Rektör Coşkun: “Mehmet Akif’i Anlamak, Bu Topraklara Olan Görevimiz ve Borcumuzdur.”

    Vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nın kabulünün 96’ncı yıl dönümünde, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) düzenlenen etkinlikle anıldı.

    Kongre ve Kültür Merkezi Bordo salonda düzenlenen “Mehmet Akif’in Gençliğe Seslenişi” etkinliği, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Salonu dolduran lise ve üniversite gençliğinin ilgiyle izlediği etkinliğin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Hayri Coşkun yaptı.

    Bu tür etkinliklerin gençlerin entelektüel gelişimde ayrı bir önem taşıdığına dikkati çeken Coşkun, “Bugün de çok değerli hocalarımız İstiklal şairimiz Mehmet Akif’i bizlere anlatacaklar. Bizler, Mehmet Akif’i çok iyi anlamalıyız ve O’nun eserlerini mutlaka okumalıyız. Mehmet Akif, dünyaya çok daha farklı bir gözle bakmamızı sağlayacaktır ve bu aynı zamanda bizlerin bu topraklara olan görevi ve borcudur.” diye konuştu.

    Açılış konuşmasının ardından Yrd. Doç. Dr. Metin Akyüz koordinatörlüğünde Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan İstiklal Marşı Oratoryosu sahnelendi. İzleyicilerin beğenisini kazanan oratoryonun sonunda Rektör Coşkun, öğrencileri tebrik etti.

    Etkinlik kapsamında düzenlenen panelde “Milli Mücadele Yıllarında Akif’in Rolü” başlıklı sunum yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Çelik, Mehmet Akif’i, doğru bildiğini kendi çıkarını düşünmeden gerçekleştiren, dönemin zor şartlarında her zaman dik durmayı başarmış “aydın” bir insan olarak niteledi.

    Asım’dan hareketle Mehmet Akif’in nasıl bir insan ve toplum istediğini şiirlerinden örnekler vererek anlatan Çelik, “Akif’in manzumelerinde iradeli, karakterli, adil, dürüst, çalışkan, merhametli ve düzgün bir Müslüman arayışını görürsünüz, güzel bir toplum hayal eder. 1920’lerde değerlerinden uzaklaşmış bir toplumu anlatır.” diye konuştu.

    Akif’in batılılaşma ve eğitim konularındaki düşünceleri hakkında da bilgi veren Çelik, “Akif’e göre, bilimsel gelişmelerin öncülüğünü yapan batı dünyası, bilim dışında hiçbir zaman rehber olarak kabul edilemez. Asım’da da bilinçsiz olarak yapılan batılılaşmayı eleştirir. Bilimle Kur’an hükümleri ve milli değerlerimizin sentezini hedeflemiştir. Toplumun kurtuluş reçetesinin bu şekilde yetiştirilmiş gençlerle hazırlanabileceği görüşündedir.” ifadelerini kullandı.

    Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Şanlı ise “Akif’in Duygu Dünyası” konusunda yaptığı sunumunda, Akif’in yaşadığı dönemin şartlarını çok iyi bilmemiz gerektiğini vurgulayarak, “Akif’i Akif yapan işte bu şartlardır. Akif’i anlamak istiyorsak mutlaka dilini anlamak durumundayız. Gençlerimizin Akif’in ruhunu ve gönlünü anlayabilmesi için öncelikle dilini bilmeleri gerekir.” dedi.

    “Günümüzün Asımları Sizlersiniz”

    AİBÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Karatay ise “Gençler İçin Örnek Kişilik: Asım” başlığı altında Akif dönemindeki olaylarla yakın geçmişte yaşanan olaylar arasında bağlantılar kurarak yaptığı konuşmasında, bazı sorunların halen devam ettiğini örneklerle anlattı.

    “Günümüzün Asımları sizlersiniz.” diyerek gençlere seslenen Karatay, özetle, “Akif, milli ve yerli bir karakter ortaya çıkarıyor. Aslında Asım dediği şahsiyet, Bedir Savaşının nasıl olacağını Hz. Peygamber’e söyleyen Asım Bin Sabit’tir. Bedir ve Uhud savaşlarından 1. Dünya Savaşı’na kadar hep aynı oyunlar oynanıyor aslında. Bu dönemde vatanın dört bir yanı düşman altındadır ve Mehmet Akif, gençleri yeniden Milli Mücadeleye katmak, gençlere vatan aşkı kazandırmak için Asım karakterini ortaya çıkarıyor.” şeklinde konuştu. Karatay, sözlerini “Vatan, ilim ve fen ışığında gençlerin omuzlarında yükselir. Bunun için Asım’ı iyi okuyup anlamak gerekiyor.” diyerek tamamladı.

    Panelin ardından, kendine has üslubuyla tanınan TV Programcısı, Ahi Evran Üniversitesi’nden Fatih Akbaba, “Mehmet Akif’le Anlaşabilmek: İstiklal Marşı Nesli” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi. Bir süre yaşadığı Beyoğlu’ndaki tarihi Mısır Apartmanı’nın durumundan cenaze töreninde yaşananlara kadar Akif’le ilgili az bilinen gerçekleri anlatan Fatih Akbaba, Akif’e vefa borcumuzu ödememiz gerektiğini vurguladı. Etkinliğin sonunda katılımcılara, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Öztürk tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

    Önceki İçerikMadde Bağımlısı Bireylerin Rehabilitasyonu İçin Uluslararası Proje
    Sonraki İçerik14 Mart Tıp Bayramı, AİBÜ Ev Sahipliğinde Düzenlenen Programla Kutlandı