Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu ile Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün organize ettiği Yabancı Dil Eğitiminde Sorunlar, Çözüm Önerileri ve İyi Uygulamalar Çalıştayı Kültür Merkezi Pembe Salonda gerçekleştirildi.
Yabancı dil öğretimi ve öğreniminde karşılaşılan sorunlarla ilgili çözüm önerilerini tartışma, raporlama ve fikir alışverişini amaçlayan çalıştaya BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı, BAİBÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mesut Kuleli, BAİBÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Özlem Karakış, akademisyenler ve Bolu’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda eğitim veren 77 yabancı dil öğretmeni katıldı.
Karakış: “Yabancı Dil Çağı Yakalayabilmek İçin Olmazsa Olmaz”
Çalıştayın açılış konuşmasını BAİBÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Özlem Karakış yaptı. Karakış, yabancı dil bilmenin önemine vurgu yaparak yabancı dil bilmenin çağı yakalayabilmek için olmazsa olmaz bir koşul olduğunu, yaklaşık 2 asırdır ülkemizde yabancı dil eğitimi verildiğini belirtti. Karakış tüm katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.
Kuleli: “İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça, İtalyanca ve İspanyolca Eğitim Veriyoruz”
BAİBÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mesut Kuleli yaptığı konuşmasında BAİBÜ Yabancı Diller Yüksekokulu hakkında bilgi verdi. Yabancı Diller Yüksekokulu’nun İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça, İtalyanca ve İspanyolca dillerinde eğitim verdiğini dile getiren Kuleli, çalıştayın faydalı olmasını temenni ederek sözlerini bitirdi.
Sarıcı: “Her Dil Bir Kültür ve Medeniyette Doğar ve Orada Şekillenir”
Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı konuşmasında, bilişim ve teknolojinin Dünya’yı küçük bir köye çevirdiğini ve bu sebeple yabancı dil öğrenmenin önemli olduğunun altını çizdi. Metotların, materyallerin ve araçların teknolojiyle birlikte hızla değiştiğini ifade eden Sarıcı, düzenlenen çalıştayın değişimi yakalamak açısından önemine değindi. “Her dil bir kültür ve medeniyette doğar ve orada şekillenir” diyen Sarıcı, “Dil öğretiminin yanında çocuklarımızı o dilin beraberinde getireceği kültür erozyonundan korumamız önemli” dedi. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Sarıcı, çalıştayın başarılı olmasını temenni ederek konuşmasını bitirdi.
Gündüz: “Başarılı ve Büyük Bir Ülke Olabilmek İçin En Az Bir Dil Bilmek Gerekiyor”
BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz yaptığı konuşmada, yabancı dil öğrenmenin hayatımız boyunca verdiğimiz kararlar içerisinde en önemlilerinden olduğunu, uzun süre boyunca ciddiyetle emek verilmesi gereken bu sürecin metotlarının ve yöntemlerinin önemine dikkat çekti. Gündüz; “İçinde bulunduğumuz çağ, bilgi çağı olarak fiili sınırların olmadığı bir döneme işaret etmektedir. Bu çağın zorunluluğu olan bilginin paylaşılması ancak ortak olarak kullanılan diller sayesinde mümkün olabilmektedir. Bugün dünyada başarılı ve büyük bir ülkenin temsilcisi olabilmek için en az bir, hatta iki yabancı dili iyi düzeyde bilmekle mümkündür.” dedi. Çalıştayın Bolu’ya ve ülkemize faydalı olacağına inandığını dile getiren Gündüz, katılımcılara başarılar dileyerek konuşmasını noktaladı.
Çalıştayda Doç. Dr. Sedat Akayoğlu “Bilgi ve İletişim Teknolojileri İle İngilizce Öğretiminde Etkinlik Tasarlama” ve Doç. Dr. Abdullah Coşkun “Sınıf Dışı İngilizce Dil Öğrenimi: Farklı Bir Bakış Açısı” konularında sunum yaptı.
Çalıştayda yapılan sunumların sonrasında Doç. Dr. Rengim Sine Nazlı Moderatörlüğünde “Dil Eğitiminde Yeni Medya”, MEB Öğretmeni A. Hande Dağdeviren Moderatörlüğünde “Uluslararası Proje Yürütücülüğü”, Dr. Öğr. Gör. Fulya Kurtuluş Ünalan Moderatörlüğünde “Çok Kültürlü ve Dezavantajlı Gruplara Dil Eğitimi”, Doç. Dr. Ş. Anıl Rakıcıoğlu Söylemez Moderatörlüğünde “İçerik ve Hazırbulunuşluk Uyumu” konularında çalıştay gerçekleştirildi.
Çalıştayın kapanışında tüm katılımcılar çalıştayın çok faydalı olduğu ve önümüzdeki yıllarda tekrar edilmesi konusunda hemfikir oldu.