Page 79 - BAİBÜ Etkinlik Kataloğu
P. 79

SONUÇ


                                                                                    RAPORU





           TURİZM
           Dörtdivan’a  turizm  yatırımları  yapılmalı,  kış  turizmi,  spor  turizmi  ve  gastronomi  turizmi
           geliştirilmelidir.


           Dörtdivan ilçesinin inanç turizmine dair yol haritası belirlenmeli, turizm rotası belirlenerek merkez
           ve  çevre  ilçelerle  bağlantısı  kurulmalıdır.  Köroğlu  figürü,  film  ve  diziler  aracılığıyla  gündeme
           getirilerek  Dörtdivan’ın  turizm  potansiyeli  arttırılmalıdır.  Bu  konuda  Kültür  Bakanlığı’nın
           destekleyeceği projeler yapılabilir.


           Dörtdivan’da  bulunan  köylerin  büyük  bir  bölümü  “doğal  yaşam  köyü”  olabilecek  potansiyele
           sahiptir.

           GASTRONOMİ
           Dörtdivan’ın  yağlı  keşi  için  standart  bir  üretim  yönteminin  belirlenmesi  ve  tanıtımının  yapılması
           uygun olacaktır.


           Dörtdivan’ın  geleneksel  yiyeceklerinden  kaba  kurabiye,  ekmek  kurabiyesi  ve  çakmak  tarhanası
           gibi öne çıkan değerlerin tescilli yöresel lezzet ilan edilmesi için çalışmalar yapılabilir.

           Bolu  patates  üretimi  ile  ön  plana  çıkmaktadır,  bu  yörede  patates  ekimi  ilk  kez  Dörtdivan’da
           gerçekleştirilmiştir.  Kaz,  hindi,  ördek,  tavuk  gibi  kanatlı  hayvan  yetiştiriciliği  için  Dörtdivan’da
           bulunan potansiyelin arttırılması önem taşımaktadır.


           MİMARİ
           Dörtdivan’daki  köylerin  konut  mimarisinde  son  15  yılda  değişimler  yaşandığı  belirlenmiştir.
           Köroğlu  ve  Köroğlu  Camii  gibi  yapılar  üzerinde  yapılan  çalışmalarla  Dörtdivan’daki  yapılarda
           ahşabın ne şekilde kullanıldığı tespit edilmiştir. Ahşabın korunurken geleneksel dokunun ve yapı ile
           bağının  dikkate  alınarak  korunması  gerektiği  anlaşılmıştır.  Modern  yaşama  geçişte  geleneksel
           yapının  terkedilerek  beton  yapıların  arttığı,  bunun  önlenmesi  için  stratejiler  geliştirilmesi
           gerekmektedir.


           TARIM VE HAYVANCILIK
           Dörtdivan’ın ekonomik yapısında, tarım ve hayvancılığın geleneksel yöntemlerle sürdürülmesinden
           kaynaklanan verim sorunları ve genç nüfusun göç etmesi nedeniyle iş gücü kaybı yaşanmaktadır.
           Ayrıca,  tarımsal  üretimde  yaşanan  zorluklar  ve  ekonomik  faaliyetlerin  sınırlı  olması,  ilçenin
           ekonomik kalkınmasını olumsuz etkilemektedir. Dörtdivan’da sürdürülebilir ekonomik kalkınma için
           tarım  ve  hayvancılığın  modern  üretim  teknikleriyle  desteklenmesi  gerekmektedir.  Organik  tarım,
           arıcılık gibi alternatif ekonomik faaliyetler teşvik edilerek bölgenin ekonomik çeşitliliği artırılabilir.
           Ayrıca, karma organize sanayi bölgesinin kurulması, ilçeye ekonomik dinamizm kazandırabilir ve
           göç  sorununu  azaltabilir.  Bu  stratejiler,  Dörtdivan’ın  ekonomik  potansiyelini  değerlendirerek
           kalkınmasına katkı sağlayabilir.


           Dörtdivan  tarımında  yaşanan  plansız  üretim  ve  verimsizlik  gibi  sorunlarının  çözümü  için  planlı
           sürdürülebilir  destekleme  modelinin  uygulanması  önerilebilir.  Kuraklığın  etkilerini  azaltmak  için
           yağmur suyu toplama ve kullanma sistemlerinin yaygınlaştırılması önerilmektedir.
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84