Page 85 - BAİBÜ Etkinlik Kataloğu
P. 85
SONUÇ
RAPORU
TURİZM
Sempozyumda sunulan bildirilerde Cumhuriyetin ilk yıllarında Bolu söz konusu olduğunda akla
gelen iki turizm merkezinden birinin Abant, diğerinin de Esentepe olduğu ortaya konulmuştur.
Esentepe yerelde daha iyi bilinmekle birlikte günümüzde bilinirlik açısından Abant’ın çok gerisinde
kalmıştır. Yapılacak çalışmalarla Esentepe’nin Abant, Gölcük, Yedigöller seviyesine çıkarılması için
gerekli çalışmalara daha fazla ağırlık verilmelidir.
Geçmişi 16. yüzyıla dayanan tarihi Gerede Panayırı, Gerede ve çevresinde cazibesini hala
sürdürmekle beraber bu ticari etkinliğin gelişime açık olduğu görülmektedir. Sunulan bir bildiride
bu yılki panayırda il dışından katılımcı oranı yüzde 12 olarak ortaya konulmuştur. Bu oranı
arttırmak için ulusal düzeyde tanınırlığını arttıracak çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Bunların dışında Gerede’nin inanç turizmi, yayla turizmi ve kış turizminde mevcut potansiyelini
geliştirecek kapsamlı çalışmaların yapılması; özellikle de tarihi mekanları, manevi şahsiyetleri,
doğal güzellikleri, yerel ürünleri ve yöresel lezzetlerinin tanıtımının, özellikle mantarın gastronomi
çeşitliliği açısından bilinirliğinin arttırılması için daha fazla çaba sarf edilmesi önerilmiştir.
TARIM VE HAYVANCILIK
Gerede geleneksel dericilik üretiminin yanı sıra tarım ve hayvancılık konusunda da zengin bir
geçmişe sahiptir. Gerede'de tarım, günümüz modern tarım teknikleri ve pazarlama stratejileriyle
birleştiğinde, bölge için ekonomik ivmeyi tetikleyebilme potansiyeline sahiptir. Toprağın verimliliği
ve coğrafi konum itibariyle, organik tarım, yerel tohumların/ata tohumlarının korunması ve yeniden
canlandırılması, hayvancılıkta sürdürülebilir yöntemlerin yaygınlaştırıldığında ve doğa turizmi ile
entegre edildiğinde tarımsal faaliyetler, gelişime açık alanlar olarak ifade edilebilir.
Sürdürülebilir bir kaz yetiştiriciliği yapılabilmesi için üniversitemiz ve üniversitemize bağlı araştırma
merkezleri tarafından çalışma yapılması gerektiği ve bu doğrultuda özel-kamu iş birliği, ortak
projeleriyle yerli ve melez ırklar için çalışmalar yapılması da önerilmiştir.
Türkiye’deki deri üretiminin %30’unu karşılayan Gerede’de son 8 yılda hayvancılığın %48
artmasına rağmen şehir sanayisinin en önemli ham maddesi olan derinin %95’inin şehir dışından
temin edildiği ve yine bunun önemli bir miktarının da ithal ürünlerden oluştuğu belirtildi. Bu durum
karşısında Gerede’de hayvancılığın desteklenerek ham maddenin temininde yerlilik oranının
yükseltilmesi önerilmiş ve bunun yerelde hem Gerede halkının ekonomik gücünü arttıracağı hem
de istihdamı destekleyici olacağı ifade edilmiştir.
Tarım arazisi statüsünde olmayan, arıcılık ve hayvan yetiştirmenin yapılabileceği alanların
değerlendirilmesi gerektiğinden bahsedilerek bal ormanlarının yapılması suretiyle, çiçek
endüstrisinin ve arıcılığının Gerede’de gelişebileceği dile getirilmiştir.
GASTRONOMİ
Gerede Şak Şak Helvası ve Gerede Keşi’nden sonra “Kıkırdaklı Pide, Tiridli Kızarmış Kaz ve
Kedibatmaz” gibi coğrafi işaret alınabilecek diğer ürünlerin tespiti için ivedilikle kapsamlı saha
çalışmaları yapılması teklif edilmiştir.
Düzenlenen Arkut Dağı Çalıştayı’nda, buranın gelişimine katkı sağlayacak konular konuşulmuş ve
şu hususlar teklif edilmiştir.
1.Arkut Dağı’na suni karlama sisteminin kurulması, 2.Yaz-kış kayak yapılabilecek kapalı tünel
yapılması, 3.Kayaklı koşu branşına yönelik tematik spor okullarının açılması, 4.Kayak sporunun
daha çok kişiye tanıtılması için halka yönelik projelerin yapılması.