TBMM’nin kuruluşunun 104’üncü yıl dönümünde, Cumhuriyetimizin ilk yıllarında şehit çocuklarını korumak amacıyla temeli Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan, uzun yıllardır başta kendi çocuklarımız olmak üzere tüm dünya çocuklarını kucaklayan bir bayrama dönüşen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Haftası’nda Üniversitemizde Çocuk Üniversitesi düzenleniyor.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü himayesinde Üniversitemiz Kadın, Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (KATUM) ve Türk Kızılayı Bolu Şubesi iş birliğinde 24-26 Nisan 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen Çocuk Üniversitesi’ne, Canip Baysal İlkokulu, Kültür İlkokulu ve 50. Yıl İzzet Baysal İlkokulu’ndan 4’üncü sınıf 21 öğrenci katılıyor.
İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe Salonda saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılışına; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Karaca, KATUM Müdürü Doç. Dr. Hikmet Yağlı Mavil ve Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir, Türk Kızılay Bolu Şube Başkanı Muhsin Kınacı ve Türk Kızılay Bolu Şubesi yetkili ve gönüllü personeli, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.
Çocuk Üniversitesi’nde 100’ü aşkın gönüllü emek veriyor
Programın açılış konuşmasını yapan KATUM Müdürü Doç. Dr. Hikmet Yağlı Mavil, çocuk üniversitelerinin önemine değinerek, “Türkiye’nin bazı üniversitelerinde gerçekleştirilen çocuk üniversitesi, çocukların bireysel farklılıklarını desteklemekte, meslekleri erken yaşta tanımalarına imkân sağlamaktadır. Çocuk üniversitelerinde öğrenciler, bilim, kültür, sanat, spor gibi çeşitli alanlarda üniversite hocalarından eğitim almakta, deneyleri üniversite ortamında laboratuvarlara girerek yapmaktadırlar. Çocuklar, eleştirel düşünme yeteneklerini geliştirmekte ve böylece temel yaşam becerileri kazanmaktadırlar.” diye konuştu.
Programın içeriği hakkında bilgi veren Doç. Dr. Mavil, Üniversitemizde düzenlenen Çocuk Üniversitesi’ne Türk Kızılayı, 6 fakülte, bir yüksekokul ve TÖMER’in destek verdiğini kaydederek, etkinliklerde 100’ü aşkın gönüllünün, çocuklarımızın eğitimi ve geleceği için emek verdiğini söyledi.
“Çocuklarımıza yeni bir bakış açışı kazandırmayı hedefliyoruz.”
Türk Kızılayı Bolu Şubesi Başkanı Muhsin Kınacı ise, “Çocuklarımızın etkin ve bilinçli olmaları adına geleceğe dair kendilerine yol çizerken ilgilerini çekecek çalışmalar yapmak, akademik ve sosyal farkındalıklar oluşturmak amacıyla, alanlarında uzman akademisyenlerimizce unutamayacakları deneyimler kazanacakları 3 gün sürecek bu şenliğin geleceğimize, toplumumuza değer katıp mesleğini severek ve emek vererek yapacak çocuklarımıza yeni bir bakış açısı kazandırmasını hedefliyoruz.” dedi ve programa katkılarından dolayı başta Rektör Alişarlı olmak üzere çok kıymetli akademisyenlere ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, Çocuk Üniversitesi’nin, üniversitelerin asli görevlerinden biri olan toplumsal katkı faaliyetleri arasında yer aldığına vurgu yaparak, üniversitelerin ürettiği ve geliştirdiği proje ve faaliyetleri, toplumu aydınlatmak ve ışık tutmak amacıyla yapması gerektiğini söyledi; Anneler Üniversitede Okulu ve büyüklerimizin katıldığı Birlikte Öğrenme Üniversitesi’yle birlikte Çocuk Üniversitesi’nin de bu görevin önemli bir bölümünü oluşturduğuna işaret etti.
