Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) yeni bir fakülte binasına daha kavuşuyor. 18 bin 500 metrekare kapalı alana sahip 4 bloktan oluşacak Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin temeli Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91’inci yıl dönümünde Bolu protokolünün de katılımıyla düzenlenen törenle atıldı. Törene; Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Baro Başkanı Ferit Atalay, Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı ile rektör yardımcıları, il müdürleri, sivil toplum örgütlerinin başkanları ve temsilcileri, İzzet Baysal Vakfı üyeleri, hayırsever iş adamları ve öğretim üyeleri katıldı. Törende yapılan konuşmalarda, Karaman’daki maden kazasından duyulan derin üzüntü dile getirildi ve madencilerimizin bir an önce bulunması temenni edildi.
Törenin açılış konuşmasını yapan Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Cumhuriyetimizin 91’inci yıl dönümünün kutlandığı bugünde fakültemizin temelini atmanın da sevincini yaşadığını belirterek, “Ziraat ve Doğa Bilimleri, Üniversitemizin en genç fakültelerinden biridir. Fakültemiz bugün çok hızlı bir şekilde büyümektedir ve büyürken de Bolu’nun tarımındaki gelişmelerine inşallah öncülük edecektir. Biz Bolu’nun tarımının gelişmesi için fakülte olarak elimizden geleni yapmaya ve emek sarf eden diğer kurum ve kuruluşlarla her türlü iş birliğine hazırız.” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun ise, Cumhuriyetin ilk yıllarında tarıma ve ziraate verilen önemin 90’lı yıllardan itibaren azalmaya başladığını anlatarak, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin temelini Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91’inci yıl dönümünde atıyor olmanın ayrı bir anlam ve önem ifade ettiğini söyledi.
Fakülte, Bolu’da Tarım Uygulamalarının Gelişmesine Öncülük Edecek
Fakültenin temel bölümlerine ilaveten Türkiye’de ilk defa Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği, Tohum Bilimi ve Teknolojisi ile Yaban Hayatı ve Ekolojisi bölümlerini açtıklarını vurgulayan Rektör Coşkun, “Her üç bölümde Bolu tarımı ve ekolojisi ile doğrudan ilgili bölümlerdir. Türkiye’de kalkınmadan bahsedilecekse bunu tarıma dayalı sanayiden ayrı düşünmemiz mümkün değildir. Bir üniversitedeki programların yelpazesinin geniş olması üniversitenin bulunduğu yöreye olan katkısını daha da artıracaktır. Üniversitemizin söz sahibi olabilmesi ve Bolu’nun ihtiyaçlarına göre şekillenmesi ayrı bir önem arz etmektedir. Gerek Ziraat fakültelerinin makus talihini yenmek, gerek Bolu’nun tarımsal araştırma projelerini hayata geçirmek gerekse çiftçimiz ile üniversitemizin birlikte hareket etmesi ve tarımımızın gelişmesi bakımından bu fakülte büyük görevler üstlenecektir.” diye konuştu.
Konuşmasında fakülte binası hakkında da ayrıntılı bilgi veren Rektör Coşkun, “Fakülte binamız toplamda 18 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olacak. Zemin katla beraber 4 kat olarak tasarlanmış bina, bütün halde 4 fonksiyonel bloktan oluşacaktır. Binanın inşallah Eylül 2016 tarihi itibariyle bitirilmesi planlanmaktadır. Binanın KDV hariç ihale bedeli 15 milyon civarındadır. Blokların ortasındaki 1000 metrekarelik alan uygulama bahçesi olarak değerlendirilecek ve binanın üst katında fakültenin konseptine uygun olarak sera yapılacaktır.” ifadelerini kullandı.
‘Öğrencilerimiz Her Türlü İmkana Sahip Olacak’
Fakültenin eğitim, uygulama ve Ar-Ge faaliyetlerine modern ortamlar sunacağını ifade eden Coşkun, “Burada okuyan öğrencilerimiz her türlü imkana sahip olacak. Öğrencilerimize Tıp Fakültemizin arkasındaki alanda 120 dönümlük arazi ayırdık ve bu alan uygulama alanı olarak öğrencilerimize ve fakültemize hizmet edecek. Gelecek yıl ihtiyaç duyulan tüm tarımsal ekipmanlar alınarak fakültemizin hizmetine sunulacak. Aynı zamanda fakültemizde lisansüstü eğitimlere de başlanacak. Bilimsel Endüstriyel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezimiz fakültemizin ihtiyaç duyduğu analiz hizmetlerini verebilecek.” diye konuştu.
Törende konuşan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, merhum İzzet Baysal’ın kurduğu Üniversitemizde bu gibi çalışmaları ve hizmetleri görerek gururlandığını ifade ederek, “Üniversite her şeyimiz, gözbebeğimiz ve İzzet Babamızın bizlere emaneti. Her yıl tercih sıralamasında üst sıralara yerleşiyor ve bizleri gururlandırıyor. Üniversite şehir bütünleşmesinin de artarak devam etmesini diliyoruz.” dedi.
Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları da, ziraat ve tarımda bizden daha fazla katma değer yaratan ülkeler olduğunu anlatarak, “Bunun için yapılması gereken bilimsel çalışmadır, Ar-Ge’dir, teknolojiyi kullanmaktır, büyük işletmeler kurmaktır ve çiftçimizi bilinçlendirmektir. Bunlar da ancak böyle eğitim yuvaları ile oluyor. Üniversitemizdeki gelişmelerden son derece mutlu oluyoruz. AİBÜ’nün istikrarlı büyümesine bugün yeni bir taç daha ekliyoruz. Bizim şehir olarak üniversiteden en çok beklediğimiz Üniversitemizin şehirle bütünleşmesi. Üniversitemiz; çiftçilerimizin, tarımsal alandaki işletmelerimizin, yatırımcılarımızın, girişimcilerimizin hepsinin okulu olsun, birlikte projeler yapalım. İlçelerimiz de dahil olmak üzere bu fakültemiz için alanlar oluşturalım; deneme, araştırma bahçeleri oluşturalım. Ben Üniversitemizin her alanda olduğu gibi bu alanda da şehrimize büyük katkılar vereceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Törenin Ardından Uygulama ve Araştırma Merkezleri Ziyaret Edildi
Konuşmaların ardından Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin temeli Bolu protokolü tarafından butona basılarak atıldı. Protokol daha sonra Bilimsel Endüstriyel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni gezerek Prof. Dr. Ömer Zorba ile Prof. Dr. Ercan Yılmaz’dan bilgi aldılar.