Page 25 - bultensayi3
P. 25
HABERLER I Ocak-Şubat 2022 I SAYI 3
“Gıda Zehirlenmesi Sık Rastlanan Bir numuza dokunuruz, para alışverişi yaparız, birbirimizle
Durumdur Ancak Hastanelerde Bununla İlgili tokalaşırız. Ardından da bu ellerimizle gıdalara doku-
Veriler Azdır.” nuruz. El temizliği, tüm hastalıkların önlenmesinde en
temel faktörlerden biridir. Covid-19 ve hatta kuş gribi
Rektör Alişarlı, bakterilerin özellikleri hakkında bilgi ve- gibi bulaşıcı hastalıkların engellenmesinde de el temiz-
rerek sürdürdüğü konuşmasında, “Bakteriler tek başla- liği çok önemlidir. En kirli organımız elimizdir. Ellerimi-
rına hareket edemezler. Bir yerden başka bir yere, bir zi kurallara uygun şekilde yıkarsak birçok hastalıktan
aracı eşliğinde taşınırlar. Bu aracılar; insanlar, hayvanlar kendimizi koruruz. Peki ellerimizi nasıl temizleriz? Sa-
ve kirli alet ve ekipmanlardır. Bakterinin gıdaya bulaş- bun bir dezenfektan madde değildir. Sabun da üzerin-
masının sakıncalarının neler olduğuna bakarsak, bakte-
riler çok hızlı bir şekilde çoğalıyorlar ve bunlar arasında de bakteri taşıyabilir. Bu nedenle sabunu kullandıktan
hastalık yapanları var. Aynı zamanda, çoğaldığında gı- sonra nemli bir ortamda bırakmamamız gerekiyor. Sabu-
dayı bozanlar var. Bunlar, gıdaların kimyasal yapılarını nun mutlaka kuru olması gerekiyor. Yine suyun mutlaka
bozuyorlar. Asitik ortam, ekşime, tat bozukluğu, koku temiz olması gerekir. Bazı bakterileri ellerimizi yıkaya-
değişikliğine yok açıyorlar. Bizler ya bakterinin kendi- rak temizleyebiliriz ama bazı bakteriler de kıl kökleri-
si nedeniyle ya da gıda içerisinde oluşan toksinler yani ne yapışırlar. Fabrikalarda paketleme yapan insanların
zehirlerden dolayı hastalanırız. Gıda zehirlenmelerinde eldiven, maske ve bone takma sebebi de budur. Sabunla
kişide ağrı, kusma, bazen ateş ve baş dönmesi gibi şika- yıkamak yaklaşık yüzde 95 oranında el temizliği sağlar,
yetler kaçınılmazdır. Genelde hastanelerde gıda zehir- bütün bakterileri elimizden uzaklaştırmaz. Tırnak uçları
lenmelerine ait veriler çok azdır. Aslında çok sık gıda ze- ve parmak aralarının da temizliği bu yüzden önemlidir.
hirlenmesi görülür. Ama genelde ‘ayaklarımı üşüttüm’, Ellerinizi aşağı tutarak yıkamanız en doğrusudur. Böyle-
‘cereyanda kaldım’ gibi nedenleri söyleriz. Ama bu ra- ce suyun dirseklerden akarak ellerinize geri gelmesini
hatsızlıkların bazılarının sebebi aslında gıda zehirlenme- önlemiş olursunuz. Yıkama ve kurutma işlemi sırasında
sidir. Genelde ayağımızı sıcak, başımızı serin tutarsak eller mutlaka aşağı doğru tutulmalıdır. Sağlık Bakanlı-
her türlü hastalıktan korunacağımızı düşünürüz. Tabii ki
öyle değildir.” diye konuştu. ğı’nın doğru el yıkama ile ilgili yayınladığı videolar var-
dır. Bunları da izleyebilirsiniz. Elinizde yüzük ya da saat
“Bakterinin Gıdaya Bulaşmasını Önlemek varsa, ellerinizi yıkarken bunları çıkarmanız en doğru-
Gerekiyor.” sudur. Ama çıkarmak istemiyorsak, bunların cilde temas
ettikleri yerlerin de mutlaka yıkanması gerekir. Yıkadık-
Gıda zehirlenmelerinden korunmak için alınacak çok ba- tan sonra da ellerimizi nemli bırakmamak gerekir. Çünkü
sit tedbirler olduğunu vurgulayan Rektör Alişarlı, “Bun-
lardan biri mikroorganizmaları gıdalardan uzak tutmak nemli bölgelerde bakteri çoğalır. Yine, umumi yerlerde
yani bakterinin gıdaya bulaşma yollarını önlemek. Mikro- ellerimizi kurulamak için kağıt havlu kullanacağız. Elle-
organizmaların çoğalmalarını yavaşlatmak. Gıdaları buz- rimizi yıkadıktan sonra saçımıza ya da üstümüze sürme-
dolabında 5 derecenin altında saklarsak, bakterilerin gı- memiz gerekir. Çünkü başa döneriz, ellerimizi tekrar kir-
daların üzerindeki çoğalma hızlarını yavaşlatmış oluruz. letmiş oluruz. Evde de kişisel kullandığımız havlumuzun
Gıdaları yeterince pişirirsek, spor bakterileri hariç pato- olmasında fayda var. Bizim kültürümüzde sağ el temiz
jen bakterilerin tamamını bertaraf etmiş oluruz.” dedi. kalır. Bu yüzden kapı kolları, musluk başları sağ elle açı-
lıp kapanmalıdır. Buna dikkat etmezseniz, elinizi yıkayıp
“El Temizliği, Tüm Hastalıkların Önlenmesinde musluğu kapattığınızda, musluk başındaki bütün bakte-
En Temel Faktörlerden Biridir.” rileri elinize geri alırsınız. Yemekten önce ve sonra, bu-
run ve saçlara dokunduktan sonra, para alışverişinden
Gıda güvenliğinde, el temizliğinin önemine vurgu yapan
sonra, tuvalete girerken ve tuvaletten çıktıktan sonra,
Rektör Alişarlı, özetle şöyle konuştu: hayvanları sevdikten sonra, çiğ gıdalara dokunduktan
“Bulaşmalar en çok elimiz aracılığıyla olur. Çünkü en sonra, çöpleri attıktan, öksürdükten veya hapşırdıktan
çok teması elimizle yaparız. Kulağımıza, saçımıza, bur- sonra muhakkak ellerimizi yıkamalıyız.”
Ocak-Şubat 2022/Sayı 3 25
BAİBÜ BÜLTEN