Page 25 - bultensayi3
P. 25

HABERLER   I   Ocak-Şubat 2022   I    SAYI 3




        “Gıda     Zehirlenmesi      Sık   Rastlanan     Bir  numuza dokunuruz, para alışverişi yaparız, birbirimizle
        Durumdur Ancak  Hastanelerde  Bununla  İlgili         tokalaşırız.  Ardından  da  bu  ellerimizle  gıdalara  doku-
        Veriler Azdır.”                                       nuruz. El temizliği, tüm hastalıkların önlenmesinde en
                                                              temel faktörlerden biridir. Covid-19 ve hatta kuş gribi
        Rektör Alişarlı, bakterilerin özellikleri hakkında bilgi ve-  gibi bulaşıcı hastalıkların engellenmesinde de el temiz-
        rerek sürdürdüğü konuşmasında, “Bakteriler tek başla-  liği çok önemlidir. En kirli organımız elimizdir. Ellerimi-
        rına hareket edemezler. Bir yerden başka bir yere, bir   zi  kurallara  uygun  şekilde  yıkarsak  birçok  hastalıktan
        aracı eşliğinde taşınırlar. Bu aracılar; insanlar, hayvanlar   kendimizi koruruz. Peki ellerimizi nasıl temizleriz? Sa-
        ve kirli alet ve ekipmanlardır. Bakterinin gıdaya bulaş-  bun bir dezenfektan madde değildir. Sabun da üzerin-
        masının sakıncalarının neler olduğuna bakarsak, bakte-
        riler çok hızlı bir şekilde çoğalıyorlar ve bunlar arasında   de  bakteri  taşıyabilir.  Bu  nedenle  sabunu  kullandıktan
        hastalık  yapanları  var. Aynı  zamanda,  çoğaldığında  gı-  sonra nemli bir ortamda bırakmamamız gerekiyor. Sabu-
        dayı bozanlar var. Bunlar, gıdaların kimyasal yapılarını   nun mutlaka kuru olması gerekiyor. Yine suyun mutlaka
        bozuyorlar. Asitik  ortam,  ekşime,  tat  bozukluğu,  koku   temiz olması gerekir. Bazı bakterileri ellerimizi yıkaya-
        değişikliğine  yok  açıyorlar.  Bizler  ya  bakterinin  kendi-  rak temizleyebiliriz ama bazı bakteriler de kıl kökleri-
        si nedeniyle ya da gıda içerisinde oluşan toksinler yani  ne yapışırlar. Fabrikalarda paketleme yapan insanların
        zehirlerden dolayı hastalanırız. Gıda zehirlenmelerinde  eldiven, maske ve bone takma sebebi de budur. Sabunla
        kişide ağrı, kusma, bazen ateş ve baş dönmesi gibi şika-  yıkamak yaklaşık yüzde 95 oranında el temizliği sağlar,
        yetler kaçınılmazdır. Genelde hastanelerde gıda zehir-  bütün bakterileri elimizden uzaklaştırmaz. Tırnak uçları
        lenmelerine ait veriler çok azdır. Aslında çok sık gıda ze-  ve parmak aralarının da temizliği bu yüzden önemlidir.
        hirlenmesi görülür. Ama genelde ‘ayaklarımı üşüttüm’,   Ellerinizi aşağı tutarak yıkamanız en doğrusudur. Böyle-
        ‘cereyanda kaldım’ gibi nedenleri söyleriz. Ama bu ra-  ce  suyun  dirseklerden  akarak  ellerinize  geri  gelmesini
        hatsızlıkların bazılarının sebebi aslında gıda zehirlenme-  önlemiş olursunuz. Yıkama ve kurutma işlemi sırasında
        sidir.  Genelde  ayağımızı  sıcak,  başımızı  serin  tutarsak   eller  mutlaka  aşağı  doğru  tutulmalıdır.  Sağlık  Bakanlı-
        her türlü hastalıktan korunacağımızı düşünürüz. Tabii ki
        öyle değildir.” diye konuştu.                         ğı’nın doğru el yıkama ile ilgili yayınladığı videolar var-
                                                              dır. Bunları da izleyebilirsiniz. Elinizde yüzük ya da saat
        “Bakterinin  Gıdaya  Bulaşmasını  Önlemek  varsa, ellerinizi yıkarken bunları çıkarmanız en doğru-
        Gerekiyor.”                                           sudur. Ama çıkarmak istemiyorsak, bunların cilde temas
                                                              ettikleri yerlerin de mutlaka yıkanması gerekir. Yıkadık-
        Gıda zehirlenmelerinden korunmak için alınacak çok ba-  tan sonra da ellerimizi nemli bırakmamak gerekir. Çünkü
        sit tedbirler olduğunu vurgulayan Rektör Alişarlı, “Bun-
        lardan biri mikroorganizmaları gıdalardan uzak tutmak   nemli bölgelerde bakteri çoğalır. Yine, umumi yerlerde
        yani bakterinin gıdaya bulaşma yollarını önlemek. Mikro-  ellerimizi kurulamak için kağıt havlu kullanacağız. Elle-
        organizmaların çoğalmalarını yavaşlatmak. Gıdaları buz-  rimizi yıkadıktan sonra saçımıza ya da üstümüze sürme-
        dolabında 5 derecenin altında saklarsak, bakterilerin gı-  memiz gerekir. Çünkü başa döneriz, ellerimizi tekrar kir-
        daların üzerindeki çoğalma hızlarını yavaşlatmış oluruz.   letmiş oluruz. Evde de kişisel kullandığımız havlumuzun
        Gıdaları yeterince pişirirsek, spor bakterileri hariç pato-  olmasında fayda var. Bizim kültürümüzde sağ el temiz
        jen bakterilerin tamamını bertaraf etmiş oluruz.” dedi.  kalır. Bu yüzden kapı kolları, musluk başları sağ elle açı-
                                                              lıp kapanmalıdır. Buna dikkat etmezseniz, elinizi yıkayıp
        “El Temizliği, Tüm Hastalıkların Önlenmesinde  musluğu kapattığınızda, musluk başındaki bütün bakte-
        En Temel Faktörlerden Biridir.”                       rileri elinize geri alırsınız. Yemekten önce ve sonra, bu-
                                                              run  ve  saçlara  dokunduktan  sonra,  para  alışverişinden
        Gıda güvenliğinde, el temizliğinin önemine vurgu yapan
                                                              sonra, tuvalete girerken ve tuvaletten çıktıktan sonra,
        Rektör Alişarlı, özetle şöyle konuştu:                hayvanları  sevdikten  sonra,  çiğ  gıdalara  dokunduktan

        “Bulaşmalar  en  çok  elimiz  aracılığıyla  olur.  Çünkü  en  sonra, çöpleri attıktan, öksürdükten veya hapşırdıktan
        çok teması elimizle yaparız. Kulağımıza, saçımıza, bur-  sonra muhakkak ellerimizi yıkamalıyız.”


                                                                                                Ocak-Şubat 2022/Sayı 3  25
                                                                                                BAİBÜ BÜLTEN
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30