Üniversite-sanayi işbirliğinde yüksek teknoloji ürünü kanama durdurucu kumaş geliştirilecek

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi özellikle savunma sanayisinde ses getirecek önemli bir protokole imza attı. Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında Karesi Holding ile yapılan işbirliğinde, güvenlik güçlerimizin korunması hedefiyle kanama durdurucu ve antibakteriyel etkileri olan ısı konforlu yüksek teknoloji ürünü kumaş geliştirilmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda rektörlük makamında düzenlenen protokol imza törenine; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Karesi Holding Arge Müdürü Doğan Deren, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Karaca, Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TTMER) Müdürü Prof. Dr. Mustafa İmren ve Proje Yürütücüsü BAİBÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Hakan Kurt katıldı.

Güvenlik güçlerimizin hayati tehlikelere karşı korunması hedefleniyor

Proje yürütücüsü, Prof. Dr. Akif Hakan Kurt proje ile ilgili olarak ‘‘Operasyon koşullarında meydana gelen yaralanmalar, görev yerinde bulunan askerimiz ve polisimiz için oldukça kritik bir önem arz etmektedir. Ateşli silahların neden olduğu yaralanmalar sonucu merminin giriş ve çıkış noktalarında kan kaybından yaşanabilecek enfeksiyon risklerinin engellenmesi ve kanamanın durdurulması, çatışma bölgesinde hayatta kalma mücadelesini olumlu sonuçlandırıp sınırlı sağlık hizmeti varlığında, tıbbi merkeze ulaşana kadar hayati önem taşımaktadır. Dolayısıyla elde edilmesi planlanan kumaşlar, sadece konfor açısından değil aynı zamanda asker ve polislerimizin hayatta kalımla ilgili süreçlerinde hemostatik ve antibakteriyel açıdan da yüksek katma değerli etki gösterecektir. Öncelikli amacımız 8 farklı lif tipinden elde edilmiş kitosan karışım kumaşlarının oluşturulması ve bu kumaşların, hemostatik özellikleri, antibakteriyel potansiyeli ve ısı konforu açısından ilgili testlerin titizlikle gerçekleştirilerek üretilmesi en uygun ve optimal ürüne dönüşümünün sağlanmasıdır. Bu proje ile ülkemiz, vatanımız ve Milli Savunma Sanayi adına önemli bir katkıda bulunmak ve çatışma alanlarında kanama sonucu şehit olan kahramanlarımızın sayısını en aza indirmek ana hedefimizdir” dedi.

Rektör Alişarlı törende yaptığı konuşmada; “Üniversitemizin teorik bilgi birikimini, sanayinin pratik bilgi birikimi ile birleştirmek ve ülkemizin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla misyonumuz doğrultusunda imzalanan protokolün herkese hayırlı olmasını temenni ediyorum” diyerek imzalanan protokole katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/tv3v
    Önceki İçerikMezunlarımız öğrencilerimizle kariyer söyleşisinde buluştu
    Sonraki İçerikOnline Eğitim Seminerleri: Piri Keşif Aracı İle Literatür Tarama Teknikleri – Mayıs Ayı Programı