Ahmet Orhan Gülez, Gülezler konağını ziyaret etti

    Bolu’nun köklü ailelerinden Gülez ailesinin yaşayan en büyük üyesi Ahmet Orhan Gülez, Gülezler Konağı’nı ziyaret etti.

    13 Ağustos 1929 da Bolu’da Gülezler Konağında doğan Ahmet Orhan Gülez, lise eğitiminden sonra gönüllü olarak gittiği Kore Savaşından Gazi olarak ülkeye döndü. Daha sonra Almanya’da makina mühendisliği okuyarak lisans eğitimini bitirmesi ardından dünyaca ünlü bir eğitimciden, insan ilişkileri konusunda eğitim aldı. Bu eğitim sonrasında İsviçre, İtalya ve Türkiye’de birçok firmaya, siyasetçiye danışmanlık ve eğitim veren bir duayen oldu. İsviçre’de tanıştığı Silvia Hanım ile evlenen Ahmet Orhan Gülez, eşinin vefatına kadar geçen 64 yıllık süre zarfında sevgi dolu bir evlilik hayatı oldu.

    Gülezler Konağı’nın Üniversiteye ve Bolu’ya hizmet vermesinden dolayı memnuniyetini dile getiren Ahmet Orhan Gülez, konakta çok güzel günler geçirdiğini, Bolu’nun ilk Milletvekili Mehmet Şükrü Gülez ve diğer akrabalarıyla çocukluk ve gençlik yıllarını dolu dolu yaşadıklarını, konağın her köşesinde çok değerli anıları olduğunu söyleyerek duygulu anlar yaşadı. Halen İzmir’de ikamet eden Gülez, iş hayatında verimlilik, hayata bakış ve insan ilişkileri konularında danışmanlık ve eğitimler vermeye devam ediyor.

    Bolu’nun simge mimarisi Gülezler Konağı

    19. yüzyıl sonlarında inşa edilen ve Millî Mücadele döneminin simge yapısı olan Gülezler Konağının sahipleri Hacı Emin mahdumu İlyaszade Hafız Hakkı Bey ve Mehmet Şükrü Bey, Bolu’da Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nin oluşmasında önemli rol oynamış, Millî Mücadelenin önderliğini yapmış kişilerdir.

    İlyaszade Hafız Hakkı Bey 1921-1924 yılları arasında Bolu Belediye başkanlığı yapmış, kardeşi Mehmet Şükrü Gülez, TBMM II. Dönem (1923-1927) Bolu Milletvekili olmuştur. Cumhuriyetin ilk siyasi temsilcilerinden biridir. Dertli Gazetesi de İlyaszade Şükrü Bey tarafından çıkarılmıştır. Hafız Hakkı Bey’in oğlu olan Turgut Yaşar Gülez (1925-1996) ise, Bolu Milletvekilliği, Senatörlük ve Bayındırlık bakanlığı yapmıştır.

    Gülezler Konağı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla yıkılarak aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmek üzere 12 Kasım 2008’de Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne devredilmiş, 03 Aralık 2008’de temeli atılmış, 18 Aralık 2009 tarihinde bitirilerek Üniversiteye teslim edilmiştir. Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile Bolu Belediye arasında yapılan sözleşme uyarınca konağın kullanım hakkı 25 yıllığına Üniversite’ye verilmiştir.

    Yılından itibaren Bolu Halk Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezine (BAMER) tahsis edilen Gülezler Konağı ikiz konak şeklinde inşa edilmiş olup; simetrik bir aks üzerinde yer alan konağın her iki kanadı da aynı özellikleri gösterir. Zemin katta iki ayrı daire şeklinde tasarlanan konağın birinci ve ikinci katlarında birbirine geçişli odalar ve sofalar yer almaktadır. Üç katta toplam 24 oda ve 6 sofa bulunmaktadır.

    Gülezler Konağında geleneksel BAMER konferansları, çalıştaylar, seminerler, sergiler ve atölye çalışmaları dışında Köroğlu Yazarlık Mektebi, şiir dinletileri, kitap tanıtım toplantıları yapılmakta, ana okulundan üniversite düzeyine kadar farklı öğrenci gruplarına konak gezdirilerek Bolu ve Gülezler Konağının tarihi ile geleneksel konut mimarisi hakkında bilgi verilmekte, akran eğitimleri yapılmakta, belgesel film ve televizyon programları çekilmekte, öğrenci toplulukları ve sivil toplum kuruluşları tarafından toplantılar düzenlenmektedir.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/figb
    Önceki İçerikEn çok tercih edilen üniversitelerden olduk
    Sonraki İçerikBolu Tanıtım Günleri kapsamında BAMER’e ziyaret