Üniversitemiz 16. Ulusal PDR Öğrencileri Kongresi’ne Ev Sahipliği Yapıyor

    16.Ulusal PDR Öğrencileri Kongresi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) ev sahipliğinde başladı.

    Türk PDR Derneği, BAİBÜ Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı ve PDR Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen kongre, Kongre ve Kültür Merkezi Bordo Salonda açılış programıyla başladı.

    1-3 Ağustos 2019 tarihleri arasında üniversitemizde gerçekleştirilecek kongreye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dahil yurdun dört bir yanındaki üniversitelerin PDR bölümlerinden 1100 öğrenci ve 50’yi aşkın konuk akademisyen katılıyor.

    Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongreye; Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Türk PDR Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cengiz Şahin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz, Eğitim Fakültesi PDR Anabilim Dalı Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Deniz Yöndem, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

    Üniversitemizin kurucusu merhum İzzet Baysal’ın 10 Altın Öğüdü’nün okunmasının ardından açılış konuşmaları yapıldı.

    BAİBÜ PDR Öğrenci Topluluğu Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Yasin Aydın, Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ilk kongreye İzmir’de öğrenciyken katıldığını ve kongrenin 16’ncı yılında ulusal şekilde devam ediyor olmasından duyduğu mutluluğu ifade etti. Bu ulusal kongrenin devam etmesini sağlayan Türk PDR Derneği’ne, şimdiye kadar ev sahipliği yapan tüm üniversitelere, akademisyenlere ve PDR topluluğu öğrencilerine teşekkür etti.

    BAİBÜ Eğitim Fakültesi PDR Anabilim Dalı Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Deniz Yöndem ise, “Psikolojik Danışmanlık mesleğine güzel katkılar sunmak, alanımızı daha ileriye taşımak için yoğun emek veriyoruz.” dedi ve özetle “Psikolojik Danışmanlık insanları yargılamadan, eleştirmeden, koşulsuz kabulle, saygıyla, özenle, empati ve can kulağıyla dinlemenin iyileştirici rolünü fark etmiş önemli bir disiplin alanıdır. Bunu aynı zamanda sadece etkili dinamikle değil bilimsel ilkelerle, mesleki etik kurallarla uygulama olanağı sunan bir disiplin alanıdır. Psikolojik Danışmanlık diğer meslekler gibi hızlı bir ivmeyle gelişmesine devam etmektedir. Temelde toplumun ihtiyaçlarından ortaya çıkmış bir alandır ve en büyük gücünü de toplumsal ihtiyaçtan almaktadır. Psikolojik Danışmanlık mesleği öğrencilerinin bu sorumluluk bilinciyle mesleklerini icra edeceklerine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

    “PDR Çalışanları Milli Eğitim Bakanlığı’nın Temel Yapısını Oluşturuyor”

    Türk PDR Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cengiz Şahin ise özetle “2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde başlamış olan 1. Ulusal PDR Öğrencileri Kongresi’nin bugün 16’ncısını tabiatın kalbi Bolu’da gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl Mersin’de de buradakine benzer güzel bir kongre gerçekleştirmiştik. Türkiye’de bu kadar canlı, heyecanlı, bilimsel etkinliği olan, bu kadar çok katılımcının olduğu tek öğrenci kongresi olduğumuzu da burada ifade etmek istiyorum. Biz varsak toplum var, bizler toplumun ortak ruhsal paydasıyız. Milli Eğitim’de çalışan 34 bin meslektaşımız var. Bu çalışanlar, Bakanlığın temel yapısını oluşturuyor. Bu yüzden Milli Eğitim’de çok daha etkin olmamız gerekiyor. Sağlık, Adalet, İçişleri Bakanlıklarında istihdam ediliyor olmamız lazım yani bizim bütün kurumlarda var olmamız lazım. Bizler Eğitim Fakültesi içine sıkıştık. İstihdam alanlarını genişletmek için çaba veriyoruz.” diye konuştu.

    BAİBÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz ise konuşmasına “Bu yıl 16’ncısı icra edilen Türk PDR Derneği’nin gelenekselleşen Ulusal PDR Öğrenci Kongresi’nde Bolu’da, BAİBÜ Rektörlüğü ve Eğitim Fakültemiz ev sahipliğiyle sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” diyerek başladı.

