Üniversitemizden bilime bir katkı daha

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu ve yüksek lisans öğrencisi Ahmet Özdilek Kıbrıs’ta iki yeni tatlı su Ostrakoda türü keşfederek bilime önemli bir katkı daha yaptı.

Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu Yüksek Lisans öğrencisi Ahmet Özdilek’in Yüksek Lisans tezi kapsamında Mayıs 2022 senesinde Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez ve en geniş kapsamlı arazi çalışmasını gerçekleştirdiler. Yapılan taksonomik analiz ve teşhisler sonucunda Yılmazköy, Gazimağusa ve Şirinevler (Lefkoşa) bölgelerinden toplanan örneklerde Eucypris denktasi ve Eucypris lefkosaensis adlarını verdikleri iki yeni Ostrakoda türünü bilime kazandırdılar. Ostrakodlar çeşitli su tiplerinde yaşayan küçük (ortalama 1mm boyunda) omurgasız kabuklu canlılardır ve su kalitesi araştırmalarında önemli işleve sahiptirler. Bunlardan ilki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı olan Rauf Denktaş’a ithafen verilmiştir.

İkinci türe de Lefkoşa ismi uygun görülmüştür. Bunun yanında ada için yeni olan 18 türü daha ilk kez rapor ettiklerini söyleyen Külköylüoğlu “Ayrıca beş tür dünyada şimdiye kadar hiçbir adadan bulunmamıştı. Kıbrıstan biz bu türleri canlı olarak teşhis ettik. Ek olarak bu çalışma farklı ve çok önemli başka sonuçları da bize kazandırmıştır. Örneğin, Kuzey ve Güney yarımküredeki yaklaşık 190 adadaki tatlı su türleri ilk kez kapsamlı olarak araştırılıp sıralandı. Burada Kuzey yarım küredeki adalarda yaklaşık iki kat daha fazla türün olduğunu da ilk kez rapor etmiş olduk. Söz konusu iki tür Zootaxa dergisinde geçen ay yayımlanmıştır ve şimdiden çok ilgi görmektedir. Bu vesile ile hem üniversitemiz hem de ülkemizin ismi bilim camiasında sıklıkla anılmaktadır.” dedi.

Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/iedo
    Önceki İçerikKampüs Karşılama Festivali renkli görüntülerle devam ediyor – 11