Dörtdivan Sempozyumu, görkemli bir açılışla başladı

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü ve BAMER öncülüğünde düzenlenen ve Dörtdivan ilçesindeki sanat faaliyetlerinden halk kültürüne, gastronomiden turizm ve tarih araştırmalarına, tarımdan hayvancılığa kadar birçok alanda bilimsel çalışmaların gerçekleştirileceği Dörtdivan Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu başladı. Sempozyum, 14 ve 15 Kasım 2024 tarihlerinde Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.

    Bolu Valiliği, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Dörtdivan Kaymakamlığı, Dörtdivan Belediyesi, Dörtdivan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile STK’ların iş birliğinde düzenlenen sempozyum, Üniversitemiz Kongre Merkezi Bordo Salonda gerçekleştirilen açılış programıyla başladı.

    Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açılışına; Vali Yardımcısı Remzi Oğuz Yılmaz, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Dörtdivan Kaymakamı Tugay Cantürk, Dörtdivan Belediye Başkanı Hamza Efe, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz ve Prof. Dr. Aydın Him, Genel Sekreter İhsan Ağcan, BAMER Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa, farklı illerden gelen araştırmacı ve bilim insanları, Üniversitemiz akademik-idari personeli, il müdürleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, öğrenciler ve Dörtdivanlı yurttaşlar katıldı.

    Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Doğan ve ekibinin, Bolu’nun sevilen türkülerini icra ettiği Türk Halk Müziği konseri, büyük ilgi ve beğeniyle izlendi. Ekibe; BAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa tarafından teşekkür belgeleri verildi.

    “Bilimsel çerçevede ele alınacak konuları, gelecek kuşaklara aktarma hedefindeyiz.”

    Sempozyumun açılış konuşmasını Bolu Halk Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAMER) Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa yaptı. BAMER’in kuruluş amaçları doğrultusunda bu sempozyumda, Dörtdivan’ın tarihi, kültürel ve doğal değerlerinin detaylı olarak ele alınacağını belirten Yasa, sempozyumla; halkın, akademinin ve sivil toplumun bir araya geldiği bir diyalog zemini oluşturulacağını vurgulayarak, özetle “Bu sempozyumun en temel amacı, Dörtdivan’ın her bir köşesini, onun tüm renklerini, kültürel dokusunu ve özgün unsurlarını ülkemiz için görünür kılmaktır. Dörtdivan’ın da içinde yer aldığı seri şekilde düzenlediğimiz sempozyumlar, her ilçenin kendine özgü kültürel ve sosyal özelliklerini bilimsel bir çerçevede ele alarak, gelecek kuşaklara aktarma hedefinde önemli bir adım oluşturmaktadır. Çalışmalarımızın kayıt altına alınması ve oluşturacağımız Dörtdivan arşivi, bölgeye dair bilgilerimizi güncelleyip zenginleştirirken, bir yandan da bu birikimi hem yerel hem de ulusal araştırmacıların erişimine açacaktır.” diye konuştu. Program içeriği hakkında bilgi verdi.

    Dörtdivan Belediye Başkanı Hamza Efe ise, zengin Anadolu kültürü ve irfanının nadide temsilcilerinden olan Dörtdivan ilçesinin, çok köklü bir geçmişe sahip olduğunu kaydederek, özetle “Günümüzde hızlı toplumsal değişimler, teknolojik ilerlemeler ve küreselleşmenin getirdiği kültürel etkileşimlere rağmen bozulmamış, halen bu kültürel mirası muhafaza etmeye devam etmektedir.” dedi ve sempozyumun bu mirası kayıt altına almak ve gelecek nesillere aktarmak açısından önemli bir işlevi olduğunu söyledi.

    “Dörtdivan’la özdeşleşmiş halk kahramanı Köroğlu’nun evi, 2025 yılında hizmete açılacaktır.”

    Köroğlu Evi Müzesi çalışmalarına değinen Efe, “Köroğlu, Dörtdivan’la özdeşleşmiş bir halk kahramanıdır. Bu mirasa sahip çıkmak adına yaklaşık 5 yıllık bir emeğin neticesinde ilçemizde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle Köroğlu Evi Müzesi inşaatı devam etmekte olup 2025 yılında hizmete açılacaktır. Bu müze, halk kahramanımız Köroğlu’na ve O’nun dağıttığı kültürel mirasa sahip çıkmak adına Bolumuz için önemli bir kazanım olacaktır.” vurgusunu yaptı.

    “Bilimsel araştırmalar, Dörtdivan’ın sahip olduğu köklü geçmişi ortaya koyacaktır.”

