Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) bu yıl ulusal ve uluslararası önemli bilimsel organizasyonlara ev sahipliği yapacak. Bunlardan ilki 4. Uluslararası Sosyal Bilgiler Eğitimi Sempozyumu (USBES 2015), Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılış programıyla başladı. Barış Eğitimi ana temasıyla gerçekleştirilen sempozyumda, 100. Yılında Çanakkale Zaferi ile 100. Yılında Ermeni Tehciri konuları da özel konular kapsamında ele alınıyor. 25 Nisan Cumartesi günü sona erecek sempozyumda, yerli ve yabancı üniversitelerden yaklaşık 300 bilim insanı, araştırmacı ve yazar sunum yapıyor.
AİBÜ Eğitim Fakültesi ile Sosyal Bilgiler Eğitimcileri Derneği’nin birlikte düzenlediği sempozyumun açılış konuşmasını AİBÜ Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi AD Başkanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Prof. Dr. Cemal Avcı yaptı. Avcı, sempozyumun çok önemli tarihi olayların daha sık anılmaya başladığı bir döneme rastladığına işaret ederek, “23 Nisan 1920 TBMM’nin açılışı, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı, sözde Ermeni iddialarının yoğunlaştığı dönem bu tarihi olaylardan birkaçıdır. ‘Barış Eğitimi’ teması altında düzenlediğimiz bu sempozyum için hazırlanan bildiriler, bütün bu konuları kapsar niteliktedir. Bu özelliğiyle sempozyumumuz sadece eğitim alanını değil, toplumun diğer sorunlarını da kapsar nitelikte olacaktır.” diye konuştu.
Dünya’nın barışa en fazla ihtiyaç duyduğu bu dönemde barış eğitiminin öneminin daha da arttığına dikkati çeken Avcı, “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli ilim ve fen üzerine kurulmuştur. Bu amacı gerçekleştirmek için en büyük görev öğretmenlere, eğitim ordusuna düşmektedir. Atatürk’ün dediği gibi savaşlarda orduların kazandığı zaferler, öğretmenlerin, eğitim ordusunun zaferi için sadece zemin hazırlamıştır. Gerçek zaferi eğitim ordusu kazanacaktır. ‘Yurtta Barış Cihanda Barış’ ülküsünü sağlayacak olan da ülkemizde milli birlik ve beraberliği sağlayarak dış saldırılara karşı dirençli bir toplum yaratacak olan öğretmenlerdir.” şeklinde konuştu.
‘Sempozyum, Barış Eğitimine Katkı Sağlayacak’
Sosyal Bilgiler Eğitimcileri Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Cemil Öztürk ise, sempozyumun ana temaya katkı sağlayacağını vurguladı ve bilim insanları olarak barış için çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi. Öztürk, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere de teşekkür etti.
AİBÜ Rektör Vekili ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bahar ise, sempozyumun önemine işaret ederek, “Alan eğitimini çok önemsiyorum. Eğer sosyal bilgiler eğitimiyle ilgileniyorsanız mutlaka yöntem biliminden, öğretim yöntem ve tekniklerinden, ölçme değerlendirme yaklaşımlarından yani öğrenci ve öğretmeni ilgilendiren her husustan haberdar olmanız lazım. Ne bildiğiniz değil aynı zamanda nasıl öğreteceğiniz ve nasıl değerlendireceğiniz hususu da artık son derece önemli. Bu türden alan eğitimlerine yönelik sempozyumlar, kongreler ve konferanslar bence bu açıdan son derece önemli.” ifadelerini kullandı.
Sempozyumun; Çanakkale Zaferi, TBMM’nin açılması ve Ermeni tehciri gibi önemli tarihi olayların yıldönümlerine rastlaması açısından anlamlı olduğuna dikkati çeken Bahar, “Sempozyumun, hem ülkemize hem de uluslararası olması nedeniyle tüm Dünya’ya önemli mesajlar vereceğine inanıyorum. Sempozyumun verimli ve başarılı geçmesini diliyorum, emeği geçenleri kutluyorum.” dedi.
Sempozyumdan Notlar…
Konuşmaların ardından sempozyumun açılış bildirisini Ankara Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Akyüz sundu; Storyline Scotland Eğitim Danışmanı ve Yöneticisi Steve Bell ise ‘Öyküleştirme Yöntemi ve Barış Eğitimi’ konusunda sunum yaptı. Eğitim Fakültesi’nden araştırma görevlilerinin verdiği halk müziği konserinin ardından Prof. Dr. Akyüz, Steve Bell ve araştırma görevlilerine Prof. Dr. Mehmet Bahar tarafından çiçek ve teşekkür plaketi takdim edildi. İnsan Hakları ve Barış Eğitimi, Medya ve Barış Eğitimi, Çok Kültürlülük ve Barış Eğitimi-Birlikte Yaşamayı Öğrenmek gibi alt temalar ile genel konuların ele alındığı sempozyum, yarın sona erecek.