Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Millî Marş olarak kabul edilmesinin 103. yıldönümünde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Rektörlüğü Kültür Merkezi Mavi Salonda panel düzenledi.
Etkinliğe Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him’in yanı sıra Bolu il protokolü ile akademisyenler ve öğrenciler katılırken Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş moderatör, Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Süme ve İlahiyat Fakültesi öğretim elemanı Arş. Gör. Osman Said Evdüzen panelist olarak katıldı.
Etkinlikte açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him yaptı. Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Him, “12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen, devletimizin ve milletimizin bağımsızlığının sembolü olan İstiklal Marşı’mız milletin bağımsızlık aşkının, büyük kahramanlığının, azim ve fedakarlıklarla verilen kurtuluş mücadelemizin Mehmet Akif Ersoy’un dizelerinde hayat bulmuş halidir” dedi. İstiklal Marşı’nın milletimizin karakterini yansıttığını ifade eden Him, İstiklal Marşı ve Şanlı Türk Bayrağı’nın milletimiz yaşadıkça var olmaya devam edeceğini belirtip panelde emeği olanlara teşekkür etti.
Panelde moderatör olarak görev alan öğretim üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş ülkemiz için Mart, Mayıs ve Ağustos aylarının öneminden bahsetti. Panelistleri katılımcılara tanıtan Karakuş panelistlerin sunumları hakkında bilgi verip emeği olanlara teşekkür ederek sözü Doç. Dr. Mehmet Süme’ye verdi.
Panelde ilk olarak Doç. Dr. Mehmet Süme söz aldı ve İstiklal Marşı’nı tarihi açıdan değerlendirdi. İstiklal Marşı’nın hangi şartlar içinde ve nasıl yazıldığını aktaran Süme, İstiklal Marşı’nın yazıldığı dönemde ve öncesinde gerçekleşen olaylar hakkında bilgi verdi.
Süme’nin ardından konuşan Arş. Gör. Osman Said Evdüzen İstiklal Marşı’nın dini ve manevi yönü hakkında yaptığı tespitleri dile getirdi. İstiklal Marşı’nın edebi yönünü dini açıdan değerlendiren Evdüzen, panelde emeği olanlara teşekkür etti.
Verilen bilgilerden ötürü panelistlere teşekkür eden Panelin moderatörü BAİBÜ Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş İstiklal Marşı’nın toplumda oluşturduğu etkiden bahsetti. Şahsiyet, belagat, samimiyet ve hakimiyet kavramları üzerinden İstiklal Marşı’nın yazıldığını savunan Karakuş, şahsiyet, belagat, samimiyet ve hakimiyet kavramlarını İstiklal Marşı üzerinden açıklayıp katılımcılara teşekkür etti.
Panelin sonunda BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, moderatör ve panelistlere teşekkür belgesi verdi.