Page 27 - bultensayi3
P. 27
HABERLER I Ocak-Şubat 2022 I SAYI 3
bir şekilde çoğalır. Bu yüzden öncelikle el temizliği
çok önemli. Ellerinizde kesik ya da yara olduğu du-
Kaynağını bilmediğimiz, rumlarda muhakkak yara bandı gibi bir kapatıcı kul-
lanmak gerekiyor. Temiz bir mutfak önlüğü giymeniz
denetimsiz şekilde sokakta lazım. Çünkü giysilerimizin üzerinde de bakteriler
var. Bunu asla unutmayalım. Bu yüzden mutfakta
satılan sütler, dondurma çalışırken mutlaka mutfağa has bir örtüyü kullanma-
ve benzeri gıdaları da mız lazım. Gıdaları uygun sıcaklıklarda saklamalıyız.
Gıdaları buzdolabına asla açıkta koymayın. Mutlaka
almamalıyız. Bu gıdalar, bir kap ya da ambalaj içinde buzdolabına koymak ge-
rekiyor. Pişmiş ve çiğ yiyecekleri birbirlerinden ayrı
içerisinde bakteri varsa saklamamız lazım. Çünkü biri temiz, diğeri kirli. Kirli
olan gıdaları buzdolabının alt kısımlarında saklama-
ki çoğunlukla oluyor, mız en uygunu. Çiğ gıdalar, pişmiş gıdalara temas
ederse, pişmiş gıdalara bakteri bulaşır ve hızla çoğa-
brusella ve tüberküloz gibi lır. Bunları ayırmak bu açıdan önemli. Isıttığımız gıda-
hastalıklara yol açabiliyor. ları tekrar dolaba koymak da sakıncalı. Dondurulmuş
ürünleri çözdürüp tekrar dondurmak da çok sakıncalı.
Sokakta satılan hazır soğuk Bunlara çok özen göstermemiz gerekiyor. Dondurul-
muş ürünlerin buzdolabında çözdürülmesi gerekiyor.
içecekler ve tatlı gıdaları Direkt oda sıcaklığında çözdürmelerde, örneğin et ya
da balık öz suyunu salıyor. Bu öz su, et ya da balığın
da almamalıyız. besin içeriğini de içinde barındırır. Bakteri çok hızlı
bir şekilde çoğalır. Bu yüzden çözdürme sırasındaki öz
suları, asla yemeğe koymamak gerekiyor. Bu öz sula-
Son tüketim tarihine rın diğer bir gıdayla temasına da izin vermeyeceğiz.
Porsiyonlar şeklinde dondurmaya özen göstereceğiz.
mutlaka bakıp Evde dondurma işlemi ile teknolojik dondurma işlem-
leri arasında çok fark vardır. Teknolojik dondurma
alacağız. Ambalaj birden yapılır ancak evde kademe kademe bir donma
olur. Oda sıcaklığında çözülme işlemi uzadıkça gıda-
bilgilerini muhakkak larda bakteri oluşur ve bunlar hızla çoğalır. Raf ömrü
okuyacağız. Gramaj- geçmiş donmuş gıdaları kullanmayacağız. Paketlenmiş
gıdaların son kullanma tarihine ve saklama koşullarına
fiyat karşılaştırmasını riayet edeceğiz. Temizlik maddeleri ve haşere ilaçla-
rını mutfakta saklamayacağız. Mutfak ekipmanlarını
iyi yapacağız. Ambalajı temiz tutacağız, nemli bırakmayacağız. Bulaşmalar-
da en önemlilerinden biri de kullandığımız bu alet ve
düzgün, hava almamış, ekipman. Evcil hayvanlarımızı mutfağa sokmayacağız.
Küflü gıdaları kesinlikle kullanmayacağız. Herhangi
bombaj yapmamış bir hayvanın yemesine de izin vermeyeceğiz. Besinleri
konserve ve cam ürünleri uygun şekilde depolayacağız, ellerimizi uygun şekilde
yıkayacağız, çapraz bulaşmayı önleyeceğiz, yemekle-
alacağız. İsterse üretildiği rimizi iyi pişireceğiz.”
ilk gün bombaj ya da pas Konuşmasının ardından annelerin sorularını cevapla-
yan Rektör Alişarlı’ya Kadın Aile ve Toplum Hizmet-
oluştursun, artık o gıda leri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr.
Hikmet Yağlı Mavil tarafından teşekkür belgesi takdim
ürünü bozuktur. edildi.
Ocak-Şubat 2022/Sayı 3 27
BAİBÜ BÜLTEN