Page 29 - PDO12KASIM PRİNT
P. 29

1001     Projeniz    2020      II.döneminde    nunun yapılması, bazı fonksiyonel özellikleri-
            desteklenmeye  hak  kazandı.  Projeniz  ile    nin araştırılması ve ayrıca; bazı gıda endüstrisi
            ilgili  kısaca  bilgi  verebilir  misiniz?  Amacı   artıklarının  biyosürfektan  üretiminde  değer-
            nedir? Bütçesi ve toplam süresi ne kadardır?   lendirilme  olanaklarının  incelenmesini  içer-
            Projede görev alacak yardımcı araştırmacılar   mektedir.
            kimlerdir? Kaç tane bursiyer öğrencisi projede   Projemiz 456 700 TL  bütçe ile desteklenmiş-
            görev alacaktır?                               tir. Süresi 24 aydır.  Projede, Üniversitemiz Fen
                                                           Edebiyat  Fakültesi  Kimya  Bölümü’nden  Dr.
            Desteklenen  1001  projemizin  başlığı  “Yerel
            Cyberlindnera fabianii Suşu ile Biyosürfektan   Öğr. Üyesi Elif Berna Olutaş araştırmacı olarak
            Üretimi  ve  Fonksiyonel  Özelliklerinin  Araştı-  görev  almaktadır.  Proje  aynı  zamanda;  Bölü-
            rılması” dır. Projenin amacı; yerel bir mikroor-  mümüzde görev yapan Arş Gör. Kübra Eryaşar
            ganizma  olan  Cyberlindnera  fabianii  MİAU-1   Örer’in doktora tezi olup, kendisi projede bur-
            maya suşunun biyosürfektan üretme özellikle-   siyer olarak görev almıştır.
            ri ve üretilen biyosürfektanın bazı fonksiyonel
            özelliklerinin  belirlenmesidir.  Çalışmada  kul-  Size göre projenizin araştırma alanı yada sizin
            lanılan mikroorganizma, daha önce tarafımız-   araştırma alanınız neden önemli?
            ca yapılan çalışmalarda farklı gıdalardan izole   Biyoteknolojik  prosesler  yardımıyla  faydalı
            edilmiş ve tanımlanmış 144 adet mayanın sür-   ürünler  üretmek,  günümüzde  yüksek  verim
            fektan  üretme  özelliklerinin  incelenmesinin   sağlaması,  yeni  ürünlerin  endüstriye  kazan-
            ardından en iyi üretici maya olarak seçilmiştir   dırılması ve endüstriyel artıklar gibi bazı kay-
            ve bu projede kullanılmıştır. Proje, kaynağı ir-  nakların  proseste  kullanımına  olanak vermesi
            mikaltı un olan yerli C. fabianii MİAU-1 maya-  açılarından, kaynakların verimli değerlendiril-
            sının biyosürfektan üretimi için optimum fer-  mesine ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamakta-
            mantasyon  koşullarının  belirlenmesi,  üretilen   dır.
            yeni biyosürfektanın kimyasal karakterizasyo-





                                                                                   PDO E-BÜLTEN KASIM 2021  29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34