Page 27 - bultensayi3
P. 27

HABERLER   I   Ocak-Şubat 2022   I    SAYI 3


                                                                bir  şekilde  çoğalır.  Bu  yüzden  öncelikle  el  temizliği
                                                                çok önemli. Ellerinizde kesik ya da yara olduğu du-
                 Kaynağını bilmediğimiz,                        rumlarda muhakkak yara bandı gibi bir kapatıcı kul-
                                                                lanmak gerekiyor. Temiz bir mutfak önlüğü giymeniz
              denetimsiz şekilde sokakta                        lazım.  Çünkü  giysilerimizin  üzerinde  de  bakteriler
                                                                var.  Bunu  asla  unutmayalım.  Bu  yüzden  mutfakta
                satılan sütler, dondurma                        çalışırken mutlaka mutfağa has bir örtüyü kullanma-

                   ve benzeri gıdaları da                       mız lazım. Gıdaları uygun sıcaklıklarda saklamalıyız.
                                                                Gıdaları  buzdolabına  asla  açıkta  koymayın.  Mutlaka
                 almamalıyız. Bu gıdalar,                       bir kap ya da ambalaj içinde buzdolabına koymak ge-
                                                                rekiyor.  Pişmiş  ve  çiğ  yiyecekleri  birbirlerinden  ayrı
                 içerisinde bakteri varsa                       saklamamız lazım. Çünkü biri temiz, diğeri kirli. Kirli
                                                                olan  gıdaları  buzdolabının  alt  kısımlarında  saklama-
                   ki çoğunlukla oluyor,                        mız  en  uygunu.  Çiğ  gıdalar,  pişmiş  gıdalara  temas
                                                                ederse, pişmiş gıdalara bakteri bulaşır ve hızla çoğa-
              brusella ve tüberküloz gibi                       lır. Bunları ayırmak bu açıdan önemli. Isıttığımız gıda-

               hastalıklara yol açabiliyor.                     ları tekrar dolaba koymak da sakıncalı. Dondurulmuş
                                                                ürünleri çözdürüp tekrar dondurmak da çok sakıncalı.
              Sokakta satılan hazır soğuk                       Bunlara  çok  özen  göstermemiz  gerekiyor.  Dondurul-
                                                                muş  ürünlerin  buzdolabında  çözdürülmesi  gerekiyor.
                içecekler ve tatlı gıdaları                     Direkt oda sıcaklığında çözdürmelerde, örneğin et ya
                                                                da balık öz suyunu salıyor. Bu öz su, et ya da balığın
                       da almamalıyız.                          besin içeriğini de içinde barındırır. Bakteri çok hızlı

                                                                bir şekilde çoğalır. Bu yüzden çözdürme sırasındaki öz
                                                                suları, asla yemeğe koymamak gerekiyor. Bu öz sula-
                   Son tüketim tarihine                         rın diğer bir gıdayla temasına da izin vermeyeceğiz.
                                                                Porsiyonlar şeklinde dondurmaya özen göstereceğiz.
                         mutlaka bakıp                          Evde dondurma işlemi ile teknolojik dondurma işlem-
                                                                leri  arasında  çok  fark  vardır.  Teknolojik  dondurma
                      alacağız. Ambalaj                         birden yapılır ancak evde kademe kademe bir donma
                                                                olur. Oda sıcaklığında çözülme işlemi uzadıkça gıda-
                    bilgilerini muhakkak                        larda bakteri oluşur ve bunlar hızla çoğalır. Raf ömrü

                    okuyacağız. Gramaj-                         geçmiş donmuş gıdaları kullanmayacağız. Paketlenmiş
                                                                gıdaların son kullanma tarihine ve saklama koşullarına
                   fiyat karşılaştırmasını                      riayet edeceğiz. Temizlik maddeleri ve haşere ilaçla-
                                                                rını  mutfakta  saklamayacağız.  Mutfak  ekipmanlarını
                 iyi yapacağız. Ambalajı                        temiz  tutacağız,  nemli  bırakmayacağız.  Bulaşmalar-
                                                                da en önemlilerinden biri de kullandığımız bu alet ve
                  düzgün, hava almamış,                         ekipman. Evcil hayvanlarımızı mutfağa sokmayacağız.

                                                                Küflü  gıdaları  kesinlikle  kullanmayacağız.  Herhangi
                      bombaj yapmamış                           bir hayvanın yemesine de izin vermeyeceğiz. Besinleri

                konserve ve cam ürünleri                        uygun şekilde depolayacağız, ellerimizi uygun şekilde
                                                                yıkayacağız, çapraz bulaşmayı önleyeceğiz, yemekle-
               alacağız. İsterse üretildiği                     rimizi iyi pişireceğiz.”

                ilk gün bombaj ya da pas                        Konuşmasının  ardından  annelerin  sorularını  cevapla-
                                                                yan  Rektör Alişarlı’ya  Kadın Aile  ve Toplum  Hizmet-
                 oluştursun, artık o gıda                       leri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr.
                                                                Hikmet Yağlı Mavil tarafından teşekkür belgesi takdim
                       ürünü bozuktur.                          edildi.
                                                                                                Ocak-Şubat 2022/Sayı 3  27
                                                                                                BAİBÜ BÜLTEN
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32