Page 24 - bultensayi3
P. 24

HABERLER   I   Ocak-Şubat 2022   I    SAYI 3







                                                               Covid-19 ve hatta kuş gribi

                                                               gibi bulaşıcı hastalıkların
                                                               engellenmesinde de el temizliği

                                                               çok önemlidir.


                                                               Ellerimizi kurallara uygun

                                                               şekilde yıkarsak birçok
                                                               hastalıktan kendimizi koruruz.







        Rektör     Alişarlı,    Anneler      Üniversitede     bazıları oldukça faydalıdır. Faydalı bakteriler sayesinde
        Okulu’nda Gıda Güvenliği Eğitimi Verdi                peynir, yoğurt, sucuk yapar; ekmek, pasta üretiriz. Fay-
                                                              dalı bakteriler olmasaydı, biz bu gıdaları arzu ettiğimiz
        Rektörümüz  Prof.  Dr.  Mustafa  Alişarlı,  “Bilinçli  Anne,   şekilde üretemezdik, geliştiremezdik. Ama bazı bakte-
        Bilinçli Toplum” temasıyla 4’üncü kez düzenlenen Bolu   riler de vardır ki, bunlar sağlımız için tehlikelidir. Bun-
        Abant  İzzet  Baysal  Üniversitesi’nin  örnek  projesi  An-  lar, gıdalardan bizlere bulaşır ve uygun şartlarda üreye-
        neler Üniversitede Okulu eğitim programında, anne ve   rek hastalanmamıza sebep olurlar. Biz bunlara patojen,
        anne adaylarına “Gıda Güvenliği” eğitimi verdi.       hastalık yapan bakteriler diyoruz.” şeklinde konuştu.

        Anneler Üniversitede Okulu projesine gösterdikleri yo-  “Pişirdiğimiz  Yemekleri,  Oda  Sıcaklığında  2
        ğun  ilgiden  dolayı  anne  ve  anne  adaylarına  teşekkür
        eden Rektör Alişarlı, “Öncelikle hepiniz Üniversitemize   Saatten Fazla Tutmamamız Gerekiyor.”
        hoşgeldiniz. Siz değerli anne ve anne adaylarını 4 yıldır   Bakterilerin  bölünerek  çoğaldıklarını  belirten  Rektör
        Üniversitemizde ağırlamaktan onur ve mutluluk duydu-  Alişarlı,  “Üreme  sonunda  sayılarını  ikiye  katlarlar.  Bir
        ğumu belirtmek istiyorum.” dedi. Gıda Güvenliği konu-  bakteri uygun şartlarda 20 dakikada bir bölünür. Uygun
        sunda verdiği eğitime, sokakta satılan ve kaynağı belli   şart dediğim, 35-37 derecelik sıcaklık ve su aktivitesi.
        olmayan ürünleri almamaları konusunda anneleri uya-   Bir bakteri, 1 saat içinde 2 milyona; 12 saat içinde 1
        rarak başlayan Rektör Alişarlı, “Tarım Bakanlığı onaylı   milyarı aşkın sayıya ulaşır. Yani bu kadar kısa süre için-
        ürünler  kontrol  edilmiş  ürünlerdir.  Bu  ürünler,  birçok   de, bu kadar çok çoğalma özelliğine sahiptirler. Asitik
        aşamadan geçtikten sonra piyasaya sürülüyor. Yani rast-  ortamda, tuzlu ortamda, çok sıcak ya da çok soğuk or-
        gele ürünler değil bunlar. Üretimleri teknolojik sistem-  tamlarda  canlı  kalma  kabiliyetine  sahiptirler.  Bu  mik-
        lerle denetlenerek yapılıyor. Sokaktan alınan herhangi   roorganizmaların  en  sevdiği  sıcak  aralığı  ise,  5  ila  65
        bir ürün yerine, Tarım Bakanlığı denetimli bu ürünlerin   derece  arasıdır.  Bu  aralığa  ‘tehlikeli  aralık’  diyoruz.
        tüketilmesinde fayda vardır.” diye konuştu.           Bakteriler, 5 derecenin altında ölmezler ama çoğalma-

        Mikroorganizmaların gıda güvenliğine etkilerini anlatan   larını yavaşlatırlar. 70-75 derecenin üzerindeki sıcaklık-
        Rektör Alişarlı, özetle “Mikroorganizmalar gözle görül-  larda  ise  ölmeye  başlarlar.  Bu  iki  sıcaklık  aralığı,  çok
        meyen, küçük canlılardır. Bunlar her yerde vardır. Hava   tehlikelidir. O yüzden pişirdiğimiz yemekleri, oda sıcak-
        ve gıdalarda bile bu bakteriler mevcuttur. Bakterilerin   lığında 2 saatten fazla tutmamamız gerekiyor. Mutlaka
        bulunmadığı bir yer neredeyse yoktur. Sadece çok yük-  buzdolabında muhafaza etmemiz gerekiyor.” ifadelerini
        sek sıcaklıktaki ortamlarda ve asitik ortamlarda olmaya-  kullandı.
        bilir. Bütün bakteriler zararlı değildir. Hatta bunlardan


          Ocak-Şubat 2022/Sayı 3
    24 BAİBÜ BÜLTEN
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29