SÜYAM Türkçe İşaret Dili Eğitimi Sertifika Töreni Düzenlendi

    Üniversitemiz Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜYAM) ile Dünya İşitme Engelliler ve Engelliler Federasyonu iş birliğinde, 9 Mayıs-4 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen Türkçe İşaret Dili eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenci ve kursiyerlere sertifikaları verildi.

    İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe Salonda düzenlenen törene; Vali Yardımcısı Vekili Nurhalil Özçelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel, SÜYAM Müdürü Doç. Dr. Hanifi Üzüm, Dünya İşitme Engelliler ve Engelliler Federasyonu Bolu İl Temsilcisi Didem Say ve Proje Koordinatörü Gülay Cengiz, Proje Eğitim Koordinatörü SÜYAM Öğr. Gör. Sezin Çatana Kuleli, akademisyenler ile eğitime katılan öğrenci ve kursiyerler katıldı.

    Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın işaret diliyle okunmasının ardından programın açılış konuşmasını Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜYAM) Müdürü Doç. Dr. Hanifi Üzüm yaptı. 2007 yılında kurulan SÜYAM bünyesinde açılan eğitimlere rağbetin her geçen gün arttığına işaret eden Doç. Dr. Üzüm, “Dezavantajlı grupların da ihtiyaçlarını gidermeye yönelik bu eğitimlerden biri olan ve 9 Mayıs-4 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen İşaret Dili eğitimleri ön duyurusuna, üniversitemiz ve toplumun çeşitli kesimlerinden yaklaşık 900 kişi başvurdu. Başvuran adaylardan 60’ı, başvuru önceliğine göre eğitime kabul edildi. Kabul edilen bu öğrencilerden 38’i, 40 saatlik eğitimi tamamlayarak bugün sertifika almaya hak kazandı.” dedi.

    “SÜYAM Bünyesinde Yapılan Bu Eğitimle İşaret Dili Öğretimine Önemli Bir Katkı Sağladık.”

    İşaret dilini bilmenin günümüzde önemli bir kişisel ve mesleki kazanım olarak kabul edildiğini belirten Doç. Dr. Üzüm, “Dünya Sağlık Örgütü’nün 2021 verilerine göre, dünya genelinde 460 milyon, ülkemizde de yaklaşık 900 bin farklı derecelerde işitme kaybına sahip birey yaşamaktadır. Bu sayıya rağmen, ülkemizde Türkçe işaret dilini bilen kişi sayısı yaklaşık 80 bin civarındadır. Bu sayı, işitme engelliler ile sağlıklı iletişim kurulması bakımından oldukça yetersizdir. Bu veriler göz önünde bulundurulduğunda, merkezimiz bünyesinde yapılan bu eğitimle bu alana önemli bir katkı sağladığımızı düşünüyorum.” diye konuştu.

    Doç. Dr. Hanifi Üzüm, bu önemli eğitimin gerçekleşmesi için tüm olanakları sağlayan başta Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya, Dünya İşitme Engelliler ve Engelliler Federasyonu’ndan Didem Say ve Gülay Çetin ile Öğr. Gör. Sayın Sezin Çatana Kuleli ve katılımcılara teşekkür etti.

    “Federasyon Olarak Engelli Bireylerin ve Ailelerinin Sorunlarına Çözüm Üretmek Bilinciyle Yola Çıktık.”

    Dünya İşitme Engelliler ve Engelliler Federasyonu Proje Koordinatörü Gülay Cengiz ise, bir ailede engelli birey olmasının, o aile için duygusal, sosyal, ekonomik ve fiziksel sonuçlarının olduğunu kaydederek, “Modern yaşamda pek çok sorunla baş etmeye çalışan bu aileler, özel gereksinimleri olması sebebiyle engelli bireyle yaşarken daha fazla güçlüğün üstesinden gelmek zorundalar. Kurumsal yapılanmalar her ne kadar bu ailelerin yüklerini hafifletmeye çalışsa da, toplumsal ön yargıları yıkmak bunlar için çok daha önemli. Biz federasyon olarak, bu bilinçle yola çıktık ve Türkiye çapında pek çok üniversiteyle sosyal sorumluluk projeleri yaptık ve bu kapsamda işaret dili eğitimleri verdik. Bizlere bu eğitim imkânını sunan Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mustafa Alişarlı hocamıza ve SÜYAM Müdürümüz Sayın Doç. Dr. Hanifi Üzüm’e teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

    “İşitme Engelli Olmak Bir Eksiklik Değildir Ama İşaret Dili Bilmemek Bir Eksikliktir.”

    Dünya İşitme Engelliler ve Engelliler Federasyonu Bolu İl Temsilcisi Didem Say ise, “Federasyon olarak, üniversitemizin işaret diline ilgi duyan öğrencileriyle birlikte, sosyal sorumluluk projesi kapsamında açmış olduğumuz 40 saatlik Türkçe işaret dili eğitimini tamamlamış olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Öncelikle bu proje kapsamında bizlere destek veren Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve SÜYAM Müdürümüz Doç. Dr. Hanifi Üzüm’e bir kez daha teşekkür ederiz. İşitme engelli vatandaşlarımız hayatlarımızın her alanında bizlerle birlikteler. Unutmayalım ki, engelli bireylerin bizlerin desteğine ve saygısına her zaman ihtiyaçları var. Toplumda hepimiz beraber yaşıyoruz; bu nedenle engelli vatandaşlarımıza yardımcı olmak için toplum olarak işaret dili öğrenmeli, öğretmeli ve farkındalık oluşturmalıyız. Çünkü işitme engelli olmak bir eksiklik değildir ama işaret dili bilmemek bir eksikliktir. Herkesin işaret dili bilmesi gereklidir.” ifadelerini kullandı.

    İşaret Dili Eğitimine Verdiği Destekten Dolayı Rektör Alişarlı Adına Hazırlanan Onur Belgesi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel’e Takdim Edildi

    Öğrenci ve kursiyerlerin, işitme engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla sergiledikleri piyes ve işaret diliyle seslendirdikleri şarkılarla renklendirdiği programın sonunda, Dünya İşitme Engelliler ve Engelliler Federasyonu Bolu İl Temsilcisi Didem Say’a Vali Yardımcısı Vekili Nurhalil Özçelik ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel tarafından teşekkür plaketi ve çiçek takdim edildi. Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı adına Onur Belgesi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel’e takdim edildi. Türkçe işaret dili eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenci ve kursiyerlere sertifikaları verildi. Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

    Önceki İçerikBAİBÜ Bahar Şenliği 01-02-03 Haziran 2022
    Sonraki İçerik2022 Marka, Patent ve Tasarım Tescil Eğitimi