Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Yakın Çağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gencer, 1915 olaylarına ilişkin, bazı ülke parlamentolarının tutumunun, Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkisini baltaladığını belirtti. Gencer, tarihçilerin, 1915 olayları gibi siyasallaşan bir konuda fikir beyan etmekte sıkıntı yaşadığını söyledi.
Dünyada 1915 olaylarıyla ilgili alınan bazı kararlara karşı, hükümet ve TBMM’nin verdiği ortak tepkileri çok olumlu bulduklarını ifade eden Gencer, konunun daha serinkanlı, bilimsel ve uzun vadeli çözüme kavuşturulmasının önem taşıdığını vurguladı. Her 24 Nisan’da benzer şeylerin yaşandığını, bu konunun artık gündemden silinmesi gerektiğini belirten Gencer, şunları kaydetti:
“Osmanlı Ermenileri’ni 3 gruba ayırarak analiz yapabiliriz. Anadolu’da kendi işinde gücündeki köylü ve esnaf Ermeni kesim ile din adamları grubu, Osmanlı devletine sadıktı. Ancak bir üçüncüsü var ki diaspora Ermenileri, bunlar konuyu farklı şekilde siyasallaştırdı. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin köşeye sıkıştırılmasını ve bedel ödetilmesini savunuyorlar. Türkiye’nin bedel ödemesini isteyen Ermeniler, aslında tuzu kuru olan kesim. Türk halkı olarak Ermeniler ile ciddi bir sorunumuz yok. Ancak bu konu üzerinden algı operasyonu yapılıyor.”
Prof. Dr. Gencer, “1915 olaylarına ilişkin Avrupa mahkemelerinin, parlamentolarının ve Amerika’nın tutumu, komşumuz Ermenistan ve ülkemizde yaşayan Ermeniler ile ilişkimizi ve iyi niyetimizi baltalıyor” değerlendirmesinde bulundu. Sorunların konuşularak çözülebileceğini dile getiren Gencer, “Parlamento ve mahkemeler tarih yapabilecekse, üniversiteler tarih bölümlerini kapatsın, araştırma yapmayalım. Bu anlamda daha serinkanlı, daha bilimsel ve iki tarafı ya da tarafların tamamını bir araya getiren, önümüzü görmemizi sağlayan bir çözüm istiyoruz” dedi.