Page 85 - BAİBÜ Etkinlik Kataloğu
P. 85

SONUÇ


                                                                               RAPORU




           TURİZM
           Sempozyumda  sunulan  bildirilerde  Cumhuriyetin  ilk  yıllarında  Bolu  söz  konusu  olduğunda  akla
           gelen  iki  turizm  merkezinden  birinin  Abant,  diğerinin  de  Esentepe  olduğu  ortaya  konulmuştur.
           Esentepe yerelde daha iyi bilinmekle birlikte günümüzde bilinirlik açısından Abant’ın çok gerisinde
           kalmıştır. Yapılacak çalışmalarla Esentepe’nin Abant, Gölcük, Yedigöller seviyesine çıkarılması için
           gerekli çalışmalara daha fazla ağırlık verilmelidir.
           Geçmişi  16.  yüzyıla  dayanan  tarihi  Gerede  Panayırı,  Gerede  ve  çevresinde  cazibesini  hala
           sürdürmekle beraber bu ticari etkinliğin gelişime açık olduğu görülmektedir. Sunulan bir bildiride
           bu  yılki  panayırda  il  dışından  katılımcı  oranı  yüzde  12  olarak  ortaya  konulmuştur.  Bu  oranı
           arttırmak için ulusal düzeyde tanınırlığını arttıracak çalışmaların yapılması önerilmektedir.
           Bunların  dışında  Gerede’nin  inanç  turizmi,  yayla  turizmi  ve  kış  turizminde  mevcut  potansiyelini
           geliştirecek  kapsamlı  çalışmaların  yapılması;  özellikle  de  tarihi  mekanları,  manevi  şahsiyetleri,
           doğal güzellikleri, yerel ürünleri ve yöresel lezzetlerinin tanıtımının, özellikle mantarın gastronomi
           çeşitliliği açısından bilinirliğinin arttırılması için daha fazla çaba sarf edilmesi önerilmiştir.


           TARIM VE HAYVANCILIK
           Gerede  geleneksel  dericilik  üretiminin  yanı  sıra  tarım  ve  hayvancılık  konusunda  da  zengin  bir
           geçmişe sahiptir. Gerede'de tarım, günümüz modern tarım teknikleri ve pazarlama stratejileriyle
           birleştiğinde, bölge için ekonomik ivmeyi tetikleyebilme potansiyeline sahiptir. Toprağın verimliliği
           ve coğrafi konum itibariyle, organik tarım, yerel tohumların/ata tohumlarının korunması ve yeniden
           canlandırılması,  hayvancılıkta  sürdürülebilir  yöntemlerin  yaygınlaştırıldığında  ve  doğa  turizmi  ile
           entegre edildiğinde tarımsal faaliyetler, gelişime açık alanlar olarak ifade edilebilir.
           Sürdürülebilir bir kaz yetiştiriciliği yapılabilmesi için üniversitemiz ve üniversitemize bağlı araştırma
           merkezleri  tarafından  çalışma  yapılması  gerektiği  ve  bu  doğrultuda  özel-kamu  iş  birliği,  ortak
           projeleriyle yerli ve melez ırklar için çalışmalar yapılması da önerilmiştir.
           Türkiye’deki  deri  üretiminin  %30’unu  karşılayan  Gerede’de  son  8  yılda  hayvancılığın  %48
           artmasına rağmen şehir sanayisinin en önemli ham maddesi olan derinin %95’inin şehir dışından
           temin edildiği ve yine bunun önemli bir miktarının da ithal ürünlerden oluştuğu belirtildi. Bu durum
           karşısında  Gerede’de  hayvancılığın  desteklenerek  ham  maddenin  temininde  yerlilik  oranının
           yükseltilmesi önerilmiş ve bunun yerelde hem Gerede halkının ekonomik gücünü arttıracağı hem
           de istihdamı destekleyici olacağı ifade edilmiştir.
           Tarım  arazisi  statüsünde  olmayan,  arıcılık  ve  hayvan  yetiştirmenin  yapılabileceği  alanların
           değerlendirilmesi  gerektiğinden  bahsedilerek  bal  ormanlarının  yapılması  suretiyle,  çiçek
           endüstrisinin ve arıcılığının Gerede’de gelişebileceği dile getirilmiştir.


           GASTRONOMİ
           Gerede  Şak  Şak  Helvası  ve  Gerede  Keşi’nden  sonra  “Kıkırdaklı  Pide,  Tiridli  Kızarmış  Kaz  ve
           Kedibatmaz”  gibi  coğrafi  işaret  alınabilecek  diğer  ürünlerin  tespiti  için  ivedilikle  kapsamlı  saha
           çalışmaları yapılması teklif edilmiştir.

           Düzenlenen Arkut Dağı Çalıştayı’nda, buranın gelişimine katkı sağlayacak konular konuşulmuş ve
           şu hususlar teklif edilmiştir.
           1.Arkut  Dağı’na  suni  karlama  sisteminin  kurulması,  2.Yaz-kış  kayak  yapılabilecek  kapalı  tünel
           yapılması,  3.Kayaklı  koşu  branşına  yönelik  tematik  spor  okullarının  açılması,  4.Kayak  sporunun
           daha çok kişiye tanıtılması için halka yönelik projelerin yapılması.
   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90