Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Buhara Yücesan, insan vücuduna zarar vermeyen doğal bir tatlandırıcı olan ve ileride şekerin tahtını önemli ölçüde sarsacağı düşünülen stevia bitkisi konusunda yaptığı sunumuyla, 19-20 Haziran 2014 tarihlerinde Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen ‘6. Dünya Stevia Kongresi’nde ‘Bilimsel Çalışma Ödülü’ne layık görüldü.
Stevia, ülkemizde son yıllarda ‘Şeker Bitkisi’ ya da ‘Şekerotu’ olarak tanınmaya başlayan bir bitki. Anavatanı Güney Amerika olan Stevia bitkisi, şekere göre çok daha sağlıklı doğal bir tatlandırıcı olarak kabul ediliyor. Şekere göre 300 kat daha tatlı olmasına rağmen kalorisi olmayan stevia, aynı zamanda yüksek tansiyon, kalp, diyabet, depresyon ve obezite hastalarının rahatlıkla kullanabildiği bir bitki olma özelliğini de taşıyor. Stevia, söz konusu modern zaman hastalıklarında rahatlıkla kullanılabilmesinden ötürü bilimsel araştırma ve çalışmalara da konu oluyor.
Yrd. Doç. Dr. Yücesan’ın, ‘Stevia’nın in Vitro Koşullarda Üretimi, Tatlandırıcı Bileşiklerinin Karşılaştırmalı Analizi, Izolasyonu, Saflaştırılması ve Maliyet Unsurlarının Hesaplanması’ konusundaki TÜBİTAK projesi de bunlardan biri. Yücesan, proje kapsamında Dünya Stevia Kongresinde ‘Stevia’nın in Vitro Koşullarda (laboratuvarda hızlı üretim koşullarında) Seri Çoğaltımı ve Sentetik Tohum Üretimi’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Stevia üretiminde biyoteknolojik yaklaşımların, sentetik tohum üretiminin ve ülkemizin bazı bölgelerinin stevia üretimine uygun olup olmadığına dair tarla koşullarında yapılan ön çalışmaların ele alındığı proje kapsamında kongrede yapılan sunumda, stevianın tıbbi ve ekonomik yönleri ile stratejik önemi vurgulandı. Değerli bilim insanımız Yrd. Doç. Dr. Yücesan, yapmış olduğu sunumdan ötürü Almanya’da düzenlenen kongrede ‘Bilimsel Çalışma Ödülü’ almaya hak kazandı.
Yrd. Doç. Dr. Yücesan, proje kapsamında stevia üretimini Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Gürel ve ekibi; tatlandırıcı bileşiklerin izolasyonu ve saflaştırma aşamalarını Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevher Altuğ ve ekibi ile birlikte yürütmektedir.