Page 25 - PDO_13_Sayi
P. 25
1001 Projeniz 2021 I. döneminde desteklenmeye olarak satışı yapılan mevcut starter kültürlere ila-
hak kazandı. Projeniz ile ilgili kısaca bilgi vere- ve kültür arayışında önemli bir kazanım sağlamış
bilir misiniz? Amacı nedir? Bütçesi ve toplam sü- olacağız. Ekşi hamur sadece ekmek üretimi için
resi ne kadardır? Projede görev alacak yardımcı değil, şalgam ve boza gibi fermente içeceklerin
araştırmacılar kimlerdir? Kaç tane bursiyer öğ- üretimi için de kullanıldığından suşların probi-
rencisi projede görev alacaktır? yotik özellikte olması, katma değeri yüksek ürün
üretimi açısından da önem taşımaktadır. Bu pro-
İlgili projemiz ticari kültür kullanılmaksızın ge-
leneksel olarak üretilen ekşi hamurların ferman- je kapsamında teknolojik olarak önemli bulunan
tasyon sürecine katkıda bulunan laktik asit bakte- suşların çeşitli probiyotik özellikleri de incele-
rileri ile mayaların karakterizasyonu ve bunların necektir. Proje sonunda, teknolojik ve/veya pro-
endüstriye kazandırılması konusundadır. Bu- biyotik özellikler açısından potansiyeli yüksek
radaki temel amacımız diğer projelerden farklı olan mikroorganizmaların ulusal kültür kolek-
olarak uygun DNA markör sistemlerinin suşların siyonlarında koruma altına alınarak ulusal biyo-
genotipik karakterizasyonunda kullanımının be- çeşitliliğin korunmasına katkı sağlanacaktır. Pro-
lirlenmesi ve bunun neticesinde oluşan genotip- je bütçesi 546.250,00, toplam proje ödeneği ise
ler ile istenilen belirli teknolojik özellikler arasın- 654.250,00, proje süresi ise 36 aydır. Proje benim
da bir bağlantının varlığını araştırıyoruz. Böylece yürütücülüğümde gerçekleşmekle birlikte proje
istenilen nitelikte suşların aranmasında kullana- araştırmacısı olarak Üniversitemiz Bitki Koruma
cağımız yöntemlerin güvenilir bir yöntem olup Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Göksel ÖZER
olmadığını sorgulamış oluyoruz. İlgili genotipler ile doktora öğrencim ve aynı zamanda Aksaray
ile teknolojik özellikler arasında istatistiki açıdan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim
önemli bir ilişki bulunması durumunda ticari elemanı Arş. Gör. Furkan AYDIN yer almaktadır.
PDO E-BÜLTEN (13. SAYI) - ŞUBAT 2022 25