STEM & Makers Fest/Expo Bilim Etkinliği BAİBÜ’de Gerçekleştirildi

    Başta çocuklar olmak üzere 7’den 77’ye bilim ve teknoloji meraklılarını buluşturan bilim şenliği STEM & Makers Fest/Expo etkinliği, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

    Hacettepe Üniversitesi STEM & Maker Lab, Milli Eğitim Bakanlığı ve ABD Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde düzenlenen etkinlik, Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Orhan Curaoğlu ve Doç. Dr. Bahadır Altıntaş koordinatörlüğünde, 18 ve 19 Eylül 2021 tarihlerinde Üniversitemizde gerçekleştirildi. Etkileyici bilim şovlarının yanı sıra 23 atölye çalışmasının yapıldığı etkinliğe ilgi büyük oldu.

    Etkinliğe; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aydın Him ve Prof. Dr. Kamil Gürel, STEM & Makers Lab Başkanı ve STEM & Makers Fest/Expo Koordinatörü Prof. Dr. Gültekin Çakmakçı, Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcisi Şube Müdürü Fatih Fedaker, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Tekinarslan, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

    STEM & Makers Fest/Expo, Renkli Etkinlikleriyle Her Yaştan Bilimseveri Bir Araya Getirdi

    Aralarında Ankara, Adıyaman, Malatya ve Van gibi illerin olduğu 10 farklı ilde gerçekleştirilen ve şu ana kadar 200 bini aşkın katılımcıya ulaşan STEM & Makers Fest/Expo etkinliği, toplumu bilimle buluşturup üreten toplum kültürünü desteklemeyi hedefliyor.

    Bu kapsamda, ev sahipliğini Üniversitemizin yaptığı etkinlik, etkileşimli “Leonardo’nun Makineleri” sergisi ve “Kimyanın Renkleri” gibi bilim şovlarının yanı sıra, Mekatronik, Mühendis Beyinler, Mühendis Çocuk: Elektronik 101, FabLAB, Genlerin Dünyası, Einstein STEM Lab, TI Teknolojileri ile STEM, Ölçme ve Değerlendirme: PISA ve TIMSS, Ahşap Tasarım, 3 Boyutlu Tasarım gibi renkli ve etkileyici 23 atölye çalışmasıyla her yaştan bilimseveri bir araya getirdi.

    “Temel Hedefimiz, Aziz Sancar Gibi Bilim İnsanları Yetiştirmek.”

    Etkinliğin açılışında konuşan STEM & Makers Lab Başkanı ve STEM & Makers Fest/Expo Koordinatörü Prof. Dr. Gültekin Çakmakçı, bu şenliği gerçekleştirmelerindeki temel hedefin, Aziz Sancar gibi bilim insanları yetiştirmek olduğunu vurguladı.

    Çocukların hayal güçlerini hayata geçirebilmelerine fırsat vermek amacıyla bu etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Çakmakçı, “Çocukların hayal gücü inanılmaz. Onların hayal güçlerine dokunmayın, hayal gücü sınır tanımıyor. Bizler de, çocuklar hayal güçlerini hayata geçirsinler diye bir çaba içerisindeyiz ve bu sebeple buradayız. Onlar için sadece bir alan yaratıyoruz burada. Yaptığımız bu. Bu etkinliğin Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde yapılmasına imkan sunan Rektör ve Dekan hocalarıma ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

    Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Him, STEM Eğitiminin Önemine Değindi

    Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him ise, eğitim sistemlerinin çağın gereklerine göre değiştiğini hatırlatarak, yakın zamanda sıkça duyulan eğitim yöntemlerinden STEM eğitiminin önemine değindi.

