Üniversitemiz öncülüğünde düzenlenen Gerede Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu’nun ikinci gününde atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Büyük beğeni toplayan atölye çalışmalarında, Gerede’nin dericiliğinden mimarisine, el sanatlarından yöresel lezzetlerine ve sinemasına kadar geniş bir yelpaze, kültür ve sanat etkinliklerine konu edildi.
Sempozyum kapsamında; yöneticiliğini Öğr. Gör. Semra Bozdoğan’ın yaptığı Deri Atölyesinde küçük deri eşyaların üretim çalışmaları yapıldı.
Doç. Dr. Zeynep Küçüktural’ın yöneticiliğini yaptığı Mum Batik Atölyesinde Gerede dantellerinden örnekler sunuldu.
Yöneticiliğini Dr. Öğr. Üyesi Filiz Yıldız ve Prof. Dr. Nigar Merdan’ın yaptığı Doğal Boya Atölyesinde, Doğadan Gelen Renkler başlıklı çalışma yapıldı.
Doç. Dr. Perihan Şan Aslan ve Dr. Öğr. Üyesi Şafak Çetin Özkan’ın Seramik Atölyesinde, Gerede’nin mimari süsleme ögeleri seramik çalışmalarına uyarlandı.
Dr. Öğr. Üyesi Melek Şahindokuyucu’nun yöneticiliğindeki atölyede, Mendilimde Gül Oya başlığı kapsamında baskı resim çalışmaları gerçekleştirildi.
Öğr. Gör. Gamze Çalık Çetin ve Öğretmen İbrahim Çetin’in Halk Müziği Atölyesinde, mitolojik ve folklorik özellikleriyle Gerede türkülerinden örnekler sunuldu.
Orhan Aytar’ın yöneticiliğini yaptığı Gerede Halk Oyunları Atölyesinde, Köroğlu oyunu ve oyunun bölümleri, selamlama, cengi harbi ve helalleşme oyunları sahnelendi.
Fatih Peker’in yöneticiliğini yaptığı atölyede; Tarihiyle, Kültürüyle, Doğasıyla Gerede Belgeseli Özelinde Temel Sinematografi Atölyesinde, Peker’in görüntü yönetimini de kendisinin yaptığı belgesel üzerinden sinema ve belgesel filmde görüntü yönetimi konusunda temel teknikler ele alındı.
Esentepe Aşçılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Ufuk Öztürk, Hakan Şeker, Necati Alper Çetinkaya, Fatma Pınarbaşı ve Muzaffer Mert Aydın’ın Yemek Atölyesinde yöresel tat Kıkırdaklı ekmeğin yapımı gerçekleştirildi.
Emine Hale Cevahircioğlu’nun Deri Atölyesinde deriden sanata giden uzun ince bir yol başlığı kapsamında çalışmalar yapıldı.
Sempozyum kapsamında ayrıca Emin Yalçın’ın Gerede Ağzı ile Stand-up gösterisi, eğitmenliğini Orhan Aytar’ın yaptığı Bolu Halk Oyunları, bağlamada Ali Yılmaz, neyde Mustafa Bayer ve gitarda Özgür Keser’in olduğu grubun Gerede nağmeleri icra ettiği sosyal programlar ve gezi programları gerçekleştirildi.
Gezi programında Gerede Ayakkabı Müzesi, şehir gezisi, Keçi Kalesi, Arkut Dağı Kayak Merkezi, Seviller Yaylası, Esentepe Mesireliği ve Ramazan Dede Türbesi gezileri yapıldı.
Gerede Kent Müzesi’nin açılışı da Sempozyuma katılan değerli akademisyenler ve araştırmacılar tarafından yapıldı. Restore edilen eski açık cezaevi binasında modern müzecilik anlayışıyla tasarlanan müze katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.