Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın üyesi olduğu Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS) ile bazı yayıncılar arasında Read and Publish (Oku ve Yayınla) anlaşması gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda BAİBÜ mensupları aşağıda detaylı bilgileri paylaşılan yayıncıların dergilerinde yayın yapmaları halinde, makalelerini makale işlem ücreti ödemeksizin açık erişim yayınlayabileceklerdir.
Veritabanlarının bilgileri ve konuyla ilgili detaylar aşağıda verilmiştir :
OKU & YAYINLA (READ & PUBLISH) İLE MAKALE İŞLEM BEDELİ ÖDEMEDEN AÇIK ERİŞİM YAYIN YAPMA İMKANI
American Chemical Society (ACS)
Abonelik paketinde sunulan 15’i açık erişim olmak üzere 83 derginin tümünde açık erişim olarak makalelerinizi yayımlayabilirsiniz.
- Tümüyle açık erişim olan dergilerde (OA) -15 adet dergi- makale kabulü alınması durumunda yazarlarınızdan makale işlem ücreti alınmayacaktır.
- Abonelik ile sunulan 68 derginin tümünde yine makale yayın kabulü alan yazarlarımız dilerlerse makalelerini açık erişim yayımlayabilmektedirler. Bu tercih yazara dergi tarafından sunulur.
- Üniversite olarak 15 makalelik kotamız bulunmaktadır.
-Dergi listesine buradan ULAŞABİLİRSİNİZ.
-Anlaşma ayrıntıları ve AE makale yayımlama kılavuzu için TIKLAYINIZ.
IOP Publishing
Altın Açık Erişim ve Hibrid dergilerde makalenizi ücretsiz olarak (Makale İşlem Bedeli – MİB (Article Proccessing Charge – APC) yayımlayabilirsiniz.
- Yayımlanacak makale sayısında herhangi bir sınırlama olmayacaktır.
-Dergi listesine buradan ULAŞABİLİRSİNİZ.
-Anlaşma ayrıntıları ve AE makale yayımlama kılavuzu için TIKLAYINIZ.
Detaylı bilgi için info@eazysolutions.com.tr
Oxford University Press
Oxford Journals Online 2023 Dergi Koleksiyonu içerisinde alan Hybrid dergilerde, Makale İşlem Bedeli – APC alınmadan açık erişim yayın yapabileceklerdir.
- Açık Erişim dergiler ise yüksek maliyetleri sebebiyle anlaşma dışında bırakılmıştır.
-Anlaşma kapsamındaki 2023 Read&Publish dergi listesi buradan erişebilirsiniz.
-Anlaşma ayrıntıları ve AE makale yayımlama kılavuzu için TIKLAYINIZ.
Detaylı bilgi için info@eazysolutions.com.tr
SAGE
Sage veri tabanı, beşeri bilimler, sosyal bilimler, tıp, ticaret, bilim ve teknoloji, iletişim, eğitim, yönetim ve organizasyon, malzeme bilimi, kriminoloji, hemşirelik ve sağlık bilimleri, siyaset, politika, psikoloji, sosyoloji, kentsel araştırmalar ve şehir planlama gibi konularda 1000’den fazla dergiye tam metin erişim olanağı sunmaktadır.
2023 yılı itibari ile Gazi Üniversitesi yazarlarının SAGE veri tabanındaki SAGE Choice dergilerinde Açık Erişim yayın yapmak için ödeyecekleri APC (Makale İşleme Ücreti) £200 (bu tutar yazara aittir) olarak sabit tutulmuştur. (Standart APC ücreti £2.200’dır ve üye olan kurumlara indirim uygulanmaktadır).
Yayınlarınızı ilgili dergilere gönderirken kurum mail adresiniz ile süreci yürütmeniz gerekmektedir.
Makalelerin kabul tarihi mevcut anlaşma dönemi içinde olmalıdır. (01.01.2023 – 31.12.2023)
-SAGE dergi listesi için 2023 Hybrid Dergi Listesi
Detaylar için tıklayınız.
WILEY
Wiley Açık Erişim (AE) Anlaşması kapsamında, Türkiye’deki bütün üniversiteler, Wiley yayınevinin yaklaşık 1367 e-dergisine erişim sağlamaya devam edecektir. Bununla birlikte, EKUAL Üyesi kurumların yazarlarının, Web of Science (WOS)’da yer alan,Q1 ve Q2 Grubu Wiley Hibrit ve Wiley Gold Dergilerinde (Hindawi hariç) “Research Article”, “Review Article”, “Data Article” ve “Rapid Publicaition” türündeki yayınları AE desteği kapsamında olacaktır. EKUAL Üyesi Kurum araştırmacılarınca, kapsam içindeki Wiley dergilerine gönderilmiş ve kabul edilmiş yayınları, yazarın istemesi halinde, Makale İşlem Ücreti (APC) ödenmeden, “Açık Erişim”li yayımlanması mümkün olacaktır.
Yıllık AE makale yayımlama kotasının bitmesi durumunda, ilgili yayının yazarı, makalesini AE olarak yayımlatmak isterse APC ücretini kendisinin ya da fon sağlayıcı kurumunun ödemesi gerekmektedir.
Anlaşma şartlarına göre kurumlar için bir “AE makale kota tahsisi” yapılmayacaktır. Söz konusu dergilerde makalesi kabul edilen yazarın yayını, yazarın istemesi halinde, “ilk gelen sıraya girer” kuralına uygun olarak sıraya girecek ve halihazırda kotada AE makale yayımlatma hakkı bulunması durumunda, makalenin AE yayımlanması için ULAKBİM tarafından onay verilecektir.
- AE makale yayımlama desteği yapılacak dergi listesi için tıklayınız.
- AE makale yayımlama desteği yapılacak dergi listesi için tıklayınız.
AE desteği verilecek yayınlarla ilgili olarak; hibrit dergilerdeki yayınların 01 Ocak 2023 ve sonrası kabul edilmiş olması yeterlidir, altın açık erişim dergilerde ise 01 Ocak 2023 ve sonrasında gönderilmiş ve kabul edilmiş olmalıdır.
Yukarıda bahsedilen dergi grubu ve yayın türünde olan ve kotada AE makale yayımlatma hakkı olması halinde AE desteği sağlanacak yayının, yazarlarından birinin EKUAL Üyesi kurum çalışanı olması ve yayındaki ismi altında üye kurum adının geçmesi yeterlidir.
Wiley’e makale başvurusu yaparken, başvuru formlarına kurumsal eposta adreslerinin kaydedilmesi AE onay süreçlerinin sorunsuz işlemesi açısında önemlidir.
Detaylı Bilgi için Web Sitemizi, Sosyal Medya Hesaplarımızı ve Güncel Eğitim Takvimimizi Takip Edebilirsiniz.
http://kddb.ibu.edu.tr/egitim-hizmetleri/egitim-takvimi