    Güçlü ve gelişmiş toplumların temelinde eğitimin yattığına işaret eden Prof. Dr. Him, “Bu etkinliğe katılan çocuklarımız, bundan sonraki hayatlarında toplumun itici güçleri olacaklar. Üreten, problemleri çözen, problemleri tanımlayan, ileriki yıllarda mühendisler, mimarlar, laborantlar, biyologlar, hekimler olacaklar. Bunların kendi mesleklerini iyi yapabilmeleri için, bu yaşlarda aldığı bilişsel eğitimleri çok önem arz ediyor. Bizim ilkokul, ortaokul, lise yıllarında, fizik, kimya, matematiğe yönelik formüller aklımızda kalıyordu. Onların bir türlü ne işe yaradığını anlayamazdık. Burada görüyoruz ki öğrenciler, çocuklar, gençler, elektrik devreleri, robotlar hepsini birebir kendileri gözlemliyorlar, kendileri yaparak öğreniyorlar. Bu tür etkinliklerin öğrenciler üzerinde hakikaten merak uyandıran, heyecanlandıran, sorgulayan ve üreten bireyler olmalarına önemli katkıları olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

    “STEM & Makers Fest/Expo Bilim Etkinliğinin Düzenlenmesinde Emeği Geçenlere Teşekkür Ediyorum.”

    Prof. Dr. Him, sözlerini “Hem dünyada, hem de yakın zamanlarda Türkiye’de uygulanmaya başlayan STEM & Makers eğitimlerini bize kazandıran, Türkiye’de yaygınlaşmasını sağlayan, bu tür etkinliklerle bizlere ulaştıran Hacettepe Üniversitesi STEM & Makers Lab çalışanlarına ve başkanı Prof. Dr. Gültekin Çakmakçı’ya katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda bu etkinliği düzenleyen ABD Ankara Büyükelçiliğine, Bolu Milli Eğitim Müdürlüğüne, etkinliğe katkı veren öğretim üyelerine, Bolu’daki devlet ve özel okullarından gelen öğretmenlere, öğrencilerimize ve velilerine çok teşekkür ediyorum.” diyerek tamamladı.

    Bilim Şenliğine İlgi Büyük Oldu

    Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen bilim şovları ve atölye çalışmalarına başta çocuklar olmak üzere katılımcıların ilgisi büyük oldu. Atölye çalışmalarında, Mühendislik Tasarım Modelini kullanarak, bir teknolojik ürün tasarlamayı deneyimlediler. Sürdürülebilir yaşamın parçası rüzgar türbini ile güneş ve su ile çalışan arabaların nasıl çalıştığını incelediler. Matematik ve Mühendislik bilgilerini temel alarak kendi saatlerinin tasarımını yaptılar. Günlük yaşamda kullanılan bir elektronik aletin prototipini yaparak, Mühendislik ve Tasarım becerilerini geliştirdiler. Hayallerini, 3 boyutlu kalem kullanarak yaptıkları 3 boyutlu tasarımlara dönüştürdüler. DNA teknolojisini incelediler. Bitki, hayvan ve bakteri hücrelerinin arasındaki benzerlik ve farklılıkları gözlemleyerek, origami çalışması yaptılar. Kart ve elektronik bileşenleri kullanıp ısı havya ile lehim yaparak çalışan bir sistem (devre) ortaya çıkardılar. Çocuklar, okul öncesi programlama robotu ile işbirliği, sıralama, tahmin ve problem çözme gibi beceri gelişimlerine yönelik özgün ders içi etkinlikleri müzik eşliğinde geliştirdi. Atölyeler, çocukların zeka ve el becerilerini geliştirmeyi amaçladı. Katılımcılar yaş, meslek ve benzeri sınırlamalar olmadan sayısız atölyeye katılarak, uzmanlarla sohbet ederek, görerek, yaşayarak bilimi deneyimlediği dopdolu iki gün geçirdi.

    Önceki İçerik2021-2022 Güz Dönemi Hazırlık İngilizce Derslerinin Çevrimiçi Yapılmasına İlişkin Duyuru
    Sonraki İçerikDiyanet’in Hazırladığı Tefsir Kitabına BAİBÜ’den Önemli Katkı