Doç. Dr. Şaban Karasakal, KYK’lı Öğrencilere “İsraf”ı Anlattı.

    Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Bolu İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Bilgiden Bilince” konferanslarına, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sağlık Kültür Spor Daire Başkanı  Doç. Dr. Şaban Karasakal, “İsraf” konulu konferansıyla konuk oldu.

    BAİBÜ İzzet Baysal Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansa Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaman, Bolu KYK İL Müdürü Şerafettin Çilkara, BAİBÜ akademik ve idari personeli, vatandaşlar ve KYK yurtlarında barınan çok sayıda öğrenci katıldı.

    Konferansın açılış konuşmasını yapan KYK İl Müdürü Şerafettin Çilkara, İsrafı, çağımızın en büyük hastalıklarından biri olarak niteleyerek “Dünyada bize bahşedilen nimetler göz önüne alındığında israf etmemek en önemli sorumluluklarımızdan biridir. İlk anda ekmek, su, enerji israf konusu akla gelmektedir ancak bu önemli konu, çok kapsamlı bir alanda düşünülmesi gerekir. Zaman israfı , konuşma israfı,  bilgi israfı,  günümüzde çok yoğun yaşanmaktadır.” diye konuştu. Çilkara, “israfın önlemek için insanın önce kendini muhasebe etmesi gerekir” diyerek her anımızda bilinçli bir şekilde israfın önlenmeye çalışılması ve bize bahşedilen her nimeti gerektiği şekilde kullanmanın önemine vurgu yaptı.

    Daha sonra kürsüye gelen Doç. Dr. Şaban Karasakal,  her insanın başını iki eli arasına alıp sadece ekmeği değil suyu değil, ömrünü nasıl israf ettiğini düşünmesi gerektiğini belirterek başladığı konuşmasında, israfı anlama ve hayatımızda olabildiğine azaltmak için bu hastalığı iyi şekilde teşhis etmek gerektiğini vurguladı.

    “Varlığın Şükrü, Yokluğun Sabrından Daha Zordur.”

    Karasakal,  “Maddi-Manevi kavuştuğumuz imkânların önemini en iyi şekilde değerlendirmeyi ancak onları kaybettiğimizde anlayabiliyoruz. Varlığın şükrü  yokluğun sabrından daha zordur. Sahip olduğumuz nimetlerin tamamının bugün kıymetini bilmezsek yarın elimizden çıkar.” şeklinde konuştu.

    Her şeyin, bir hakiki bir nisbi değeri olduğunu belirten Karasakal, bir şeyin nisbi değerinin düşük olmasının onun hakiki değerinin düşük olması anlamına gelmeyeceğini ve buna göre hayatta en küçük bir nimet dahi olsa israfla o nimetin heba edilemeyeceğini kaydetti.

    Karasakal; “Gâfilâne yaşanan bir hayat; çocuklukta oyun, gençlikte şehvet, erginlikte gaflet, ihtiyarlıkta elden gidenlere hasret, bin bir türlü çırpınış ve nedâmetten ibârettir. İnsanoğlunun gaflet ve nisyânı sebebiyle en çok içine düştüğü hatalardan biri de zaman isrâfıdır. İsrafın en kötüsü, insan ve emeğin zayi edilmesidir. İnsana, insanüstü bir değer verip onu yüceltmek israf olduğu gibi, onun kadrini ve kabiliyetini bilmemek de israftır.”diye konuştu

    İlgiyle dinlenen konferansın sonunda Şerafettin Çilkara, Doç. Dr. Şaban Karasakal’a öğrenciler tarafından yapılan hat-ebru tablosu hediye etti.

     

     

     

    Önceki İçerik22 Kasım Diş Hekimliği Günü Kutlandı
    Sonraki İçerikDiş Hekimliği Fakültesi Öğrencileri için Beyaz Önlük Giyme Töreni Yapıldı.