Geleneksel BAMER Konferansları kapsamında bu hafta, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki yıkıcı depremden etkilenip Bolu’ya yerleşen kardeşlerimizin deneyimlerine ilişkin akademisyenlerimizin yaptığı çalışma ele alındı.
Tarihi Gülezler Konağı’nda düzenlenen konferansa; Vali Yardımcısı Fatih Damatlar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Karaca, Seben Belediye Başkanı Fatih Kavak, BAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Zuhal Güler ve Dr. Öğr. Üyesi Ali Babahan, Bolu’ya yerleşen kardeşlerimizin deprem öncesi, ânı ve sonrasında yaşadıklarını ve düşüncelerini içeren çalışmanın hedef, yöntem ve sonuçlarını paylaştılar.
“Depremin depremi” olarak niteledikleri çalışma hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Zuhal Güler, Depremin hayatlarına en önemli etkisi “düzen bozulması” kavramıyla ifade edilmiştir. Bunda kuşkusuz bambaşka bir şehirde, bambaşka bir hayata adım atmalarının etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Hem gelir kaybı hem sosyal çevre kaybı yaşamışlardır.” diye konuştu.
“Deprem mağdurları, depremi yaşamayanların kendilerini anlamadıklarını ifade ediyorlar
Depremin hayata bakış açısını kısmen değiştirdiğini kaydeden Güler, özetle “Depremi yaşarken korku, çaresizlik ve sonrasında kendilerini suçlu, göçmen ve mağdur olarak hissetmişler. Depremi; ses, karanlık, soğuk, ölüm olarak hatırlıyorlar. Depremi konuşmak ve o âna dönmek istememektedirler. Depremi yaşamayanların kendilerini anlamadıklarını ifade etmişlerdir.” değerlendirmesinde bulundu.
Dr. Öğr. Üyesi Ali Babahan ise, depremden etkilenen bireylerin beklentilerinin neler olduğuna değinerek, Bolu’da yaşamaktan genel olarak memnun olduklarını, AFAD ve benzeri kurumların deprem sonrasında krizi güzel bir şekilde yönettiklerini anlattı. Depremin yarattığı sonuçların olumlu ve olumsuz yanlarını örnekler üzerinden değerlendirdi.
Soru cevap bölümünün ardından akademisyenlerimize teşekkür belgesi verildi.