Page 79 - BAİBÜ Etkinlik Kataloğu
P. 79
SONUÇ
RAPORU
TURİZM
Dörtdivan’a turizm yatırımları yapılmalı, kış turizmi, spor turizmi ve gastronomi turizmi
geliştirilmelidir.
Dörtdivan ilçesinin inanç turizmine dair yol haritası belirlenmeli, turizm rotası belirlenerek merkez
ve çevre ilçelerle bağlantısı kurulmalıdır. Köroğlu figürü, film ve diziler aracılığıyla gündeme
getirilerek Dörtdivan’ın turizm potansiyeli arttırılmalıdır. Bu konuda Kültür Bakanlığı’nın
destekleyeceği projeler yapılabilir.
Dörtdivan’da bulunan köylerin büyük bir bölümü “doğal yaşam köyü” olabilecek potansiyele
sahiptir.
GASTRONOMİ
Dörtdivan’ın yağlı keşi için standart bir üretim yönteminin belirlenmesi ve tanıtımının yapılması
uygun olacaktır.
Dörtdivan’ın geleneksel yiyeceklerinden kaba kurabiye, ekmek kurabiyesi ve çakmak tarhanası
gibi öne çıkan değerlerin tescilli yöresel lezzet ilan edilmesi için çalışmalar yapılabilir.
Bolu patates üretimi ile ön plana çıkmaktadır, bu yörede patates ekimi ilk kez Dörtdivan’da
gerçekleştirilmiştir. Kaz, hindi, ördek, tavuk gibi kanatlı hayvan yetiştiriciliği için Dörtdivan’da
bulunan potansiyelin arttırılması önem taşımaktadır.
MİMARİ
Dörtdivan’daki köylerin konut mimarisinde son 15 yılda değişimler yaşandığı belirlenmiştir.
Köroğlu ve Köroğlu Camii gibi yapılar üzerinde yapılan çalışmalarla Dörtdivan’daki yapılarda
ahşabın ne şekilde kullanıldığı tespit edilmiştir. Ahşabın korunurken geleneksel dokunun ve yapı ile
bağının dikkate alınarak korunması gerektiği anlaşılmıştır. Modern yaşama geçişte geleneksel
yapının terkedilerek beton yapıların arttığı, bunun önlenmesi için stratejiler geliştirilmesi
gerekmektedir.
TARIM VE HAYVANCILIK
Dörtdivan’ın ekonomik yapısında, tarım ve hayvancılığın geleneksel yöntemlerle sürdürülmesinden
kaynaklanan verim sorunları ve genç nüfusun göç etmesi nedeniyle iş gücü kaybı yaşanmaktadır.
Ayrıca, tarımsal üretimde yaşanan zorluklar ve ekonomik faaliyetlerin sınırlı olması, ilçenin
ekonomik kalkınmasını olumsuz etkilemektedir. Dörtdivan’da sürdürülebilir ekonomik kalkınma için
tarım ve hayvancılığın modern üretim teknikleriyle desteklenmesi gerekmektedir. Organik tarım,
arıcılık gibi alternatif ekonomik faaliyetler teşvik edilerek bölgenin ekonomik çeşitliliği artırılabilir.
Ayrıca, karma organize sanayi bölgesinin kurulması, ilçeye ekonomik dinamizm kazandırabilir ve
göç sorununu azaltabilir. Bu stratejiler, Dörtdivan’ın ekonomik potansiyelini değerlendirerek
kalkınmasına katkı sağlayabilir.
Dörtdivan tarımında yaşanan plansız üretim ve verimsizlik gibi sorunlarının çözümü için planlı
sürdürülebilir destekleme modelinin uygulanması önerilebilir. Kuraklığın etkilerini azaltmak için
yağmur suyu toplama ve kullanma sistemlerinin yaygınlaştırılması önerilmektedir.