. 25

1001 Projeniz 2021 I. döneminde desteklenmeye    olarak satışı yapılan mevcut starter kültürlere ila-
        hak kazandı. Projeniz ile ilgili kısaca bilgi vere-  ve kültür arayışında önemli bir kazanım sağlamış
        bilir misiniz? Amacı nedir? Bütçesi ve toplam sü-  olacağız. Ekşi hamur sadece ekmek üretimi için
        resi ne kadardır? Projede görev alacak yardımcı   değil,  şalgam ve  boza  gibi  fermente  içeceklerin
        araştırmacılar  kimlerdir?  Kaç  tane  bursiyer  öğ-  üretimi  için  de  kullanıldığından  suşların  probi-
        rencisi projede görev alacaktır?                 yotik özellikte olması, katma değeri yüksek ürün
                                                         üretimi açısından da önem taşımaktadır. Bu pro-
        İlgili projemiz ticari kültür kullanılmaksızın ge-
        leneksel olarak üretilen ekşi hamurların ferman-  je kapsamında teknolojik olarak önemli bulunan
        tasyon sürecine katkıda bulunan laktik asit bakte-  suşların  çeşitli  probiyotik  özellikleri  de  incele-
        rileri ile mayaların karakterizasyonu ve bunların   necektir. Proje sonunda, teknolojik ve/veya pro-
        endüstriye  kazandırılması  konusundadır.  Bu-   biyotik  özellikler  açısından  potansiyeli  yüksek
        radaki  temel  amacımız  diğer  projelerden  farklı   olan  mikroorganizmaların  ulusal  kültür  kolek-
        olarak uygun DNA markör sistemlerinin suşların   siyonlarında koruma altına alınarak ulusal biyo-
        genotipik karakterizasyonunda kullanımının be-   çeşitliliğin korunmasına katkı sağlanacaktır. Pro-
        lirlenmesi ve bunun neticesinde oluşan genotip-  je  bütçesi  546.250,00,  toplam  proje  ödeneği  ise
        ler ile istenilen belirli teknolojik özellikler arasın-  654.250,00, proje süresi ise 36 aydır. Proje benim
        da bir bağlantının varlığını araştırıyoruz. Böylece   yürütücülüğümde  gerçekleşmekle  birlikte  proje
        istenilen nitelikte suşların aranmasında kullana-  araştırmacısı olarak Üniversitemiz Bitki Koruma
        cağımız yöntemlerin  güvenilir  bir yöntem  olup   Bölümü  öğretim  üyesi  Doç.  Dr.  Göksel  ÖZER
        olmadığını sorgulamış oluyoruz. İlgili genotipler   ile  doktora  öğrencim ve  aynı  zamanda Aksaray
        ile teknolojik özellikler arasında istatistiki açıdan   Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim
        önemli  bir  ilişki  bulunması  durumunda  ticari   elemanı Arş. Gör. Furkan AYDIN yer almaktadır.





                                                                          PDO E-BÜLTEN (13. SAYI) - ŞUBAT 2022  25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30