Rektör Alişarlı: “Çocuk Üniversitesi’nde eğitiminize yön verecek, ufkunuzu açacak fırsatlar yakalayacaksınız.”
Çocuk Üniversitesi’nin amacının çocukları eğlendirmek ve hoş vakit geçirmelerini sağlamaktan ziyade eğitimlerinde farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Rektör Alişarlı, özetle “Çocuk Üniversitesi’nde bilim, sanat, sağlık, spor, tarım, dil ve benzeri alanlarda birçok etkinlik yapılacak. Bunların hepsi sizlerde bir farkındalık oluşturma amacıyla yapılıyor. Farklı fakültelerden akademisyenlerimiz sizlere bu eğitimleri, verecek. Bu etkinlikler kapsamında belki mesleğinizi seçeceksiniz; sanata ya da spora ilgi duyacaksınız. Henüz çok gençsiniz ama ileride bunları hatırladığınızda, bu etkinliklerin kıymetini daha iyi anlayacaksınız. Çocuk Üniversitesi’nde eğitiminize yön verecek, sizleri şekillendirecek, ufkunuzu açacak, sizlere ışık olacak fırsatları yakalamanızı diliyorum. Unutmayın, suya küçücük bir damla düşer ama oluşturduğu dalga kıyıya kadar ulaşır. Çocuk üniversitemiz de bunun gibi. Bu vesileyle TBMM’nin kuruluşunun 104’üncü yıl dönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
Çocuk Üniversitesi açılış programı, çocukların Gölköy Kampüsündeki İzzet Baysal Anıtı önünde gökyüzüne balon uçurması ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
Mühendislik Fakültesi’nde robotik kodlama eğitimi
Açılış programının ardından ilk etkinlik, Mühendislik Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Özyurt’u ziyaret eden çocuklar daha sonra, yazılım laboratuvarında Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencisi ve Bolu Gençlik Merkezi Yazılım Eğitmeni Merve Nur Çetin ile birlikte Robotik programlama yaptı. Çılgın Türklerin uzay gemisiyle engel duvarlarını aşmalarını sağlayacak oyunun kodlamasını yapan öğrenciler, eğlenceli oyunun ardından tasarımı ve üretimi Mühendislik Fakültesi öğrencilerimizce yapılan elektrikli araçları inceledi. Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Beken, çocuklara “Yapay Zekâ ve Teknoloji” hakkında eğlenceli bir sunum yaptı.
Çocuklar, tarımın faydalarını uygulayarak öğrendi
Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen Tarım Şenliği kapsamında çocuklara, Doç. Dr. Nezih Okur, Doç. Dr. Emrah Güler ile Araştırma Görevlileri Orkun Emiralioğlu, Mustafa Said Bayram ve Şeyma Batur tarafından laboratuvarlarda, tarım, DNA ve RNA çalışmaları, bitki hastalıkları ve zararlılarla mücadele, bitkilerin korunması ve benzeri konularda bilgi verildi. Laboratuvarda bulunan bitkiler için zararlı olan böcekler ve bunları yiyen faydalı böcekler tanıtıldı. Çocuklar, refraktometre cihazı ile meyvelerde bulunan şeker oranını ölçüp sıvı azotla yapılan oyunu izledi. Ziraat Fakültesi’nin en üst katında bulunan serada, patates, soğan, domates, arpa ve buğday ekiminin nasıl yapıldığını uygulamalı olarak öğrendi. Tarım ve hayvancılığın, ülkemiz ve geleceğimiz için önemi konusunda bilgi sahibi oldu.
Çocuk Üniversitesi; bilim, dil, sağlık, spor ve sanat şenlikleriyle sürecek
Çocuk Üniversitesi, bilim, dil, sağlık, spor ve sanat şenliklerinin ardından 26 Nisan Cuma günü yapılacak kapanış programının ardından sona erecek.