    Eğitim Fakültesi ve PDR Anabilim Dalı’nın öneminden söz eden Prof. Dr. Karauğuz, özetle “Eğitim Fakültemiz, 8 bölümü ile ülkemiz için öğretmenler yetiştiriyor. PDR Ana Bilim Dalı lisans programı, 2000 yılında eğitim öğretime başlamış ve bu yıl 15’inci dönem mezunlarını vermiştir. Bugün Eğitim Fakültemiz ‘Zaman bendedir ve mekan bana emanettir’ düsturu ile topluma arkasını dönmeden, ben değil biz diyebilen değerlere sahip öğretmenler yetiştirmeyi şiar edinmektedir. Mevlana Celaleddin Rumi’nin asırlar öncesinden vurguladığı gibi fakültemiz yeni şeyler söyleyebilen öğretmenler yetiştirmek için de tüm çabasını sarf etmektedir. Eğitim Fakültemiz, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde hazırlanmış olan 2023 eğitim vizyonu çerçevesinde, insanı merkeze alan ve çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, elde ettiği donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı, nitelikli, ahlaklı çocuklar yetiştirme yolunda üzerine düşecek her görevi yerine getirmeye çalışmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle 16’ncı Ulusal PDR Öğrenci Kongremizin ülkemize, Bolumuza ve dünyaya hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

    Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ise, öğrencilik yıllarında bu tür etkinliklere katılmanın kazanımlarının büyük olduğuna dikkati çekerek, kongrenin hazırlanmasında emeği geçenler ile ev sahipliğini yapan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkür etti.

    “PDR Mesleğinin Önemi Artıyor”

    Milli Eğitim Bakanlığı’nın PDR alanıyla ilgili çalışmaları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Bilgili, özetle şu ifadeleri dile getirdi:

    “Milli Eğitim’de çocuk ve öğrenci merkezli rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti sunuyoruz. Sunduğumuz hizmet çok önemli. Peki niye önemli? Çünkü artık günümüzde herşey değişiyor. Yüz yüze iletişim büyük oranda teknolojik iletişime kayıyor. Bir yığın bağımlılık türleri ortaya çıkıyor. Yani sorumluluğumuz artıyor. Buna yönelik de sizlerin öneminiz artıyor. Yani sizler Milli Eğitim’de veya özel bir okulda göreve başladığınızda bu tür sorunlarla uğraşacaksınız. Çocuklarımıza bu alanda rehberlik yapacaksınız. Çocuklarımızın bu anlamda sorunlarını çözme gayreti içerisinde olacaksınız. PDR camiası kendi dinamizmini kendi yaratan bir camia. Kendi sorunlarınızı kendiniz çözen bir camia olmakla mükellefsiniz, olmak zorundasınız, mesleğinizin gereği bu diye düşünüyorum. Sadece Milli Eğitim’de değil diğer bakanlık ve kurumlarda da sizlere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

    “2017 Yönetmeliği ile İlgili Görüşlerinizi Bekliyoruz”

    e-rehberlik diye bir sistem geliştirdik. E-portfolyo çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sayın Bakanımızın sık sık ifade ettiği ‘Biz Milli Eğitim’i veriye dayalı şekilde yöneteceğiz’ diyor. Rehberlik veriye dayalı olmadan yönetilebilir mi? Hayır. Onun için de e-rehberlik sistemini başlattık. Dolayısıyla e-rehberlik ve e-portfolyo çalışmaları rehber öğretmenlerimize yoğun bir iş ortamı sağlayacak. 2017 yılında Bakanlığımızın çıkardığı bir yönetmelik var. Yani rehberlik hizmetleri bu yönetmelik çerçevesinde yürüyor. Bir taraftan rehberlik araştırma merkezlerimiz var, bir taraftan da rehber öğretmenlerimiz var. Hem rehberlik araştırma merkezlerimizi yeniden yapılandırıyoruz, daha aktif, katılımlı ve dinamik bir hale getiriyoruz. Bir taraftan da yönetmeliğimizi yeniden güncellemeye çalışıyoruz. 2017 yılında çıkarılan yönetmeliğin müzakereleri yapılacak bütün illerimizde. Yönetmelikle ilgili görüş bildirebilirsiniz. Bu yönetmeliği daha iyi hale getirmek istiyoruz. Daha kuşatıcı, daha benimseyici, problemleri daha az olan bir yönetmelik haline getirmek istiyoruz.”

