Üniversitemiz Tıp Fakültesi’nce, özellikle koruyucu/önleyici hekimlikte bir sağlık olayının risk tahmin modelinin geliştirilip değerlendirilmesini kapsayan, klinisyenler ve sağlık araştırmacılarına yönelik Klinik Tahmin Modelleri Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştay, geleneksel regresyon modelleri ile geliştirilen risk tahmin modelleri ve sağlıkta dijitalleşmeyle birlikte klinik risk tahmininde önemi artan makine öğrenimi tekniklerinin kullanımını içeriyor. University College London 2023/24 Global Engagement Fund kapsamında desteklenen çalıştayda, Türkiye ve University College London (UCL) araştırmacıları arasında akademik iş birliğinin kurulması hedefleniyor.
16 ve 17 Nisan 2024 tarihlerinde Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen çalıştayda, University College London UCL Hastaneleri ve UCL Biyomedikal Araştırma Merkezi Biyoistatistik Grubu Başkanı Prof. Dr. Rumana Omar, UCL’den Prof. Dr. Gareth Ambler ve Doç. Dr. Menelaos Pavlou, Çalıştay Koordinatörü Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Oya Kalaycıoğlu ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Serhat Emre Akhanlı sunum yapıtı.
Çalıştayda; klinik risk tahmin modellerinin temel ilkeleri, lojistik regresyon ve popüler makine öğrenimi teknikleri ile model geliştirme, dahili ve harici doğrulama, model değerlendirilmeye yönelik performans ölçütleri, örneklem büyüklüğü, değişken seçimi, kayıp veri yöntemleri, R istatistiksel yazılımında uygulamalı gerçek hayat veri alıştırmaları konuları ele alındı.
Çalıştay katılımcılara sertifika takdim edilmesinin ardından sona erdi.