TÜBİTAK’tan Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezine (NÜRDAM) destek

    TÜBİTAK 2232-A Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı Kapsamında Uluslararası Araştırmacı Desteği: Dr. Yasser Shokr’un üstlendiği “Enhancing Energy Efficiency with Two-Dimensional Magnetic Spin Filters: Advancing Low-Power Electronics for High-Performance Quantum Technologies” başlıklı projesi Üniversitemiz NÜRDAM’da yürütülmek üzere desteklenmeye hak kazandı

    Üç yıl süreyle yürütülecek ve toplam 16.000.000 TL bütçeye sahip proje, spintronik temelli teknolojiler aracılığıyla elektronik sistemlerin enerji verimliliğini artırmayı hedefliyor. Elektronların yalnızca yük değil, aynı zamanda spin özelliklerinin de kullanıldığı bu yenilikçi yaklaşım sayesinde, düşük enerji tüketimiyle yüksek işlem kapasitesi sunan elektronik cihazların geliştirilmesi amaçlanıyor.

    Proje kapsamında oda sıcaklığında çalışabilen iki boyutlu manyetik yarıiletken spin filtrelerinin geliştirilmesi hedeflenmekte olup bu alandaki bilimsel ilerlemelerin yüksek performanslı kuantum teknolojilerinden günlük elektronik sistemlere kadar geniş bir uygulama alanında dönüştürücü etkiler yaratması öngörülüyor.

    Proje süresince Dr. Yasser Shokr ve Doç. Dr. Mustafa Erkovan öncülüğünde Üniversitemiz bünyesinde spintronik araştırma grubu kurulacak. Bu yapı, Üniversitemizde spintronik alanında sürdürülebilir bir araştırma ekosisteminin oluşturulmasına katkı sunacak.

    Ayrıca proje kapsamında, Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren NÜRDAM’ın mevcut altyapısı etkin biçimde kullanılarak, NÜRDAM’a ileri düzey araştırmaların gerçekleştirilmesine imkân tanıyacak yeni sistemler de kazandırılacak.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/5t9m
    Önceki İçerikDoç. Dr. Mustafa Erkovan Uluslararası Deney Programına katılmaya hak kazandı
    Sonraki İçerikDeklanşör Sesi: Anı Yakalayan Tanıklık