Akademisyenimizden iletişim, teknoloji ve edebiyat ilişkisi üzerine araştırma

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selami Alan, yeni kitabı Gerçek Dünyadan Sanal Âleme / İletişim Teknoloji Edebiyat adlı eserini, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya takdim etti.

Kitabında, edebiyatın iletişim ve teknolojiyle kurduğu bağı inceleyen Doç. Dr. Alan, kâğıdın bulunuşundan yapay zekânın geliştirilmesine kadar uzanan süreç kapsamında birçok teknolojik gelişmeyi ve edebiyat sanatçılarının eserlerinde bu teknolojiyi nasıl kullandıklarını ele aldı.

Doç. Dr. Alan, matbaa, gazete, radyo, fotoğraf ve televizyon gibi teknolojik kitle iletişim araçlarının gelişim safhalarına da değindiği kitabında, insanlık tarihinde büyük bir çığır açan internet ile ‘iletişimin estetik ve edebi dili’ olarak tanımladığı edebiyat arasındaki ilişkiyi detaylıca yorumladı.

Kitapta, yapay zekânın edebî eserler kaleme alıp alamayacağı sorusuna yanıt arandı.

Kitabında, sanal/dijital edebiyat kavramı üzerinde çalışan Doç. Dr. Alan, sanal âleme yönelen yazar ve şairlerin eserlerini hangi mahfillerde yayımladıklarını araştırarak; edebiyat sitelerinden, edebiyat dergilerinden, bloglardan, sosyal medya platformlarından seçtiği metinlerle, bu mahfillerdeki eserleri örneklendirdi.

Doç. Dr. Alan, öne çıkan yapay zekâ uygulamalarını kullanarak oluşturduğu metinler üzerinden, gelecekte yapay zekânın edebî eserler kaleme alıp alamayacağı sorusuna yanıt aradı.

Kitap hediyesi için Doç. Dr. Alan’a teşekkür eden Rektör Alişarlı; iletişim, teknoloji ve edebiyat gibi farklı disiplinlerin, neden ve nasıl bir araya geldiğini araştıran bu kıymetli çalışmanın, kültür hayatımıza katkıda bulunmasını temenni etti.

Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/yfrk
    Önceki İçerikBATIKAF 2024’e ikinci kez ev sahipliği yapıyoruz