İsrail zulmünün ilk tanıkları, Gazze’de yaşananları anlattı 

    İsrail’in Gazze’de uyguladığı zulüm, katliam ve drama tanık olan gazeteciler, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen söyleşi etkinliğinin konuğu oldu.

    Etkinlik kapsamında, Gazze ve yakın çevrelerde görevlerini yerine getirmek için insanüstü çaba sarfeden gazetecilerin objektifinden dünyaya duyurulan, Yaradan’dan dolayı yaradılanı sevenlerin vicdanını kanatan, insanlığından utandıran karelerin yer aldığı fotoğraf sergisi açıldı.

    Üniversitemiz ve Kızılay Bolu İl Merkezi iş birliğinde “Gazze’de İnsani Dramın Tanıkları” konulu söyleşi ve fotoğraf sergisi düzenlendi. Kongre Merkezi Bordo Salondaki etkinliğe; İsrail’in Gazze’ye girilmesine izin vermemesinden dolayı Gazze’ye en yakın bölgelerde görev yapan TRT Haber Muhabirleri Murat Can Öztürk ve Enes Boyraz fiziki ortamda, AA Ortadoğu Haberleri Müdürü Turgut Alp Boyraz (online) katıldı.

    Söyleşi etkinliğine; Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı,  Bolu Vali Yardımcısı Osman Demir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz ve Prof. Dr. Aydın Him, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı, 20’nci dönem Bolu Milletvekili Mustafa Yünlüoğlu, Türk Kızılay Bolu İl Merkezi Başkanı Muhsin Kınacı, akademisyenler, Türk Kızılay gönüllüleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

    Söyleşinin açılış konuşmasını, Türk Kızılay Bolu İl Merkezi Başkanı Muhsin Kınacı yaptı. Kınacı, “Üzerlerine ölüm yağsa da Filistin halkının sarsılmaz kararlılığı, teslimiyeti ve inancı tüm dünyaya ders verir niteliktedir.” dedi.

    Kızılay Bolu İl Merkezi Başkan Yardımcısı Tuğba Ulusoy’un moderatörlüğündeki söyleşide, 7 Ekim 2023’te başlayan İsrail saldırılarının hemen ardından bölgeye ilk giden Türk gazetecilerden olan Murat Can Öztürk ve Boyraz kardeşler, Tel Aviv’e gidiş süreci, havaalanında yaşananlar ve İsrail’in durumu, HAMAS’ın İsrail üzerinde yarattığı şok, İsrail istihbaratının zafiyeti ve İsrail ordusunun acziyeti, İsrail kamuoyunun tutumu, Dünya özellikle Batı medyasında çıkan yanıltıcı haberler ve benzeri konularda yaşadıklarını ve düşüncelerini paylaştı.

    “İsrail, güvenlik açıklarının anlaşılmasını istemedi.”

    TRT Haber Muhabiri Enes Boyraz, 7 Ekim’den hemen sonra İsrail’de büyük bir panik yaşandığını ve İsraillilerin ülkeden ayrılmaya çalıştıklarını kaydederek, özetle “İsrail hükümeti, gözümüzün önünde tanklarla, obüslerle hemen 1 km ilerideki Cibali’de ve  Beythanun diye bahsettiğimiz bölgelerde vurmadık, bomba düşmedik yer bırakmadılar. Gazetecilerin bunu özellikle görüntülemesine izin verdiler diye düşünüyorum. Bunu dünya kamuoyuna göstermek istediler çünkü güvenlik açıklarının anlaşılmasını istemediler; tabiri caizse çizilen yerle bir olan imajlarını düzeltmek istediler. Bu saldırıları da çoluk çocuk, kadın, yaşlı demeden hâlâ da yapıyorlar.” diye konuştu.

    Kudüs, Tel Aviv ve Batı Şeria’da yaklaşık 1.5 ay görev yaptığını belirterek sözlerine başlayan TRT Haber Muhabiri Murat Can Öztürk ise, Batı Şeria’daki utanç duvarının bölgeyi açık hava hapishanesine çevirdiğini anlatarak, özetle “Özellikle 7 Ekim’den sonra Filistinlilerin dışarı çıkmasına izin verilmedi. Birbirinden ayrılmak zorunda kalan aile üyeleri gördük. Filistinlilerin üzerindeki baskı ve zulüm sadece üzerlerine yağan bombardımanlar, saldırılar değil; hayatın her alanında yaptırım görüyorlar.” dedi.

    “İsrail istihbaratı ve ordusu aciz görünüyor.”

    AA Ortadoğu Haberleri Müdürü Turgut Alp Boyraz ise, 7 Ekim’den sonra, uluslararası toplum ve uluslararası siyasetin gündemine oturmuş bir Filistin meselesi olduğunu vurgulayarak, bu tarihten itibaren İsrail’in yenilmez olduğu algısının hem Filistin topraklarında hem çevredeki Arap ülkelerinde hatta İsrail içinde de kırılmış olduğunu söyledi.

    İsrail hükümetinin, “Filistin meselesi artık önemli değildir” tezinin reddedilmiş olduğuna işaret eden Boyraz, özetle “Bu İsrail için çok kötü bir şey. İsrail’in Ortadoğu’nun en güçlü ülkelerinden biri olduğu algısı yıkıldı. İsrail, istihbaratı ve ordusuyla aciz göründü. 5 aydır ABD, İngiltere ve Fransa’nın kendisine sağladığı imkanlarla ve yüksek teknolojiyle çocukları, kadınları öldürüyor ama oradaki silahlı örgüte diz çöktürebilmiş değil. Dolayısıyla göğüs göğüse çarpışabilen, meskûn mekân operasyonlarında sivil ölümlerini minimize edebilecek bir ordu imajı çizemedi. Bunun tersine, Dünya tarafından canavar ve katil olarak görünen bir ordu imajı çizdi.” diye konuştu.

    Turgut Alp Boyraz, İsrail’de savaşa neredeyse yüzde 100’e yakın bir destek olduğunu ve İsraillilerin intikam duygusuyla hareket ettiklerini de sözlerine ekledi.

    Söyleşinin sonunda gazetecilere Bolu protokolü tarafından teşekkür plaketi takdim edildi; toplu fotoğraf çekimi yapıldı. Etkinlik kapsamında Filistinli öğrencilerimiz ve Türk Kızılay’ı tanıtım standı açtı.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/y9xp
    Önceki İçerikTarihte ve Bilimde Kadın adlı panel gerçekleştirildi
    Sonraki İçerikTaziye Mesajı (Volkan Gülen’in Abisi’nin Vefatı)