Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Arçelik iş birliği ile yürütülen Geleceğin Şefleri Projesi kapsamında, Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerinden ilk grup eğitimlerini tamamladı. Arçelik’in deneyim mutfağı The Kitchen, BAİBÜ desteğiyle, Türk yemek kültüründe önemli yeri olan Bolu’dan uluslararası ölçekte başarılı şefler yetiştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyor.
BAİBÜ ve Arçelik ortaklığında başlatılan projenin açılış etkinliğine; Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör yardımcıları Prof Dr. Samettin Gündüz, Prof Dr. Aydın Him, Prof. Dr. Mustafa Yaman ve Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyit Köse, Arçelik Pişirici Cihazlar Direktörü Alp Karahasanoğlu katıldı.
Arçelik, mutfak deneyim merkezi The Kitchen’ı 2019 yılında Pişirici Cihazlar İşletmesi’nin bulunduğu Bolu’da hayata geçirdi. Arçelik’in yenilikçi teknolojilerinin deneyimleme imkânı sağlanırken; kullanıcı, şef geri bildirimleri ve müşteri iç görülerinden yola çıkılarak yeni ürün fikirleri geliştiriliyor, mevcut ürünlerde de düzenlemelere gidilerek geleceğin mutfak teknolojileri tasarlanıyor
Bu kapsamda Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden 10 öğrenci, 4 günlük bir programa alındı. Program kapsamında öğrencilere; sürdürülebilirlikten, doğal ve sağlıklı yaşama, temel mutfak tekniklerinden uluslararası gastronomi trendlerine, mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak konular hakkında bilgiler verildi.
Projeye göre her öğretim yılında, BAİBÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinden toplam 4 programda 50 öğrenci The Kitchen’da eğitime alınacak. Eğitimler BAİBÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden Öğr. Gör. Osman Çavuş’un tarafından verilecek. Her bir program sonunda belirlenecek finalistler arasından, yıl sonunda yapılacak bir yarışma ile 2 şampiyon belirlenecek. Öğrencilerin program boyunca geliştirdikleri tarifler bir kitapta toplanarak, tariflerden Kitchen’daki pişirme ve deneyimleme etkinliklerinde faydalanacaklar.
Proje kapsamında öğrencilere okulda teorik olarak aldıkları eğitimi uygulama, en yeni teknolojiye sahip mutfak ekipmanlarını deneyimleme imkânı sunuyor. Arçelik’in sahiplendiği gıdaya saygı, sıfır atık gibi vizyonlar da öğrencilere anlatılarak geleceğin şeflerinin doğanın korunması ve israfa karşı farkındalıkları artırılmaya çalışılıyor. Programlarda ortaya çıkan yaratıcı fikirlerin ürüne dönüştürülmesi ve profesyonel şeflerle çalışma ortamı oluşturularak kariyer fırsatı yaratmaları da hedefleniyor.
Etkinlik kapsamında ile The Kitchen şeflerinin jüriliğini yaptığı bir yarışma düzenlendi. Şef adayları, kapalı kutulardan çıkan ürünlerle başlangıç, ana yemek ve tatlıdan oluşan bir menü hazırladılar. Sunum, eğitime uygunluk, hijyen, mutfak duruşu, renk, tat, kombinasyonu ve yaratıcılığın değerlendirildiği yarışmada, Zeynep Aydemir ve Aleyna Pektaş vejetaryen menüleriyle finalist seçildi. Finalistler, The Kitchen’daki etkinliklerde yardımcı şef olarak görev alabilme imkanını elde etti. Ayrıca, bu yıl yapılacak diğer eğitim programlarında finale kalan şef adaylarıyla şampiyonluk için yarışma hakkını kazandılar.