Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Yenilikçi Gıda Teknolojileri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (YENİGIDAM), TÜBİTAK destekli başlattığı projeyle, tarım ve gıda sektöründe özellikle tohum güvenliği, dezenfeksiyonu ve sterilizasyonunda kullanılabilen yenilikçi prototip bir cihaz üretti.
Tohum depolamada üreticilere Ar-Ge çalışmasına dayalı alternatif getiren “Tohum Dezenfeksiyonu ve Organik Tohum Üretiminde Atımlı Elektrik Alanı Uygulaması’ projesinin tanıtımı, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Tarım İl Müdürü İzzet Murat, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü Uzmanları, meslek örgütleri temsilcileri, öğrenciler ve öğretim üyeleri katıldı.
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek, proje hakkında detaylı bilgiler verdiği konuşmasında, “Tarımsal ürünlerde dünya çapında yılda yüzde otuz beş oranında zararlılar ve mikro organizmalar nedeniyle kayıplar bulunuyor. Bu oran yaklaşık 150 milyon insanı besleyebilecek büyüklükte. Gıda güvenliğinde alfa toksinler insan ve hayvan sağlını tehdit ediyor. Bu mücadelede kullanılan kimyasallar da hem ürüne hem de çevreye zarar vermeye başlıyor. TÜBİTAK desteğiyle geçen sene başlattığımız proje kapsamında bu kayıpların azaltmak amacıyla, elektrik atımlı dezenfektasyonu test ettik. Bu uygulama da gıdalara kısa dalga boylu, yüksek voltajlı, yüksek yoğunluklu elektrik akımı uygulanıyor. Gıdada bozulmaya neden olan mikro-organizmaları ve gıdalarda kalite kaybına neden olan enzimlerin inaktivasyonunu sağlıyoruz. Bu yöntemin en büyük özelliği kimyasal uygulanmıyor ve gıda üzerinde herhangi bir toksik etki bırakmıyor.”diye konuştu.
Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek sunumun ardından Atımlı Elektrik Alanı Uygulaması yapan cihazı tanıttı ve tohum dezenfeksiyonu uygulaması yaptı. Prototip cihaz, patent işlemlerinin ardından tarım ve gıda sektöründe yer alan tüm paydaşların faydasına sunulacak.