Page 24 - bultensayi3
P. 24
HABERLER I Ocak-Şubat 2022 I SAYI 3
Covid-19 ve hatta kuş gribi
gibi bulaşıcı hastalıkların
engellenmesinde de el temizliği
çok önemlidir.
Ellerimizi kurallara uygun
şekilde yıkarsak birçok
hastalıktan kendimizi koruruz.
Rektör Alişarlı, Anneler Üniversitede bazıları oldukça faydalıdır. Faydalı bakteriler sayesinde
Okulu’nda Gıda Güvenliği Eğitimi Verdi peynir, yoğurt, sucuk yapar; ekmek, pasta üretiriz. Fay-
dalı bakteriler olmasaydı, biz bu gıdaları arzu ettiğimiz
Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, “Bilinçli Anne, şekilde üretemezdik, geliştiremezdik. Ama bazı bakte-
Bilinçli Toplum” temasıyla 4’üncü kez düzenlenen Bolu riler de vardır ki, bunlar sağlımız için tehlikelidir. Bun-
Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin örnek projesi An- lar, gıdalardan bizlere bulaşır ve uygun şartlarda üreye-
neler Üniversitede Okulu eğitim programında, anne ve rek hastalanmamıza sebep olurlar. Biz bunlara patojen,
anne adaylarına “Gıda Güvenliği” eğitimi verdi. hastalık yapan bakteriler diyoruz.” şeklinde konuştu.
Anneler Üniversitede Okulu projesine gösterdikleri yo- “Pişirdiğimiz Yemekleri, Oda Sıcaklığında 2
ğun ilgiden dolayı anne ve anne adaylarına teşekkür
eden Rektör Alişarlı, “Öncelikle hepiniz Üniversitemize Saatten Fazla Tutmamamız Gerekiyor.”
hoşgeldiniz. Siz değerli anne ve anne adaylarını 4 yıldır Bakterilerin bölünerek çoğaldıklarını belirten Rektör
Üniversitemizde ağırlamaktan onur ve mutluluk duydu- Alişarlı, “Üreme sonunda sayılarını ikiye katlarlar. Bir
ğumu belirtmek istiyorum.” dedi. Gıda Güvenliği konu- bakteri uygun şartlarda 20 dakikada bir bölünür. Uygun
sunda verdiği eğitime, sokakta satılan ve kaynağı belli şart dediğim, 35-37 derecelik sıcaklık ve su aktivitesi.
olmayan ürünleri almamaları konusunda anneleri uya- Bir bakteri, 1 saat içinde 2 milyona; 12 saat içinde 1
rarak başlayan Rektör Alişarlı, “Tarım Bakanlığı onaylı milyarı aşkın sayıya ulaşır. Yani bu kadar kısa süre için-
ürünler kontrol edilmiş ürünlerdir. Bu ürünler, birçok de, bu kadar çok çoğalma özelliğine sahiptirler. Asitik
aşamadan geçtikten sonra piyasaya sürülüyor. Yani rast- ortamda, tuzlu ortamda, çok sıcak ya da çok soğuk or-
gele ürünler değil bunlar. Üretimleri teknolojik sistem- tamlarda canlı kalma kabiliyetine sahiptirler. Bu mik-
lerle denetlenerek yapılıyor. Sokaktan alınan herhangi roorganizmaların en sevdiği sıcak aralığı ise, 5 ila 65
bir ürün yerine, Tarım Bakanlığı denetimli bu ürünlerin derece arasıdır. Bu aralığa ‘tehlikeli aralık’ diyoruz.
tüketilmesinde fayda vardır.” diye konuştu. Bakteriler, 5 derecenin altında ölmezler ama çoğalma-
Mikroorganizmaların gıda güvenliğine etkilerini anlatan larını yavaşlatırlar. 70-75 derecenin üzerindeki sıcaklık-
Rektör Alişarlı, özetle “Mikroorganizmalar gözle görül- larda ise ölmeye başlarlar. Bu iki sıcaklık aralığı, çok
meyen, küçük canlılardır. Bunlar her yerde vardır. Hava tehlikelidir. O yüzden pişirdiğimiz yemekleri, oda sıcak-
ve gıdalarda bile bu bakteriler mevcuttur. Bakterilerin lığında 2 saatten fazla tutmamamız gerekiyor. Mutlaka
bulunmadığı bir yer neredeyse yoktur. Sadece çok yük- buzdolabında muhafaza etmemiz gerekiyor.” ifadelerini
sek sıcaklıktaki ortamlarda ve asitik ortamlarda olmaya- kullandı.
bilir. Bütün bakteriler zararlı değildir. Hatta bunlardan
Ocak-Şubat 2022/Sayı 3
24 BAİBÜ BÜLTEN