15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik günü dolayısıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörlüğü tarafından “Son Milli Mücadele 15 Temmuz” adlı anma programı düzenlendi.
Programda, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Milletine yönelik 15 Temmuz 2016’da Fetö/Pdy terör örgütü tarafından kalkışılan hain darbe girişimine karşı, necip milletimizin, ülkemizin ve devletimizin bekası için şanlı tarihinden de aldığı güçle sergilediği destansı direnişin önemi ve değerine vurgu yapıldı.
İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe salonda düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programa, Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Tugay ve Garnizon Komutan Yardımcısı Albay Ümit Koçer, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Rektör Vekili Prof. Dr. Erol Ayaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamit Coşkun, Genel Sekreter Dursun Özcan, Bolu 2. Komando Tugay ve Garnizon Komutanlığı’nda görevli Mehmetçikler ile akademik ve idari personel katıldı.
Bolulu Gazilerin Belgeseli Duygulandırdı
İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Başkan’ın Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden Fatih Peker tarafından hazırlanan “Son Milli Mücadelenin Bolulu Gazileri” adlı belgesel film gösterildi. Ankara’da ikamet eden Geredeli gazilerin 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını ayrıntılarıyla anlattıkları belgesel, izleyenleri duygulandırdı.
“Darbeciler Algı Oluşturmaya Çalıştılar Ancak Başarılı Olamadılar”
Anma programında İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sena Arvas, 15 Temmuz gecesinde İstanbul’da yaşadıklarını anlattı. Önce terör saldırısı olduğunu düşündüğünü, neler olduğunu anlar anlamaz Pendik’ten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konutunun bulunduğu Kısıklı’ya gittiğini belirten Arvas, “Bir polis öğrencimle telefonda konuştuktan sonra Kısıklı’ya gitmeye karar verdik. Kısıklı’ya ulaşana kadar pek çok insanın sokaklara çıktığını gördüm. O gece, sabaha kadar üzerimize ateş edip sabah teslim alınanlar vardı. Ama biz daha Kısıklı’ya varmadan silah bırakan ve teslim olan askerler de gördük. Bunlar ateş etmeyen, vur emrine uymayan askerlerdi.” diye konuştu.
15 Temmuz’un iyi kurgulanmış ve hazırlanmış bir işgal girişimi olduğunu düşündüğünü ifade eden Arvas, darbecilerin iletişimi kopartmak ve algı oluşturmak için İstanbul ve Ankara’da stratejik yerleri ele geçirmeye çalıştıklarını ancak başarılı olamadıklarını ifade etti.
“15 Temmuz Türk Milletinin Kahramanlık Destanı da Çanakkale Destanı Gibi Tarihimize Kalıcı Bir Şekilde Kazınacaktır”
15 Temmuz’u Türk tarihi açısından değerlendiren Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Avcı ise, “Gazilerimizin anlattıkları bize, Türk Milletinin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha gösterdi. Tarih, bir milletin hafızasıdır. 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişimi ve buna karşı koyan Türk Milletinin kahramanlık destanı da, Çanakkale destanı gibi bu hafızaya kalıcı bir şekilde kazınacaktır.” dedi.
Emperyalist güçlerin Ortadoğu’yu yeniden dizayn etmeye çalıştığının altını çizen Avcı, “15 Temmuz’da yaşananlarda bunun bir tezahürüdür. Ortadoğu’da büyük oyunların oynandığı, pazarlıkların yapıldığı bu ortamda milli duruş sergileyen ve Türk Milletinin çıkarlarını savunan Türkiye’yi kendi içinde mücadeleye sokmak, başarabilirlerse bir iç savaş çıkarmak istemişlerdir. Bunun içinde 40 yıldır besleyip büyüttükleri Fethullahçı terör örgütünü kullanmışlardır.” diye konuştu.
Türk Milletinin tarihinden de aldığı güçle bu hain darbe girişiminin karşısına dikildiğini vurgulayan Avcı, “Dünyada bir başka millet dahi gösteremezsiniz ki tankların önüne atlasın, uçakların bombalarına taş atarak karşı koysun. Şehit olacağını bile bile gözünü bile kırpmadan göğsünü kurşunlara siper etsin. Bugün her şeyi maddi yönüyle değerlendirenler bunu anlayamamışlardır. Tıpkı Çanakkale’yi ve Milli Mücadele ruhunu anlayamadıkları gibi.” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda Prof. Dr. Cemal Avcı, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sena Arvas ve Fatih Peker’e protokol üyeleri tarafından çiçek takdim edildi.