Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Gençler Farkında Topluluğu’nun ve Ankara Medipol Üniversitesi Edebiyat Hukuk ve İkinci Dil Topluluğu’nun iş birliğiyle düzenlenen “Hukukta Dijital Dönüşüm: Yapay Zekâ Hukuku Zirvesi”, Ankara Keçiören Yunus Emre Kültür Merkezi’nde akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin de yer aldığı büyük bir katılımla gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılış konuşmasını, BAİBÜ Gençler Farkında Topluluğu Başkanı Figen Durak yaptı. Durak, dijitalleşmenin hukukla giderek daha fazla iç içe geçtiğini vurgulayarak, hukuk öğrencilerinin bu alanda kendilerini geliştirmelerinin önemine dikkat çekti. Ardından kürsüye çıkan BAİBÜ Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARMER) Müdürü Öğr. Gör. Murat Er, üniversite ve BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı adına katılımcıları selamlayarak, dijitalleşen dünyada hukukun şekillenmesinin gerekliliği üzerinde durdu. Er, bu tür organizasyonların öğrencilerin kariyerlerine katkı sunduğunu ifade etti.
Etkinliğe, Ankara Medipol Üniversitesi Edebiyat, Hukuk ve İkinci Dil Topluluğu Danışmanı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergin Ergül ile Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu da katılarak, hukuk dünyasına yönelik olarak üniversitelerinde yürütülen Hukuk Teknolojileri Laboratuvarı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Nuhoğlu, dijitalleşen hukuk dünyasında üniversitelerin nasıl bir rol üstlendiği üzerine önemli vurgularda bulundu.
Etkinlikte ayrıca, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen ÜNİDES (Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı) hakkında da bilgi verildi. Bolu Gençlik Merkezi Müdürü İlhan Şimşek, “Bir Fikrim Var” projesi kapsamında öğrencilere seslenerek, yenilikçi fikirlerin destekleneceğini ifade etti.
Zirve kapsamında dört oturum düzenlendi
Zirvenin ilk oturumunda, Ankara Barosu Hukuk Fakülteleri ile İletişim ve İşbirliği Kurulu Başkanı Av. Vahit Onur Akgün moderatörlük yaptı. Oturumda, AG+Partners Kurucusu Av. Abdurrahim Ata Gümüş ve Ankara Barosu HUBİTEM Başkanı Av. Cenk Levent Eroğlu, yapay zekâ ve hukuk alanındaki güncel gelişmeleri değerlendirdi.
İkinci oturumda ise, Prof. Dr. Ergin Ergül başkanlığında, Prof. Dr. Nesibe Kurt Konca “Yapay Zekânın Yargı Bağımsızlığına ve Tarafsızlığına Etkisi” konulu sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi. Ayrıca, TÜBİTAK 2209-A Proje Yürütücüsü Figen Durak, “Gelenekten Geleceğe: Hukuk Fakültelerinde Dijitalleşme Süreci” başlıklı sunumunda, geliştirdikleri ‘MAHDAN’ projesini anlattı.
Üçüncü oturumda, BAİBÜ KARMER Müdürü Öğr. Gör. Murat Er moderatörlük yaptı. Oturumda, İletişim Başkanlığı Avukatı Mustafa Alp Demir ve Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Dr. Birol Kırmaz, dijitalleşen hukuk dünyasında karşılaşılan zorluklar üzerine görüşlerini paylaştılar.
Dördüncü ve son oturumda ise, Ankara Barosu’ndan Av. Berhan Yiğit Koca moderatörlüğünde, Blockchain ve Kripto Varlık Derneği Yöneticisi Av. Oğuz Evren Kılıç ile Kişisel Verilerin Korunması Uzmanı Av. Ahmet Furkan Gökhan, dijital çağda hukuk alanının karşılaştığı yeni kavramlar ve sorunlar üzerine sunumlarını gerçekleştirdiler.
Dijitalleşen dünyada hukukun dönüşümüne ışık tutuldu
Zirve boyunca her oturumun sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi. BAİBÜ’nün öncülüğünde gerçekleştirilen bu etkinlik, dijitalleşen dünyada hukukun dönüşümüne ışık tutan önemli konuşmalar ve tartışmalarla katılımcılara yeni perspektifler kazandırdı.