Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin (AİBÜ) Bolu Belediyesi ve Bolu Valiliği iş birliği ile düzenlediği ‘5. Uluslararası Bolu Tarihi, Kültürü ve Köroğlu Sempozyumu’ bugün başladı. 3 gün sürecek sempozyum kapsamında yurt içi ve yurt dışındaki üniversiteler ile çeşitli kurumlarda görev yapan Köroğlu araştırmacılarından oluşan 70 bilim insanı sunum yapacaklar.
Sempozyumun açılışı için İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salonda bir tören düzenlendi. Törene, Vali Yardımcısı Ömer Eru, Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin İka ile Emine Davarcıoğlu, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Erol Öztürk ile öğretim üyeleri katıldılar.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektör Coşkun, Üniversitemizde Köroğlu’nu anmanın ayrı bir önem taşıdığına ve Bolu’nun her türlü kültür ve zenginliğinin yakından incelenip araştırılmasının üniversitenin misyonu olduğuna işaret ederek, “Bu çerçevede bu sempozyumu Bolu Belediye Başkanlığı’nın 2’ncisini düzenlediği festivalle bir araya getirmek ayrı bir zenginlik ortaya çıkmıştır. Böyle bir etkinliğe katkısı olan Belediye Başkanımıza ve bütün çalışanlarına, Valimize, Ziraat Bankası’na, yurt içinden ve yurt dışından gelerek bu sempozyumu anlamlı kılan çok değerli katılımcılarımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum.” diye konuştu. Coşkun, sempozyumun Türk dünyasını bir araya getirebilecek önemli bir unsur, bütün Türk dünyasını bir arada tutabilecek ortak bir değer olduğuna vurgu yaparak, bu tür etkinliklerin artırılarak bu birlikteliğin güçlendirilmesini temenni etti.
‘Köroğlu’nun Filmi Yapılmalı’
Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ise yaptığı konuşmada Köroğlu’nun bizi birleştiren bir değer olduğunun altını çizerek Köroğlu’nu gençlere anlatmanın ve Dünya’ya duyurmanın önemine işaret etti. ‘Köroğlu bizim kahramanımız’ diyen Paşayeva, Köroğlu’nun UNESCO’nun Dünya mirasları listesine alınmasının da önemli olduğunu söyledi. Paşayeva, hep beraber ele ele vererek Dünya çapında ortaya çıkaracağımız bir Köroğlu filmine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Bence bu festivalin en güzel tarafı bu olacak, bir Köroğlu filmi…Dünya çapında bir Köroğlu filmi yapılması için bir senaryonun ilan edilmesi, Dünya’nın her yerinden senaryocularımız güzel bir senaryoyu ortaya koysunlar. Dünya çapında böyle bir film yapıp duyurmamız çok önemli.” ifadelerini kullandı.
AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Erol Öztürk ise yaptığı açıklamada, 1982 yılında Köroğlu araştırmalarına gönül vermiş az sayıda bilim insanının Bolu’da gerçekleştirdiği mütevazı Köroğlu Semineri’nin bugün artık 70 uluslararası bildirinin sunulacağı 5. Uluslararası Bolu Tarihi, Kültürü ve Köroğlu Sempozyumu olarak gerçekleştiğini ifade ederek, değerli öğretim üyeleri Saim Sakaoğlu, Ali Berat Alptekin ve İsmail Hakkı Akyoloğlu ile emeği geçen diğer bilim insanlarına, Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ile sempozyumu düzenleyenlere teşekkür etti.
Sempozyumda; Azerbaycan, İtalya, Özbekistan, Nahçivan, Tataristan, İran ve ülkemizden bilim insanları ile Köroğlu araştırmacılarından oluşan 70 bilim insanının çeşitli konularda bildiriler sunacağını ifade eden Doç. Dr. Öztürk, İtalya’dan gelen bilim insanlarının Bolu kent mimarisi ile ilgili bir oturum gerçekleştirerek sempozyuma katkı sağlayacaklarını söyledi.
Sempozyumdan Notlar…
Sempozyumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bakanlardan gelen kutlama ve teşekkür mesajları okundu. Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva tarafından Vali Yardımcısı Ömer Eru ile Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun’a hediye takdim edildi. Bolu Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından AİBÜ Tanıtım filmi ile Bolu ve Köroğlu’nu anlatan film gösterildi. Sempozyum, 28 Eylül Pazar günü Göynük’e yapılacak gezinin ardından sona erecek.