Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Bölgesel Kalkınma Faaliyetleri kapsamında ve Bolu Valiliği uhdesinde geliştirilen, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) tarafından desteklenmeye hak kazanan, ortakları arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin de (BAİBÜ) olduğu 3 istihdam projesinin hibe destek sözleşmeleri imzalandı.
Bolu Valiliği’nde gerçekleştirilen imza törenine, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, MARKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Çöpoğlu, Mudurnu Kaymakamı Fatih Çevik, Seben Belediye Başkanı Fatih Kavak, Gerede Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Saraç katıldı.
Gerede, Seben ve Mudurnu’daki 3 Projeyle, Kadınlar ve Gençler İstihdam Edilecek
Bu kapsamda, Bolu’nun Gerede, Seben ve Mudurnu ilçelerinde, MARKA SOGEP tarafından hibe desteği verilen 3 önemli istihdam projesi hayata geçiyor. Proje ortakları arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü’nün olduğu “Gerede OSB Nitelikli İstihdam Geliştirme Projesi” ile, Gerede OSB’deki fabrikaların nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla kimya, metal döküm ve tekstil boyama atölyelerinden oluşacak eğitim merkezi kurulması hedefleniyor.
Gerede’de 501 Kadın ve 255 Genç İstihdam Edilecek
MARKA’dan 1.260.000 TL hibe desteği almaya hak kazanan projeyle, 501 kadın ve 255 genç istihdam edilecek. Projeyle, Gerede’deki kadın ve genç nüfusun istihdamı artırılarak, işsizlik oranının düşürülmesi, ilçenin istihdam imkanlarının genişletilerek ilçeden verilen göç oranının düşürülmesi ve nitelikli ara elemanla fabrikaların üretim verimliliğinin artırılması amaçlanıyor.
Seben’de Doğal Kaynak Suyu Tesisi Kurulacak
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ortağı olduğu “Seben’de Kaynağından Sofraya, El Ele Kalkınmaya” başlıklı proje kapsamında ise, Seben’de doğal kaynak suyu dolum ve ambalajlama tesisi kurulacak.
Tesis, proje kapsamında kurulacak 25 ortaklı ve yüzde 90’ı kadınlardan ve gençlerden oluşacak Kartalkaya Doğal Kaynak Suyu Temin ve Tevzi Kooperatifi ve Seben Belediyesi ortaklığıyla işletilecek. Elde edilecek kârın bir kısmı, sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında, projeyle kurulacak Seben Su ve Tarım Girişimciliği Atölyesinde (SESUTA) kullanılarak, sosyal girşimcilik modeli hayata geçirilmiş olacak.
MARKA’nın 1.600.000 TL hibe desteğine hak kazanan projeyle, ilçedeki istihdam oranının artırılması ve ilçeden göçün azaltılması hedefleniyor.
Mudurnu’da Sosyal Yardım Alan Dezavantajlı Bireyler İstihdam Sağlanacak
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ortağı olduğu “Mudurnu’nun Yöresel Potansiyeli Ekonomiye Kazandırılıyor” projesi ise, sosyal yardım alan dezavantajlı bireylerin sürdürülebilir şekilde istihdamını sağlamak amacıyla, ilçenin tarımsal potansiyelinin değerlendirilmesini hedefliyor. Bu kapsamda, 25 dönümlük araziye kurulacak model bahçe ile ilçenin uygun alanlarına 2 bin 500 kızılcık fidanı dikilecek ve arazideki atıl bina; kekik suyu, marmelat, reçel, sirke ve tarhana gibi yöresel ürünlerin üretim ve depolamasının yapıldığı bir tesise dönüştürülecek. Kızılcık başta olmak üzere kekik, alıç ve benzeri tarımsal ürünler işlenerek, satışa uygun hale getirilecek.
MARKA’dan 880.000 TL hibe desteği almaya hak kazanan proje ile ilk etapta, sosyal yardım alan 20 kadın istihdam edilecek. Projeyle, tarım sektöründe kayıt dışı çalışan kadın istihdamının azaltılması, yöresel tarım ürünlerinin işlenmesiyle üretilen katma değerin artırılması, kadınların gelir düzeylerinin artırılarak, sosyal yardım almadan hayatlarını sürdürmeleri hedefleniyor.