Göz enfeksiyonları için dut meyvesinden şampuan  

    Üniversitemizde, göz hijyenini sağlamak ve gözde oluşan enfeksiyon hastalıklarını tedavi etmek amacıyla, göz enfeksiyonlarında önerilen ve içeriğinde farklı kimyasallar bulunan bebek şampuanları yerine dut meyvesinden, zararlı kimyasallar içermeyen doğal bir şampuan geliştirildi. Prototipi üretilen ürünün, patent ve seri üretim çalışmaları devam ediyor.

    Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Soydan danışmanlığında, Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Hakan Kurt öncülüğünde, doktora sonrası araştırmacı Dr. Cansu Kara Öztabağ ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ömer Türkmen’in desteğiyle çalışmalarını yürüten ve Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda ihtisas yapan Dr. Derya Pekyürek, göz hijyeninin sağlanması ve göz enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmak üzere dut meyvesinden doğal bir şampuan geliştirdiklerini söyledi.

    Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Dr. Pekyürek, insanların göz kliniklerine en çok göz enfeksiyonu şikayetiyle başvurduğunu, her yaştan insanın göz enfeksiyonu geçirebildiğini, hastalara tedavinin ilk adımı olarak sağlıklı göz çevresinin sağlanmasını önerdiklerini söyledi.

    “Bebek şampuanları, hassas göz yüzeyine zarar verebiliyor.”

    Birçok göz doktorunun göz çevresi hijyeninin sağlanması amacıyla hastalarına bebek şampuanı önerdiğine, bu ürünlerin ise gözde yanma, batma, kaşıntı, kuruluk ve tahrişe neden olabildiğine dikkati çeken Dr. Pekyürek, “Bebek şampuanları, hassas göz yüzeyine zarar verebilen, gözyaşı filmini dengesizleştirebilen sabunlar, köpürtücüler ve deterjanlar içermektedir. Biz çalışmamızda, hassas göz ve göz çevresiyle uyumlu, daha düşük konsantrasyonda, iyi ve uzun süre etkili, düşük maliyetli, hastaların kolaylıkla kullanabilecekleri, tedavi edici özelliğe sahip tıbbi bir ürün ortaya koyma hedefiyle yola çıktık.” dedi.

    Eskiden, göz çevresi temizliği ve enfeksiyon tedavisi için dut yaprağından kaynatılarak hazırlanan solüsyonların kullanıldığını, kendilerinin de çalışmalarında bundan esinlendiklerini anlatan Dr. Pekyürek, deneysel çalışmalar sonucu karadut ve beyaz dutta bulunan, antimikrobiyal ve antioksidan etkinliğe sahip “gallik asit” ile gözdeki dokularda hücre canlılığını arttırıcı etkisini gözlemledikleri “oxyresveratrol” maddesini formülize ederek, göz çevresi şampuanını Üniversitemiz Farmakoloji Anabilim Dalı öncülüğünde ürettiklerini vurguladı.

    “Ürünümüzü ‘Dutun Mucizesi’ olarak isimlendiriyoruz.”

    Başta gözde çapaklanma ve iltihaplanmaya sebep olan göz enfeksiyonları olmak üzere hem tedavi edici hem de semptomları azaltıcı özelliğe sahip bir ürün ortaya çıkardıklarını kaydeden Dr. Pekyürek, “Yerli ve milli kaynaklar kullanılarak, her yaştan kişinin uygulayabileceği, hedef kitlesi çok geniş bir ürün ortaya çıkardık. Şu an ürünümüzün patent alma aşamasında çalışmalarını yürütüyoruz. Ürünümüzü ‘Dutun Mucizesi’ olarak isimlendiriyoruz. Çünkü, dut bitkisinin tarihsel önemi ve yaptığımız deneysel çalışmalarda elde ettiğimiz sonuçlar, ürünümüzdeki kararlılığımızı desteklemektedir.” diye konuştu.

    Dr. Pekyürek, ürünün şampuan şeklinde prototipini ürettiklerini, şampuan dışında temizleme pamuğu ya da bakım jeli gibi kurulama ihtiyacı istemeyen ürünleri geliştirmek için de çalışmalara devam ettiklerini sözlerine ekledi.


    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/kv9r
    Önceki İçerikBAİBÜ Bülten 21. Sayı Yayında
    Sonraki İçerik6.Asliye Ceza Hâkimi Ramazan Kılıç’tan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya ziyaret