Page 26 - bultensayi3
P. 26

HABERLER   I   Ocak-Şubat 2022   I    SAYI 3


































        “Sokakta      Satılan   Yiyeceklerde      Hastalık  yacağız.  Gramaj-fiyat  karşılaştırmasını  iyi  yapacağız.
        Yapan  Bakterilerin  Çok  Fazla  Olduğunu             Ambalajı düzgün, hava almamış, bombaj yapmamış kon-
        Unutmayalım.”                                         serve ve cam ürünleri alacağız. Pas yapmamış olacak.
                                                              Yine cam ambalajlı ürünlerin çatlak ya da kırık olmama-
        Gıdaları satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar   sı gerekiyor. İsterse üretildiği ilk gün bombaj ya da pas
        konusunda anneleri bilgilendiren Rektör Alişarlı, özetle   oluştursun,  artık  o  gıda  ürünü  bozuktur.  Bütün  bunlar
        “Eskisi kadar olmamakla birlikte sokakta hâlâ gıda satı-  tehlikeli  gıda  grubuna  girer.  Gıdaları  uygun  şartlarda
        lıyor. Özellikle pazarlarda belli gıdaların satıldığını görü-  saklamak da önemlidir. Donmuş gıdalar, derin donduru-
        yoruz. Eskiden çok daha yaygındı ancak çok ciddi kurallar   cuda saklanmalıdır. Bir ürün hangi şartlarda saklanması
        ve cezalar getirildi. Sokakta satılan yiyeceklerde hasta-  gerekiyorsa, o şartlarda satışa sunulması ve saklanması
        lık yapan bakterilerin çok fazla olduğunu unutmamamız   gerekiyor.  Market alışverişlerinde, en son almamız ge-
        gerekiyor. Bu yiyecekler aynı zamanda gıda zehirlenme-  reken gıdalar, soğuk ve donmuş gıdalardır. Marketten al-
        lerine sebebiyet veriyor, risk içeriyor. Satıcılar bazı kim-  dığınız ürünleri en geç iki saat içinde eve getirip uygun
        sayal maddeleri ve tehlikeli katkı maddelerini, ruhsatsız   şartlarda saklamanız lazım. Yine çalışanların eldiven giy-
        renklendirici ve koruyucuları yiyeceklerin gösterişlerini   mesi ve bunları uygun aralıklarla değiştirmeleri gerekir.
        artırmak için, bilinçsizce gıda ürünlerine katabiliyorlar.   Çıplak elle gıdalara temas edenleri uyarmak lazım. Satı-
        Satıcılar, kişisel hijyen konusunda da yeterince bilgiye   cının para üstü aldığı eliyle gıdaya dokunmasına, çapraz
        sahip olmayabilirler. Genelde çıplak elle gıdaları poşete   bulaşma diyoruz. Bu uyarıyı yapmazsak eğer, bu durum
        koyar, tartar, aynı elle parasını alır, o yüzden çıplak elle   düzelmiyor. Uyarmazsak üretici de satıcı da bu şekilde
        ürün satanlardan, alışveriş yapmamak gerekiyor. Gıda-  satış yapmaya devam ediyor. Tabii ki kanun koyucunun
        ları üstü açık ve korumasız şekilde satışa sundukları için   uyguladığı kurallar var ama unutmayalım bizim de so-
        böcek, kemirici hayvanlar ve kuşların gıdaları kirletme   rumluluklarımız var.” diye konuştu.
        ihtimali vardır.” dedi.                               Rektör  Alişarlı,  Mutfakta  Gıda  Güvenini
        “Bombaj  Yapmış,  Pas  Oluşmuş,  Kırık  Ya  Da        Sağlayan 10 Altın Kuralı Örneklerle Açıkladı
        Çatlak Ambalajlı Ürünler Bozuktur.”
                                                              Mutfakta gıda güvenini sağlayan 10 altın kuralı açıklayan
        Marketlerde  gıda  alırken  dikkat  edilecek  hususlara  da   Rektör Alişarlı, özetle “İlki ellerimizi güzelce yıkamalı-
        ayrıntılı şekilde değinen Rektör Alişarlı, “Ambalajlı ürün   yız. Çiğ bir ürüne dokunup, ardından pişmiş bir ürüne
        olmasına özen göstereceğiz. Son tüketim tarihine mut-  dokunursanız büyük bir yanlış yaparsınız. Ürün piştikten
        laka bakıp alacağız. Ambalaj bilgilerini muhakkak oku-  sonra o ürüne bakteri bulaştırırsanız, bakteri çok hızlı


          Ocak-Şubat 2022/Sayı 3
    26 BAİBÜ BÜLTEN
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31