    Dörtdivan Kaymakamı Tugay Cantürk ise, Bolu’nun eski yerleşim yerlerinden biri olan Dörtdivan’a ait çalışmaların yetersizliğine dikkat çekerek, özetle “Dörtdivan kültürünü araştırmak, tarihi ve kültürel mirası korumak, bölgenin sosyoekonomik gelişimine katkı sağlanması ve kültürel kimliğin sürdürülebilmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu araştırmalar, Dörtdivan’ın sahip olduğu köklü geçmişi ortaya koyarak, bölgenin Anadolu tarihindeki yerini daha iyi anlamamıza tanıklık edecektir. Ayrıca Dörtdivan kültürü üzerinden yapılan çalışmalar, halkın gelenek ve göreneklerinin, sosyal yapısının ve dil özelliklerinin korunmasına katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

    Rektör Alişarlı: “Ümmi Kemal Hazretlerinin ve Aşık Ahmed-i Divâni’nin yarenlerini muhabbetle selamlıyorum.”

    Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, Fatih Sultan Mehmet Han’ın hocası, Göynük’te metfun bulunan Akşemseddin Hazretlerinin, dini irşat hizmetlerini Bolu’da yürüten Hayreddin Tokadi Hazretlerinin, Türk halk kahramanı Köroğlu’nun, büyük hayırsever İzzet Baysal’ın şehri, Batı Karadeniz’in incisi Bolu’dan, Dörtdivan özelinde Köroğlu’nun torunlarını, Ümmi Kemal Hazretlerinin ve Aşık Ahmed-i Divâni’nin yarenlerini muhabbetle selamlayarak konuşmasına başladı.

    Bugün kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının her zamankinden daha önemli olduğuna işaret eden Rektör Alişarlı, özetle “Dünyanın hızla küreselleşmesi ve enformasyon sistemlerindeki olağanüstü gelişmeler, kültürel çeşitliliği ve milli kimliğimizi olumsuz yönde etkiliyor; geldiğimiz bu noktada milli ve yerel kimlikler, önem kazanıyor; kültürel miras ve yerel öğeler her geçen gün daha çok anlamlı ve değerli hale geliyor. Üniversitemiz BAMER ile kültürel değerlerimizi ve doğal zenginliklerimizi halkımıza ve özellikle gençlerimize tanıtmak, sevdirmek, bunların korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusundaki hassasiyeti artırmak için çalışmalar yapmakta ve yapılan çalışmalara destek vermekteyiz. Bu kapsamda, göreve başladığımız andan itibaren sırasıyla Bolu’nun Seben, Mudurnu, Kıbrıscık, Göynük ve Gerede ilçelerini her yönüyle ele alan ve bilim dünyasına katkı sunan önemli sempozyumlar düzenledik. Bu sempozyumlarla, ilçelerimizin tarihi, kültürel, doğal, iktisadi ve sınai alandaki değerleri üzerine araştırmaları dinleyecek, birlikte çözüm önerileri ve bakış açıları geliştirecek ve yol haritasını şekillendireceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

    Dörtdivan Kaymakamı Tugay Cantürk, Dörtdivan Belediye Başkanı Hamza Efe ve BAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa’ya sempozyuma verdikleri emeklerden dolayı, Vali Yardımcısı Remzi Oğuz Yılmaz ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

    Davetli Konuşmacı Prof. Dr. Uğuzman: “Dörtdivan hızla değişiyor.”

    Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun davetli konuşmacısı Başkent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Uğuzman “Dörtdivan’da Değişme. Değişime Uyum ve Direnç” konulu sunum yaptı.

    Prof. Dr. Uğuzman, “Dörtdivan Kasabasının Sosyal ve Kültürel Araştırması” ve “Dörtdivan’da Değişme, Değişime Uyum ve Direnç” kitapları kapsamında değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında, Dörtdivan’daki aile kavramından evlilik âdetlerine, Orta Asya kültürleri ile benzerliklerden dini değerlere kadar birçok konuyu, geniş bir çerçevede ele aldı ve “Her iki araştırmamız ile ortaya çıkan önemli hususların başında, araştırma birimimiz olan Dörtdivan’ın hızla değişmekte olduğu, ilk araştırmada bu değişimin henüz ‘erken değişme’ boyutunda bulunduğu halde, günümüzde bunun önemli bir hız kazandığı, maddi konularda değişmelere açık olan yöre halkının, aile, din, geleneksel uygulamalar vb. konularda aynı ataklığı göstermediği gelmektedir. Bu tespitlerimiz, önceden de bilinen sosyolojik teorilerle paralellik göstermektedir.” yorumunda bulundu.

