Page 29 - PDO12KASIM PRİNT
P. 29
1001 Projeniz 2020 II.döneminde nunun yapılması, bazı fonksiyonel özellikleri-
desteklenmeye hak kazandı. Projeniz ile nin araştırılması ve ayrıca; bazı gıda endüstrisi
ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz? Amacı artıklarının biyosürfektan üretiminde değer-
nedir? Bütçesi ve toplam süresi ne kadardır? lendirilme olanaklarının incelenmesini içer-
Projede görev alacak yardımcı araştırmacılar mektedir.
kimlerdir? Kaç tane bursiyer öğrencisi projede Projemiz 456 700 TL bütçe ile desteklenmiş-
görev alacaktır? tir. Süresi 24 aydır. Projede, Üniversitemiz Fen
Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nden Dr.
Desteklenen 1001 projemizin başlığı “Yerel
Cyberlindnera fabianii Suşu ile Biyosürfektan Öğr. Üyesi Elif Berna Olutaş araştırmacı olarak
Üretimi ve Fonksiyonel Özelliklerinin Araştı- görev almaktadır. Proje aynı zamanda; Bölü-
rılması” dır. Projenin amacı; yerel bir mikroor- mümüzde görev yapan Arş Gör. Kübra Eryaşar
ganizma olan Cyberlindnera fabianii MİAU-1 Örer’in doktora tezi olup, kendisi projede bur-
maya suşunun biyosürfektan üretme özellikle- siyer olarak görev almıştır.
ri ve üretilen biyosürfektanın bazı fonksiyonel
özelliklerinin belirlenmesidir. Çalışmada kul- Size göre projenizin araştırma alanı yada sizin
lanılan mikroorganizma, daha önce tarafımız- araştırma alanınız neden önemli?
ca yapılan çalışmalarda farklı gıdalardan izole Biyoteknolojik prosesler yardımıyla faydalı
edilmiş ve tanımlanmış 144 adet mayanın sür- ürünler üretmek, günümüzde yüksek verim
fektan üretme özelliklerinin incelenmesinin sağlaması, yeni ürünlerin endüstriye kazan-
ardından en iyi üretici maya olarak seçilmiştir dırılması ve endüstriyel artıklar gibi bazı kay-
ve bu projede kullanılmıştır. Proje, kaynağı ir- nakların proseste kullanımına olanak vermesi
mikaltı un olan yerli C. fabianii MİAU-1 maya- açılarından, kaynakların verimli değerlendiril-
sının biyosürfektan üretimi için optimum fer- mesine ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamakta-
mantasyon koşullarının belirlenmesi, üretilen dır.
yeni biyosürfektanın kimyasal karakterizasyo-
PDO E-BÜLTEN KASIM 2021 29