BAİBÜ’nün Üreteceği Fotodedektör Türkiye’nin Ay Görevinde Kullanılacak

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM), roket teknolojisi için kritik öneme sahip GaN tabanlı fotodedektörlerin tasarım ve üretimini yapacak.

    NÜRDAM’ın “Ay Görevi Roket Ateşleyici Sistem Veriminin İzlenmesinde, Yangın Söndürme ve İnfilak Bastırma Sistemlerinde Kullanılacak Üstün Performansa Sahip GaN Fotodedektörlerin Üretilmesi” başlıklı projesi, TÜBİTAK’ın 2568-Çin Bilimler Akademisi (CAS) ile gerçekleştirdiği ikili iş birliği programında desteklenmeye değer bulundu.

    Türkiye’nin Ay Görevinde BAİBÜ’ye Büyük Sorumluluk

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtımı yapılan Milli Uzay Programı’ndaki stratejik 10 hedeften biri olan “Ay Görevi” kapsamıyla da örtüşen projeyle NÜRDAM, roket teknolojisinde kullanılan GaN tabanlı fotodedektörlerin tasarımını ve üretimini gerçekleştirecek. GaN tabanlı fotodedektörler, gelişmiş uzay iletişimi, füze algılama, alev sensörleri, biyolojik süreç algılama, hava temizleme, ozon algılama ve benzeri birçok alanda kullanılıyor.

    Koordinatörlüğünü NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yılmaz’ın yaptığı projenin ekibi; Prof. Dr. Hüseyin Karaçalı, Doç. Dr. Aliekber Aktağ, Doç. Dr. Ayşegül Kahraman, Doç. Dr. Efe Eseller, Dr. Öğr. Üyesi Erhan Budak, Dr. Öğr. Üyesi Ferhat Demiray, Öğr. Gör. Ramazan Lök ile doktora öğrencileri Umutcan Gürer, Emre Doğancı, Ozan Yılmaz ve Berk Morkoç’tan oluşuyor.

    Önceki İçerikBAİBÜ Kariyer Merkezi Müdürlüğüne Dr. Öğr. Üyesi Tarhan Atandı
    Sonraki İçerikBAİBÜ’nün Ortağı Olduğu 3 Büyük İstihdam Projesi Hayata Geçiyor