    Konuşmasının ardından Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili’ye Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından üzerinde üniversitemizin logosunun olduğu çini bir hatıra tabağı takdim edildi.

    BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise sözlerine kongreye ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek başladı; öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği kongreyi düzenleyen akademisyenlere, öğrencilere ve tüm ekip çalışanlarına teşekkür etti.

    “Üniversitemiz Yeni Öğrencilerini Bekliyor”

    Rektör Alişarlı, öğrencilere üniversitemiz hakkında bilgiler vererek, aday öğrencileri eğitim yaşamlarını devam ettirmek için üniversitemize beklediklerini söyledi. Rektör Alişarlı, “Şu an takvim yapraklarında eyyam-ı bahur diye yazıyor. Yani yılın en sıcak günleri diye geçiyor. Şu an basında okuyorsunuz, Avrupa sıcaktan yanıyor. Ülkemizin belli bölgeleri de öyle. Ama Bolumuz bir sonbahar havasında sizleri karşılıyor, bu büyük bir nimet. Şu anda da aynı zamanda üniversitelerde kayıt dönemi. Biz de tüm öğrenci adaylarını üniversitemize bekliyoruz. 28 yıllık bir üniversite. İyi bir akademik kadroya sahip, geleceği olan bir üniversite. Öğrencilerimiz iyi bir eğitim ve güzel anılarla mezun olmakta.” dedi.

    “PDR, Birçok Alana Katkı Sunan Önemli Bir Meslek”   

    PDR’nin önemli bir alan olduğunu vurgulayan Rektör Alişarlı, özetle “Alanınız oldukça önemli. Ben bir veteriner hekimim. Öğrencilerimle derse girdiğim zaman, 4’üncü ve 5’inci sınıflara derse giriyorum, kendilerine şunu söylüyorum: ‘Mezun olduktan sonra nereden ekmek yiyeceğiniz belli olmaz diyorum’ Çünkü bizim iş alanımız hakikaten çok geniş. Sadece hekimlikle meşgul olmuyoruz, birçok alana da destek veriyoruz. PDR’de sanırım bu şekilde olacak. Sadece Milli Eğitim Bakanlığı içerisine sıkışmış bir alan olmaktan çıkacaktır muhakkak. PDR, okullarda danışmanlıktan ziyade birçok anne babanın üstlenmesi gereken rolleri üstleniyorlar. Sizler de karşınıza gelecek çocukların toplum için iyi ve nitelikli insan olarak yetişmesi noktasında en önemli adımlardan birinin sizin kapınız olduğunu unutmayın. 2017-2018 Akademik Yılı açılışında Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere en büyük tavsiyesi, bizlerden kaliteli, nitelikli eğitimciler yetiştirmemizi istemişlerdir. Bizler de bu doğrultuda elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bu kongre de bunun göstergelerinden biri.” ifadelerini kullandı.

    Konuşmasının sonunda Rektör Alişarlı’ya Türk PDR Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cengiz Şahin tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

    Kongreye destek veren kamu ve özel kurum ve kuruluşların yönetici ve temsilcilerine Prof. Dr. Cengiz Şahin ve Prof. Dr. Zeynep Deniz Yöndem tarafından teşekkür plaketleri verildi.

    BAİBÜ Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği’nden Doç. Dr. Sadık Yöndem ve öğrencilerinden oluşan Abant Gitar Trio’nun gitar dinletisi beğeniyle dinlendi. Mini konserin sonunda sanatçılara çiçek takdimi yapıldı.

    Ardından PDR mesleğinin sorunlarının ele alındığı açılış paneline geçildi. Prof. Dr. Zeynep Deniz Yöndem’in yönetimindeki panelde Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koç, İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ragıp Özyürek ve Türk PDR Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cengiz Şahin sunum yaptılar. Panelin sonunda konuk akademisyenlere Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz tarafından teşekkür plaketleri takdim edildi.

    1. Ulusal PDR Öğrencileri Kongresi, 3 Ağustos Cumartesi akşamı sona erecek.
    Önceki İçerikProf. Dr. Emre Bilgili Rektör Alişarlı’yı Ziyaret etti.
    Sonraki İçerikTaziye Mesajı (Doç. Dr. Nazlı Baldan Pakdil’in babası…)