Page 26 - bultensayi3
P. 26
HABERLER I Ocak-Şubat 2022 I SAYI 3
“Sokakta Satılan Yiyeceklerde Hastalık yacağız. Gramaj-fiyat karşılaştırmasını iyi yapacağız.
Yapan Bakterilerin Çok Fazla Olduğunu Ambalajı düzgün, hava almamış, bombaj yapmamış kon-
Unutmayalım.” serve ve cam ürünleri alacağız. Pas yapmamış olacak.
Yine cam ambalajlı ürünlerin çatlak ya da kırık olmama-
Gıdaları satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar sı gerekiyor. İsterse üretildiği ilk gün bombaj ya da pas
konusunda anneleri bilgilendiren Rektör Alişarlı, özetle oluştursun, artık o gıda ürünü bozuktur. Bütün bunlar
“Eskisi kadar olmamakla birlikte sokakta hâlâ gıda satı- tehlikeli gıda grubuna girer. Gıdaları uygun şartlarda
lıyor. Özellikle pazarlarda belli gıdaların satıldığını görü- saklamak da önemlidir. Donmuş gıdalar, derin donduru-
yoruz. Eskiden çok daha yaygındı ancak çok ciddi kurallar cuda saklanmalıdır. Bir ürün hangi şartlarda saklanması
ve cezalar getirildi. Sokakta satılan yiyeceklerde hasta- gerekiyorsa, o şartlarda satışa sunulması ve saklanması
lık yapan bakterilerin çok fazla olduğunu unutmamamız gerekiyor. Market alışverişlerinde, en son almamız ge-
gerekiyor. Bu yiyecekler aynı zamanda gıda zehirlenme- reken gıdalar, soğuk ve donmuş gıdalardır. Marketten al-
lerine sebebiyet veriyor, risk içeriyor. Satıcılar bazı kim- dığınız ürünleri en geç iki saat içinde eve getirip uygun
sayal maddeleri ve tehlikeli katkı maddelerini, ruhsatsız şartlarda saklamanız lazım. Yine çalışanların eldiven giy-
renklendirici ve koruyucuları yiyeceklerin gösterişlerini mesi ve bunları uygun aralıklarla değiştirmeleri gerekir.
artırmak için, bilinçsizce gıda ürünlerine katabiliyorlar. Çıplak elle gıdalara temas edenleri uyarmak lazım. Satı-
Satıcılar, kişisel hijyen konusunda da yeterince bilgiye cının para üstü aldığı eliyle gıdaya dokunmasına, çapraz
sahip olmayabilirler. Genelde çıplak elle gıdaları poşete bulaşma diyoruz. Bu uyarıyı yapmazsak eğer, bu durum
koyar, tartar, aynı elle parasını alır, o yüzden çıplak elle düzelmiyor. Uyarmazsak üretici de satıcı da bu şekilde
ürün satanlardan, alışveriş yapmamak gerekiyor. Gıda- satış yapmaya devam ediyor. Tabii ki kanun koyucunun
ları üstü açık ve korumasız şekilde satışa sundukları için uyguladığı kurallar var ama unutmayalım bizim de so-
böcek, kemirici hayvanlar ve kuşların gıdaları kirletme rumluluklarımız var.” diye konuştu.
ihtimali vardır.” dedi. Rektör Alişarlı, Mutfakta Gıda Güvenini
“Bombaj Yapmış, Pas Oluşmuş, Kırık Ya Da Sağlayan 10 Altın Kuralı Örneklerle Açıkladı
Çatlak Ambalajlı Ürünler Bozuktur.”
Mutfakta gıda güvenini sağlayan 10 altın kuralı açıklayan
Marketlerde gıda alırken dikkat edilecek hususlara da Rektör Alişarlı, özetle “İlki ellerimizi güzelce yıkamalı-
ayrıntılı şekilde değinen Rektör Alişarlı, “Ambalajlı ürün yız. Çiğ bir ürüne dokunup, ardından pişmiş bir ürüne
olmasına özen göstereceğiz. Son tüketim tarihine mut- dokunursanız büyük bir yanlış yaparsınız. Ürün piştikten
laka bakıp alacağız. Ambalaj bilgilerini muhakkak oku- sonra o ürüne bakteri bulaştırırsanız, bakteri çok hızlı
Ocak-Şubat 2022/Sayı 3
26 BAİBÜ BÜLTEN