    Sunumun sonunda Prof. Dr. Tülay Uğuzman’a Dörtdivan Kaymakamı Tugay Cantürk tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

    Canlı performans büyük beğeni topladı

    Dörtdivan’daki geleneksel kına gecesinin canlandırıldığı canlı performans gerçekleştirildi. Eğlenceli gösterileri büyük beğeni toplayan ekibe teşekkür belgesi, Dörtdivan Belediye Başkanı Hamza Efe tarafından takdim edildi.

    Davetli Konuşmacı Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, sürdürülebilir tarım ve arıcılığın önemine dikkati çekti

    Sempozyum davetli konuşmacısı İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Akkaya “Sürdürülebilir Doğal Tarım ve Arıcılığın Önemi” konulu sunum yaptı. Sürdürülebilir tarımın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Akkaya, “Sürdürülebilir tarım ve ekosistem, gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz en büyük özveri ve mirasımız olacaktır. Sürdürülebilir tarım için BM şöyle bir yorum yapıyor: İnsanlık, gelecek kuşakların gereksinimlerine cevap verme yeteneğini tehlikeye atmadan, günlük ihtiyaçlarını temin ederek, kalkınmayı sürdürülebilir kılma yeteneğine sahiptir. İnsanoğlu buna sahip ama maalesef açgözlü bir insan nesli haline dönüştük.” diye konuştu.

    İklim değişikliğine de değinen Prof. Dr. Akkaya, özetle “İklim değişikliği ile mücadelede toprak sağlığına, çevresel korumaya, kaynak yönetimine, su yönetimine, karbon ayak izine ve gıda güvenliğine dikkat etmemiz gerekiyor.” dedi.

    Prof. Dr. Akkaya, konuşmasının sonunda “Sürdürülebilir tarım ve arıcılık, çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği sağlamak için birbirini tamamlayan alanlardır. Bu alanlara yapılan yatırımlar, sağlıklı ve dengeli bir ekosistem oluşturulmasına yardımcı olur. Bu nedenle hem çiftçiler hem tüketiciler olarak bu konularda bilinçlenmek ve destek vermek, büyük önem taşımaktadır.” değerlendirmesini yaptı.

    Sunumun sonunda Prof. Dr. Hayrettin Akkaya’ya Vali Yardımcısı Remzi Oğuz Yılmaz tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

    Yöre ağzı ile okunan şiirler ilgi çekti  

    Fahri Kayaalp, yöre ağzı ile Dörtdivan üzerine şiirler okudu. Kayaalp’e teşekkür belgesi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him tarafından verildi.

    Öğr. Gör. Sıdıka Kilitçi yönetiminde Bolu ilinin sevilen halk oyunları gösterisi büyük beğeni topladı. Kilitçi’ye teşekkür belgesi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz tarafından verildi.

    Sergi açılışları

    Dörtdivan Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu kapsamında sergi açılışları gerçekleştirildi. Dörtdivan Halk Eğitim Merkezi’nin “Yöresel Kıyafetler Sergisi”, Dörtdivan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Dörtdivan Halk Eğitim Merkezi’nin “El Sanatları-Nakış-İşleme-Eski Eşyalar Sergisi”, BAMER’in “Köroğlu’nun Diyarından Haneler ve Hamiler” ve “Kadrajımdaki Dörtdivan” ile Bolu Fotoğraf Sanatçıları Derneği’nin (BOFSAD) “Dörtdivan’da Yaşam” fotoğraf sergileri ve Prof. Dr. Zeynep Küçüktural yönetiminde “Dörtdivan Yöresi Dantelleri ve İşlemeleri Mum Batik Çalışmaları Sergisi” açıldı.

    Canlı performanslar sunuldu

    Dörtdivan Halk Eğitim Merkezi’nin “Tahta Baskı Çalışması”, “Ahşap Boyama”, “Kanaviçe Tekniği ile İleri Dönüşüm” ve “Kanaviçe Tekniği ile İşleme” canlı performansları sunuldu. Açılış programının sonunda konuklara, Dörtdivan’ın yöresel lezzetleri ikram edildi.

    Açılış programının ardından bilimsel etkinliklere geçildi.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/w2we
    Önceki İçerikSayısal Kitap: Türkçe Sayısal Kütüphane – Türkçe E-Kitap, Sesli Kitap ve E-Dergi Platformu, 15 Aralık 2024 tarihine kadar deneme erişimimize açılmıştır
    Sonraki İçerikDörtdivan protokolünden Rektörümüze ziyaret